Αυστηρότερος ο νέος KOK;

9.028 Επισκέψεις στο άρθρο (20/9/2019)

Υψηλότερα χρηματικά πρόστιμα και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για μεγαλύτερα διαστήματα φαίνεται πως θα προβλέπει ο νέος ΚΟΚ.


Mεγαλύτερες ποινές για συγκεκριμένες παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ηλεκτρικά πατίνια εξετάζει το υπουργείο Μεταφορών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα παρουσιαστούν οι προτάσεις στον υπουργό Κώστα Καραμανλή και τον υφυπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων, αύξηση των προστίμων για τις πολύ επικίνδυνες παραβάσεις (παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, υπερβολική ταχύτητα, κατανάλωση αλκοόλ, κ.λπ.), ενώ σίγουρο πρέπει να θεωρείται πως για ίδιας επικινδυνότητας παραβάσεις θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για περισσότερο καιρό. Επιπλέον, οι προτάσεις θα συμπεριλαμβάνουν ρυθμίσεις για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών πατινιών.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (16-22/9), το υπουργείο Μεταφορών ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι στις δράσεις του συγκαταλέγονται:
– Η έκδοση Τεχνικών Οδηγιών για μέτρα ήπιας κυκλοφορίας που αποσκοπούν στην αποφυγή ή μείωση των ατυχημάτων και στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.
– Η ένταξη στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) διατάξεων που προωθούν τις ήπιες μορφές μετακίνησης.
– Η διαμόρφωση νέου πλαισίου για παραβάσεις του ΚΟΚ που σχετίζονται με αντικοινωνικές και επικίνδυνες για την πρόκληση ατυχημάτων συμπεριφορές.
– Η διαμόρφωση -στο προσεχές διάστημα- κανονιστικού πλαισίου για την ασφαλή κυκλοφορία οχημάτων μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, αυτοεξισσοροπούμενα κ.λπ.).

PEUGEOT NEW EVANS
OPEL