30 απάτες σε online πωλήσεις αυτοκινήτων: Πάνω από 100.000 ευρώ η ζημιά!

7.865 Επισκέψεις στο άρθρο (20/6/2019)

Στα δίχτυα της ΕΛ.ΑΣ. έπεσε το κύκλωμα που πουλούσε στο internet ανύπαρκτα αυτοκίνητα! Εξαπατήθηκαν 30 πολίτες και η συνολική ζημιά ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Στα παρά τσακ το τελευταίο κόλπο για 2.800 ευρώ.

Πολυάριθμες υποθέσεις εξαπάτησης ανυποψίαστων πολιτών από πενταμελές κύκλωμα Ελλήνων (τρεις άντρες ηλικίας 45, 47 και 56 ετών και δύο γυναίκες 25 και 39 ετών) που έλαβαν χώρα από το Νοέμβριο του 2017 έως και τον Ιανουάριο του 2019, κατάφεραν να εξιχνιάσουν αστυνομικοί του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για απάτες κατά συναυτουργία και κατά συρροή, τετελεσμένες και σε απόπειρα, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών και υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης σε συρροή με το άρθρο της Εγκληματικής Οργάνωσης και του Νόμου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Δείτε ΕΔΩ το θέμα και σε μορφή περιοδικού!

Online πωλήσεις «μούφα»
Τα μέλη του κυκλώματος έβαζαν ψεύτικες αγγελίες σε διάφορες ιστοσελίδες πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων χρησιμοποιώντας πλαστά ή κλεμμένα στοιχεία, ούτως ώστε να φαίνονται πραγματικές. Μάλιστα, έφτιαχναν πλαστά δελτία ταυτότητας με στοιχεία υπαρκτών προσώπων και δικές τους φωτογραφίες, ενώ είχαν έτοιμες υπεύθυνες δηλώσεις στις οποίες χρησιμοποιούσαν πλαστές σφραγίδες Δημόσιων Υπηρεσιών και υπαλλήλων.

Έπειτα, πήγαιναν στις αρμόδιες Υπηρεσίες για έναρξη εικονικών εταιρειών πώλησης οχημάτων, αλλάζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας των δικαιούχων. Κάνοντας χρήση πλαστών ταυτοτήτων και υφαρπαχθέντων φορολογικών στοιχείων άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς εκδίδοντας ταυτόχρονα τις σχετικές κάρτες.

Όταν κάποιος ανυποψίαστος πολίτης τους καλούσε στο τηλέφωνο και ερχόταν σε πιθανή συμφωνία αγοραπωλησίας οχήματος, αφού κατέθετε τα χρήματα σε τραπεζικό λογαριασμό που του υποδείκνυαν οι δράστες, οι τελευταίοι «σήκωναν» άμεσα τα κατατιθέμενα ποσά ή τα έστελαν σε άλλους λογαριασμούς τους, ενώ τα θύματα δεν παραλάμβαναν ποτέ κάποιο όχημα.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι, με τον τρόπο αυτό το κύκλωμα εξαπάτησε συνολικά 30 πολίτες με τη συνολική ζημιά σε βάρος των παθόντων να ξεπερνά τις 100.000 ευρώ, ενώ τα μέλη του αποπειράθηκαν να κάνουν ένα τελευταίο «κόλπο» που θα στοίχιζε στο ανυποψίαστο θύμα 2.800 ευρώ.

Τέλος, σημειώνεται ότι, οι σχετικοί τραπεζικοί λογαριασμοί αδρανοποιήθηκαν κατόπιν ενημέρωσης των τραπεζικών ιδρυμάτων από την Αστυνομία, ενώ η υπόθεση έχει πάρει πλέον το δρόμο της δικαιοσύνης.

Τι συμβουλεύει η Ελληνική Αστυνομία:
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να σας αποσπάσουν χρηματικά ποσά.
  • Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).
  • Να μην πείθεσθε εύκολα σε ευκαιριακές αγορές προϊόντων που σας προτείνουν άγνωστα άτομα, ιδιαίτερα δε δίχως να δείτε πρώτα τα προϊόντα αυτά.
  • Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).
  • Προσπαθήστε να συγκρατήσετε τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.
  • Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.

PEIRAIOS LEASING
OPEL