Ford Focus 1,6 5d vs Opel Astra 1,6 5d vs VW Golf 1,6 FSI 5d
Fight Club
Tο Focus δίνει πλέον περισσότερη έμφαση στις επιδόσεις και την ποιότητα που προσφέρει απ’ ό,τι στο παρελθόν, διατηρώντας όμως τον κορυφαίο οδηγικό του χαρακτήρα.
To επίπεδο των μικρομεσαίων οικογενειακών έχει ανέβει πολύ τον τελευταίο καιρό με αποτέλεσμα να εντείνεται σε όλους τους τομείς ο ανταγωνισμός. Σε αυτή την πολύ σκληρή “λέσχη” εισήλθε πρόσφατα το νέο Ford Focus, το οποίο “συναντήθηκε” κατά την είσοδό του με το Opel Astra και το VW Golf.
To Ford Focus πρώτης γενιάς ήταν ένα πολύ αξιόλογο αυτοκίνητο, το οποίο κατάφερνε μέχρι και λίγο πριν την αντικατάστασή του να κερδίζει τον ανταγωνισμό σε πολλούς τομείς. Η άρτι αφιχθείσα δεύτερη γενιά του μικρομεσαίου Ford, πριν απ’ όλα, κατέστησε σαφές στο πλαίσιο της αυτόνομης δοκιμής της (τεύχος Νο 49/2004) ότι ο ανταγωνισμός στην εν λόγω κλάση θα είναι καυτός από τον ερχόμενο Ιανουάριο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι πωλήσεις του μοντέλου.
Πώς τα καταφέρνει όμως το Focus απέναντι σε δύο βασικούς ανταγωνιστές του και ειδικά απέναντι σε δύο κατασκευαστές, οι οποίοι στην “ούγια” γράφουν επίσης “made in Germany”; O λόγος φυσικά για το Opel Astra και το Volkswagen Golf, τα οποία κάθε άλλο παρά εύκολο θα καταστήσουν το έργο του νέου Focus (ήδη το Astra από το καλοκαίρι και έπειτα είναι τρίτο στις ετήσιες πωλήσεις με εμπορική πορεία μισής χρονιάς ενώ και το Golf κινείται πολύ δυναμικά τον τελευταίο καιρό).
Ξεκινώντας από την αισθητική των τριών μονομάχων, το Ford Focus υιοθετεί μια πιο ήπιων τόνων προσέγγιση, η οποία δεν ταιριάζει μεν με την καινοτομική αισθητική του πρώτης γενιάς μοντέλου αλλά είναι πολύ μυώδης και σύγχρονη ενώ η “διακριτικότητά” του δεν σημαίνει ότι δεν θα ξεχωρίσει στο δρόμο.
Εξάλλου ένα προφίλ το οποίο βάζει σε πρώτο πλάνο την αίσθηση της ήρεμης δύναμης μπορεί να αποδειχθεί πιο επιτυχημένο από ένα καθαρά επιθετικό σχήμα. Σε κάθε περίπτωση η έντονη κλίση της οροφής, τα πίσω φωτιστικά σώματα τα οποία βρίσκονται ψηλά στις πίσω κολόνες, αλλά και οι δύο βαθιές αυλακώσεις στο εμπρός καπό, οι οποίες εκτείνονται μέχρι και τις πόρτες, καθιστούν το όχημα πολύ ελκυστικό.
Το Opel Astra δεν ασπάζεται την άποψη αυτή και προβάλλει ένα χαρακτήρα πιο δυναμικό από τον αντίστοιχο του Focus με βασικά στοιχεία τις αδρές γραμμές, τις έντονες αυλακώσεις σε τομείς όπως η διάταξη της πέμπτης πόρτας, τα τετραγωνισμένα σχήματα αλλά και πάνω απ’ όλα ένα σύνολο “μάσκας-φωτιστικών σωμάτων”, το οποίο καθιστά το ύφος του οχήματος ικανό να εμπνεύσει ακόμη και τον πιο αδιάφορο παρατηρητή.
Μια ανάλογη λογική με αυτήν του Focus εκφράζει το Golf. H πέμπτη γενιά του μικρομεσαίου VW έχει ίσως αυτή τη στιγμή το πιο ήρεμο προφίλ αλλά και την πιο ξεκάθαρη σχεδιαστική ταυτότητα. Ο εκσυγχρονισμός των γραμμών, οι ενέσεις δυναμισμού και γενικά η εξέλιξη ενώ γνώριμου σχήματος καθιστούν το σύνολο πολύ επιτυχημένο. Τα εμπρόσθια φωτιστικά σώματα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της σχεδίασης του Golf μαζί με το κόψιμο της πίσω πλαϊνής πόρτας αλλά και το πίσω μέρος, το οποίο συνολικά συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό καμπύλων σχημάτων. Πρακτικά η τριάδα της συγκριτικής δοκιμής περιλαμβάνει “φυσιογνωμίες” οι οποίες προσελκύουν το μεγαλύτερο ποσοστό των υποψήφιων αγοραστών της κλάσης. Στους υπόλοιπους τομείς της διαμάχης (χώροι, ποιότητα, κινητήρες, επιδόσεις, φρένα κ.λπ.) οι διαφορές είναι μικρές και, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ο νικητής κρίνεται στα σημεία.
Συν και πλην
Ford Focus
(+): Οδική συμπεριφορά, επιδόσεις, παθητική ασφάλεια, χώροι, στιβαρότητα πλαισίου.
(-): Θόρυβος κινητήρα, κατανάλωση, σχετικά περιορισμένη άνεση από την ανάρτηση.
Opel Astra
(+): Σχεδίαση (μέσα-έξω), οδική συμπεριφορά, ποιότητα, παθητική ασφάλεια, σχέση τιμής-αξίας.
(-): Σχετικά περιορισμένη άνεση, ελάχιστοι χώροι για μικροαντικείμενα, ελλείψεις στον πίνακα οργάνων
VW Golf
(+): Ποιότητα, συνδυασμός άνεσης-οδικής συμπεριφοράς, χώροι, παθητική ασφάλεια, κύρος ονόματος.
(-): Τιμή, επιδόσεις που θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, αμεσότητα στην απόκριση του γκαζιού.
Ford Focus 1,6 5d vs Opel Astra 1,6 5d vs VW Golf 1,6 FSI 5d