• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Tα Ηyundai Kona Electric, Renault Zoe και Toyota C-HR ήταν τα μοντέλα που απέσπασαν την υψηλότερη βαθμολογία σε αυτόν τον γύρο δοκιμών.

24 νέες δοκιμές Green NCAP

1.967 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/11/2020

To Green NCAP εξέτασε πόσο φιλικά προς το περιβάλλον είναι 24 νέα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους. Ποια πήραν 5 αστέρια; Δείτε τα αποτελέσματα.


To Green NCAP προχώρησε στην ανάρτηση των αποτελέσματα για τα 24 αυτοκινητα που υποβλήθηκαν σε αυστηρές δοκιμές για να εξεταστεί σε ποιο βαθμό είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ξεχωρίζουν ως τα καθαρότερα και πιο αποδοτικά οχήματα, αλλά, αντίθετα, στα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης παρατηρούνται μεγάλες διαφοροποιήσεις.

Συνδυάζοντας ακριβείς μετρήσεις από εκτεταμένες δοκιμές μέσα στο εργαστήριο με αντίστοιχες δοκιμές στον πραγματικό κόσμο, οι βαθμολογίες του Green NCAP είναι οι πλέον αξιόπιστες. Το σύστημα αξιολόγησης επεκτείνεται τώρα με μια νέα κατηγορία, αυτή της αξιολόγησης των αερίων ρύπων που είναι υπεύθυνοι για το φαινόμενο του θερμοκηπίου δίπλα σε αυτές του καθαρού αέρα και της ενεργειακής απόδοσης, παρέχοντας ακόμη πιο ευρεία και ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Τα δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα που δοκιμάστηκαν σε αυτόν τον γύρο - τα Hyundai Kona Εlectric και Renault Zoe βαθμολογήθηκαν με 5 αστέρια χάρη στις κορυφαίες επιδόσεις τους και στις τρεις κατηγορίες των δοκιμών. Το αυτοκίνητο που τα ακολούθησε ήταν το Toyota C-HR με 3½ αστέρια. Το C-HR βελτιώνει την αποδοτικότητά του χρησιμοποιώντας την υβριδική τεχνολογία παράλληλα με τον βενζινοκινητήρα του.

Τα τρία δημοφιλή μικρά - το VW Polo, το Renault Clio και το Peugeot 208 – βαθμολογήθηκαν με 3 αστέρια. Στο άλλο άκρο της κλίμακας, τα VW Transporter, Mercedes-Benz V-Class και Opel Zafira – βαθμολογήθηκαν με 1½ αστέρια, κυρίως λόγω του βάρους τους και της μικρής αεροδυναμικής απόδοσης που έχουν. Αν και προσπαθούν να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων που παράγουν, τα οχήματα αυτής της κατηγορίας απαιτούν αρκετό καύσιμο για να κινηθούν λόγω του βάρους τους. Τα SUV βρίσκονταi σε λίγο καλύτερη θέση από τα βαν καθώς, κατά μέσο όρο, βαθμολογούνται με πάνω από 2 αστέρια (κορυφαία SUV που βαθμολογήθηκαν με 3 αστέρια ήταν τα Peugeot 2008 και Renault Captur).

Στη κατηγορία των οικογενειακών σεντάν, η Mercedes-Benz C220d βαθμολογήθηκε με 3 αστέρια, ενώ τα BMW 320d και VW Passat 2,0 TDI πήραν 2½ αστέρια το καθένα. Η Mercedes, ειδικότερα, εντυπωσίασε με τις μικρές εκπομπές ρύπων που παράγει, οι οποίες, παρόλο που δεν βρίσκονταν κοντά στις μηδενικές εκπομπές των ηλεκτρικών, απέδειξε τι μπορεί να γίνει με έναν καλά σχεδιασμένο κινητήρα και ένα σωστό σύστημα εξάτμισης.

Στις δοκιμές αυτές δεν περιλήφθηκαν Plug-in υβριδικά οχήματα καθώς αυτό είναι κάτι που θα γίνει στις νέες δοκιμές που θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2021. Συνοπτικά:

Τα αυτοκίνητα που βαθμολογήθηκαν με:
  • 5 αστέρια: Ηyundai Kona και Renault Zoe
  • 3½ αστέρια: Toyota C-HR
  • 3 αστέρια: Mercedes C-Class, Peugeot 2008, Peugeot 208, Renault Captur, Renault Clio, SEAT Ibiza, VW Polo
  • 2½ αστέρια: BMW Σειρά 3, Dacia Duster, Honda CR-V, Nissan Qashqai, Peugeot 3008, Suzuki Vitara, VW Passat
  • 2 αστέρια: Audi A4, Jeep Renegade, Mazda CX-5
  • 1½ αστέρια: Kia Sportage, Mercedes V-Class, Opel Zafira Life, VW Transporter