Το πιο auto-νόητο σημείο συνάντησης
9 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Το πιο auto-νόητο σημείο συνάντησης

4.257 Επισκέψεις στο άρθρο (16/10/2012)

Σε ένα κτίριο μοναδικής σχεδίασης και αισθητικής, στην καρδιά της Αθήνας, στην «κορυφή» του πολυχώρου «Capitol Mall», λειτουργούν τα 5.000 τ.μ. του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου.

Τρεις ολόκληροι όροφοι, αφιερωμένοι στην τεχνολογία και την εξέλιξη των 4 τροχών, μια «ιστορία» που ξεκινά από τα τέλη του 1800 και συνεχίζεται μέχρι τα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης του, στους χώρους του Μουσείου, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να θαυμάσει 112 μοναδικά δείγματα της παγκόσμιας αυτοκίνησης, από μια συλλογή που αριθμεί σήμερα 300 διαφορετικά αυτοκίνητα. 
Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου αποτελεί τον ιδανικό χώρο για τη φιλοξενία κάθε ξεχωριστής εταιρικής ή κοινωνικής εκδήλωσης. Καθένας από τους τρεις ορόφους του Μουσείου, μπορεί να μετατραπεί σε αίθουσα υποδοχής επισκεπτών και μπορεί να διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες και απαιτήσεις κάθε περίστασης. Στο υψηλότερο σημείο του κτιρίου, στον ημιώροφο του 5ου ορόφου (Capitol Belvedere), ο οποίος αποτελεί κατεξοχήν χώρο φιλοξενίας εκδηλώσεων έως και 150 περίπου ατόμων, οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν τη μαγευτική θέα της Ακρόπολης και του Λυκαβηττού καθώς και μια πανοραμική άποψη των εντυπωσιακών εκθεμάτων του Μουσείου.
Ένας μικρότερος χώρος 120τ.μ., το φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου («Μικρό Εκθεσιακό»), αποτελεί ιδανική λύση για την φιλοξενία εκδηλώσεων μικρότερου μεγέθους όπως παρουσιάσεις βιβλίων, cocktails, μικρές εκθέσεις κ.α. Το φουαγιέ του αμφιθεάτρου και ο τέταρτος όροφος του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου μπορούν να αποτελέσουν έναν ενιαίο χώρο, άνω των 1000 τ.μ., σε περιπτώσεις μεγάλων διοργανώσεων. Τέλος, ο χώρος διαθέτει χώρο parking χωρητικότητας 800 θέσεων.
Το Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου βρίσκεται στη γωνία Ιουλιανού & Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο κέντρο της Αθήνας. 
Συνέντευξη με τον Θεόδωρο. Ν. Χαραγκιώνη, Ιδρυτή του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου
Α.Τ.: Τι σας ώθησε στην ιδέα να κάνετε ένα μουσείο αυτοκινήτου; 
Θ.Χ.: Η αγάπη για το αυτοκίνητο με οδήγησε σταδιακά σε μία μεγάλη συλλογή που ξέφυγε με το πέρασμα του χρόνου από τη χαρά ενός hobby και μετεξελίχθηκε σε ένα μεγάλο στόχο, αφού η Ελλάδα δε διέθετε τότε κάποιο ανάλογο μουσείο.
Α.Τ.: Πόσο καιρό σας πήρε η δημιουργία του; 
Θ.Χ.: 34 χρόνια από τότε που άρχισα να συλλέγω και 26 από τότε που με την εξαγορά μίας ακόμα συλλογής, ο αριθμός των αυτοκινήτων δικαιολογούσε πια την δημιουργία ενός σωστού Μουσείου. 
Α.Τ.: Από πού αποκτήσατε τα εκθέματα;
Θ.Χ.: Η αρχική πηγή ήταν η ιδιαίτερα φτωχή, τότε, σε σπάνια οχήματα ελληνική αγορά, λόγω της βαριάς τους φορολογίας. Αυτό άλλωστε με οδήγησε στις αρχές της δεκαετίας του Ά90 στην εξαγορά της σημαντικής ελληνικής συλλογής που σχεδόν διπλασίασε τον αριθμό της αρχικής. Με την ένταξη της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων αποκτήθηκε κυρίως από δημοπρασίες του εξωτερικού.
Α.Τ.: Πόσο δύσκολη είναι η συντήρησή του;
