Περιοδικό - Test

Toyota RAV4:
 
4 στα 4
 

Πρόκειται για ένα από τα εμπορικότερα τετρακίνητα μοντέλα που παρουσιάστηκαν ποτέ. Το RAV4 της Toyota, είναι ένα από τα πρώτα αυτοκίνητα ελευθέρου χρόνου που παρουσιάστηκαν στην αγορά, και έγινε εμπορική επιτυχία για αυτόν ακριβώς το λόγο. Κατάφερνε να συνδυάζει ελκυστική και μοντέρνα σχεδίαση με τις ανέσεις ενός κανονικού αυτοκινήτου και τις δυνατότητες ενός τζίπ. Ολα αυτά σε ένα πακέτο με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής και σε μια τιμή που ήταν αρκετά ανταγωνιστική τουλάχιστον με δεδομένα τα πολλά πλεονεκτήματα του μοντέλου.
Η σχεδίασή του ήταν πρωτοποριακή για την εποχή που παρουσιάστηκε, καταφέρνοντας να δείχνει μικρότερο και πιο φιλικό τον όγκο του αμαξώματος που ήταν ανάλογος με των τζιπ της εποχής. Το εσωτερικό του μοντέλου ήταν εξαιρετικά φιλικό, χωρίς περίπλοκα συστήματα ελέγχου της τετρακίνησης (έξτρα λεβιέδες ταχυτήτων κ.λπ.), θυμίζοντας το εσωτερικό των υπολοίπων μοντέλων της Toyota. Η ποιότητα κατασκευής ήταν και είναι στην κορυφή της κατηγορίας με προσεγμένα υλικά και άψογη συναρμογή. Παράπονα θα εκφραστούν για τους χώρους των 3θυρων εκδόσεων που είναι κάπως περιορισμένοι.
Στα τέλη του 1996 έγινε ανανέωση των κινητήρων, ενώ μέσα στο 2000 παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο. Το RAV4 διατίθεται με 3θυρο, 5θυρο και ανοιχτό αμάξωμα, ενώ οι κινητήρες που κινούν το RAV4 πρώτης γενιάς είναι 2.000 κ.εκ. 16βάλβιδοι με 128 και 165 ίππους αντίστοιχα, για τα πρώτα και τα μεταγενέστερα μοντέλα. Το RAV4 του 2000 διατίθεται με 2λιτρο κινητήρα 150 ίππων και με 1.800άρη 123 ίππων.
Κύρια χαρακτηριστικά του RAV4 είναι το στυλάτο και σπορτίφ αμάξωμα, η ποιότητα της κατασκευής, η αξιοπιστία και βέβαια ο συνδυασμός εκτός δρόμου δυνατοτήτων με τις δυνατότητες κίνησης σε αυτοκινητόδρομους, για το λόγο αυτό και ο εκτός δρόμου χαρακτήρας του δεν είναι ξεκάθαρος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το αυτοκίνητο υστερεί σημαντικά στον τομέα αυτό. Η τετρακίνηση είναι μόνιμη κάτι που εξασφαλίζει εξαιρετικές επιδόσεις στο δρόμο, ενώ για τα δύσκολα υπάρχει δυνατότητα μπλοκαρίσματος του κεντρικού διαφορικού, χωρίς όμως δυνατότητα υποπολλαπλασιασμού των σχέσεων.
Κατά τα λοιπά το RAV4 διακρίνεται για την ευελιξία και την ευκολία οδήγησης, τον πλούσιο εξοπλισμό του και τις προδιαγραφές ασφαλείας που διαθέτει. Κατά την αγορά μεταχειρισμένου RAV4 ο υποψήφιος αγοραστής θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα για χτυπήματα στο κάτω μέρος του αυτοκινήτου από εκτός δρόμου χρήση, καθώς και κάποια μηχανικά προβλήματα, τα οποία όμως καλύπτονται από εγγύηση (6χρόνια), επίσης καλό θα ήταν να υπάρχει ιστορικό των ελέγχων που προτείνει ο κατασκευαστής. Ανταγωνιστικά μοντέλα του RAV4 είναι τα Suzuki Vitara, Subaru Forester και Land Rover Freelander.

. Αξίζει για:
1. Για την ποιότητά του.
2. Για τους εξελιγμένους κινητήρες του.
3. Για την οικονομία.