• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ - ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ

Αυτό  το  άρθρο  έχει  δημοσιευτεί  στις  9/11/2010
Σύστημα πολυμέσων MMI του νέου Audi A8
Σύστημα πολυμέσων MMI του νέου Audi A8
Στο όνομα της εργονομίας!
Διαβάστηκε από 1041 αναγνώστεςΗμερομηνία δημοσίευσης:9/11/2010
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία εξέλιξε περισσότερο το σύστημα πολυμέσων ΜΜΙ στο Audi A8, ώστε να προσφέρει στον οδηγό του ακόμα καλύτερα επίπεδα εργονομίας, αλλά και ασφάλειας.
Η κεντρική κονσόλα έχει διαγώνια διάταξη, ώστε ο οδηγός να έχει ακόμη πιο εύκολη πρόσβαση στα χειριστήρια του MMI.
Το Audi A8 είναι ένα πολυτελές αυτοκίνητο, το οποίο διακρίνεται για την ποιότητα κατασκευής, την άνεση, την οδική συμπεριφορά, αλλά και την ασφάλεια που προσφέρει. Έτσι, ο τομέας της ασφάλειας του συγκεκριμένου "δημιουργήματος" συμπεριλαμβάνει και αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες, οι οποίες βελτιώνουν τα επίπεδα εργονομίας, έτσι ώστε να μην αποσπάται το βλέμμα και το μυαλό του οδηγού του, όταν αυτός προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει τις λειτουργίες ενός συστήματος εν κινήσει. Ένα από αυτά τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι και το εξελιγμένο σύστημα πολυμέσων με το όνομα "MMI" (Multi Media Interface), το οποίο πλέον έχει δεχθεί κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να γίνει ακόμα πιο εύκολο στη λειτουργία του.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του
Ο οδηγός μπορεί να σχηματίσει με το δάχτυλό του ένα-ένα τα γράμματα μίας οδού στο αριστερό χειριστήριο αφής, ώστε να εισάγει τον προορισμό του στο σύστημα πλοήγησης.
Όλες οι λειτουργίες του MMI απεικονίζονται σε μία έγχρωμη και επίπεδη οθόνη 8 ιντσών, η οποία διαθέτει συρόμενο μηχανισμό, ώστε να εισέρχεται μέσα στο ταμπλό όταν δε βρίσκεται σε λειτουργία το σύστημα. Λίγο πιο κάτω, στην κεντρική κονσόλα, είναι τοποθετημένα τα χειριστήρια του κλιματισμού, αλλά και τα ανάλογα χειριστήρια του συστήματος πολυμέσων. Τα τελευταία χωρίζονται σε τρεις τομείς, από δεξιά προς τα αριστερά: τα πλήκτρα του ηχοσυστήματος, τον περιστροφικό διακόπτη και το χειριστήριο αφής με την ονομασία "MMI touch". Αυτή η ταξινόμηση συντελεί στα επίπεδα εργονομίας, ώστε ο οδηγός να διαχειρίζεται τα χειριστήρια του τομέα που θέλει, χωρίς να κοιτάξει. Όμως, το πιο βασικό χαρακτηριστικό του MMI στο νέο Audi Α8 είναι το χειριστήριο αφής, το οποίο διευκολύνει αρκετά την κατάσταση στον τομέα του συστήματος πλοήγησης αλλά και του τηλεφώνου, λόγω του ότι ο οδηγός μπορεί να σχηματίσει με το δάχτυλό το κάθε γράμμα ή τον κάθε αριθμό. Εκτός αυτού, αν σύρει το δάχτυλό του αριστερά ή δεξιά πάνω στο χειριστήριο αυτό, δίνεται η εντολή να αλλάξει "σελίδα" στο μενού προς την ίδια κατεύθυνση. Όταν όμως ο οδηγός επιλέξει την επιλογή του ραδιοφώνου, τότε, ταυτόχρονα, στη μαύρη πλάκα του χειριστηρίου αφής εμφανίζονται οι έξι προεπιλεγμένοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που έχουν αποθηκευτεί.

ΜΜΙ και Google
Με τους χάρτες της Google, το σύστημα πλοήγησης του MMI έχει δορυφορική απεικόνιση του χάρτη στην κεντρική οθόνη.
Το νέο σύστημα MMI διαθέτει σύστημα τηλεφώνου, όπου ο οδηγός μπορεί να τοποθετήσει την κάρτα SIM του κινητού του τηλεφώνου σε μία υποδοχή και να χρησιμοποιεί τα χειριστήρια του συστήματος πολυμέσων και τα ηχεία του αυτοκινήτου, ώστε να πραγματοποιεί μια τηλεφωνική συνομιλία. Ταυτόχρονα, όμως, η Audi, σε συνεργασία με την Google, πρόσθεσε μία νέα λειτουργία, η οποία συνεργάζεται με κάρτα SIM, με αποτέλεσμα το σύστημα να συνδέεται μέσω GPRS στο διαδίκτυο και να χρησιμοποιεί τους χάρτες της Google, ώστε να γίνεται δορυφορική απεικόνιση, όταν λειτουργεί σύστημα πλοήγησης με πραγματικές εικόνες.