Θ.Χ.: Η συντήρηση δεν είναι κάτι δύσκολο εφόσον έχουν εξασφαλιστεί τα σχετικά εγχειρίδια και τηρείται αυστηρά το πρόγραμμά της. Είναι όμως σύνθετη εργασία ο έλεγχος και η αποκατάσταση της γνησιότητας, ιδιαίτερα σε αυτοκίνητα που παρήχθησαν σε πολύ μικρό αριθμό παραγωγής και κάποια εξαρτήματά τους είναι μοναδικά σε αυτά.
Α.Τ.: Ποια είναι τα πιο σημαντικά εκθέματα που φιλοξενούνται σήμερα στο Μουσείο;
Θ.Χ.: Πιο σημαντικά είναι πάντα τα αυτοκίνητα που παρήχθησαν σε πολύ μικρό αριθμό παραγωγής, όπως τα δύο προπολεμικά αγωνιστικά BMW με τα αλουμινένια αμαξώματα, η “Bugatti 23 Brescia Modifié” το πρώτο δεκαεξαβάλβιδο αυτοκίνητο που παρήχθη μόλις το 1926. Το “Avion Voisin” που θυμίζει έντονα αεροπλάνο, αφού αυτό ήταν το κατεξοχήν προϊόν της “Voisin”. Επίσης, σημαντικά αυτοκίνητα είναι εκείνα με περίπλοκη και επώνυμη ιστορία όπως η “Rolls Royce Wraith” του 1939 του Sir Lawrence Olivier που περιήλθε στο Μουσείο το 1984 όταν αγοράσθηκε από τον τελευταίο ιδιοκτήτη της, τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη, πρώτο σύζυγο της Χριστίνας Ωνάση. 
Α.Τ.: Τι άλλο μπορεί να δει ο επισκέπτης στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου;
Θ.Χ.: Ανεβαίνοντας την σπειροειδή ράμπα του κτιρίου ο επισκέπτης, πριν μπει στο Μουσείο, μπορεί να περιηγηθεί δωρεάν στην ιστορία του αυτοκινήτου μέσα από την ιστορία του τροχού με 72 μοναδικά εκθέματα από το 300 π.X έως τα τέλη του περασμένου αιώνα. Επίσης υπάρχει προσομοιωτής F1 προκειμένου να δοκιμάσουν οι επισκέπτες του Μουσείου τις αγωνιστικές τους δυνατότητες πρακτικά σε όλες τις διάσημες πίστες του κόσμου. 
Α.Τ.: Τι καινούριο θα πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον από το Μουσείο;
Θ.Χ.: Προετοιμάζονται σήμερα δύο μεγάλες αλλαγές στα εκθέματα του Μουσείου. Η πρώτη αφορά «στο ελληνικό αυτοκίνητο» και όχι μόνο εκείνα τα ξένα μοντέλα που συναρμολογήθηκαν στη χώρα μας, αλλά και καθαρά ελληνικές δημιουργίες. Η δεύτερη αφορά στα αγωνιστικά αυτοκίνητα και θα περιλαμβάνει σπάνια αυτοκίνητα, από προπολεμικού τύπου formula, όπως “Miller” και “Offenhauser”, μέχρι τις σύγχρονες Formula 1. Πέραν των εκθεμάτων, θα διοργανωθούν εκδηλώσεις με θέματα το αυτοκίνητο στην Τέχνη και η Τέχνη στο αυτοκίνητο.
Α.Τ.: Τι σημαίνει «αυτοκίνητο» και δη «κλασσικό» για εσάς;
Θ.Χ.: «Αυτοκίνητο» σημαίνει για εμένα αγάπη για την ελευθερία στην κίνηση και αγάπη για την ταχύτητα. Το «κλασικό» αυτοκίνητο με εκφράζει πολύ σωστά μέσα από την περιγραφή της Επιτροπής Ιστορικού Αυτοκινήτου της F.I.A. όπου οι «ιδιοκτήτες» δε θεωρούνται “owners” αλλά “custodians”, δηλαδή «επιμελητές» ενός ιστορικού προϊόντος της ανθρώπινης δημιουργικότητας. 
Oι «ιδιοκτήτες» δε θεωρούνται “owners” αλλά “custodians”, δηλαδή 
«επιμελητές» ενός ιστορικού προϊόντος της ανθρώπινης δημιουργικότητας. 
Επεκτείνοντας  την αρχή για μία βασική ενημέρωση του κοινού χωρίς εισιτήριο, τα 72 εκθέματα με τροχούς διασήμων οχημάτων και η σύντομη ιστορία τους που εκτίθενται στην χαρακτηριστική σπείρα του κτιρίου, συμπληρώθηκαν με οκτώ νέα αυτοκίνητα σε δύο νέους εκθεσιακούς χώρους, στις οδούς Πατησίων & Ιουλιανού και Πατησίων & Σκρα, σε επαφή με το Μουσείο.
Ωράριο λειτουργίας 
Τετάρτη έως Παρασκευή 
11:00 – 18:00
Σάββατο 12:00 – 21:00
Κυριακή 11:00 – 18:00 
Τηλ. Επικοινωνίας: 
210 8816187
www.hellenicmotormuseum.gr

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

PEIRAIOS LEASING
test center