Νέο σύστημα θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα & όσα δεν περνούν ΚΤΕΟ

Νέο σύστημα θα εντοπίζει τα ανασφάλιστα & όσα δεν περνούν ΚΤΕΟ

1.789 Επισκέψεις στο άρθρο (5/1/2024)

- Το νέο σύστημα ελέγχου θα αξιοποιεί δεδομένα για τον εντοπισμό παράτυπων οχημάτων
- Από 250 έως 500 ευρώ και αυστηρές διοικητικές κυρώσεις για ιδιοκτήτες ανασφάλιστων
- Από 150 έως και 400 ευρώ για όσους δεν περάσουν τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ
- Κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Το νέο σύστημα ελέγχου θα αξιοποιεί δεδομένα για τον εντοπισμό παράτυπων οχημάτων

Στα σχέδια του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) και της ΑΑΔΕ είναι η εφαρμογή τριών αλλαγών που θα βάλουν τάξη στο καθεστώς των οχημάτων. Συγκεκριμένα, το σχέδιο δράσης του υπουργείου για το 2024 προβλέπει  την καθιέρωση ενός νέου αυτόματου συστήματος το οποίο θα ελέγχει και θα εντοπίζει τα οχήματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και είναι ανασφάλιστα ή δεν έχουν περάσει από τους υποχρεωτικούς τεχνικούς ελέγχους ΚΤΕΟ, προχωρώντας άμεσα στην επιβολή των προστίμων στους ιδιοκτήτες τους. Για τις διασταυρώσεις θα αξιοποιούνται τα στοιχεία από διάφορες δημόσιες υπηρεσίες. Αναλυτικότερα, η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο κυκλοφορούντων οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

Από 250 έως 500 ευρώ και αυστηρές διοικητικές κυρώσεις για ιδιοκτήτες ανασφάλιστων

Οι κάτοχοι ανασφάλιστων οχημάτων θα ενημερώνονται για την παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο έως 250 ευρώ  με τη μορφή παράβολου, το οποίο θα πρέπει να εξοφλήσουν προκειμένου στη συνέχεια να ασφαλίσουν στη το όχημά τους. Όσοι δεν συμμορφωθούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο της τάξεως των 500 ευρώ, καθώς επίσης και με διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, όπως για παράδειγμα η αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και η αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

Από 150 έως και 400 ευρώ για όσους δεν περάσουν τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ

Στο ίδιο πλαίσιο, μέσω της ειδικής πλατφόρμας ελέγχου για τα ανασφάλιστα οχήματα θα εντοπίζονται και όσα οχήματα δεν έχουν περάσει από τον υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο στα ΚΤΕΟ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, στους κατόχους αυτών των οχημάτων θα επιβάλλεται πρόστιμο που θα ανέρχεται σε 150 ευρώ σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστωθεί ηλεκτρονικά, ενώ αν διαπιστωθεί σε έλεγχο της Τροχαίας τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Κλιμακωτό πρόστιμο ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας

Σχεδιάζονται αλλαγές στο σύστημα βεβαίωσης των τελών κυκλοφορίας με βασικότερη την επιβολή κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Υπενθυμίζεται πως με βάση το σημερινό καθεστώς το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα. Με το νέο σύστημα όμως το πρόστιμο θα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο καθυστέρησης εξόφλησης των τελών. Συνεπώς, όσο νωρίτερα γίνει η εξόφληση μετά την λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025 τα οποία θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του 2024. Όσον αφορά το 2024, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν το περιθώριο εμπρόθεσμης εξόφλησης των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

SEAT TESTIMONIAL 1
OPEL