Διαγωνισμός για 1.000 νέα αστικά λεωφορεία

8.513 Επισκέψεις στο άρθρο (20/8/2019)

Έρχεται νέος διαγωνισμός για την απόκτηση χιλίων λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Διαγωνισμό για 1.000 νέα αστικά λεωφορεία προανήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος. Η αρχική πρόβλεψη αναφέρεται στην προμήθεια 650 λεωφορείων για τον ΟΑΣΑ (Αθήνα) και 350 για τον ΟΑΣΘ (Θεσσαλονίκη) ενώ ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει εντός του έτους.

Το κόστος υπολογίζεται περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ και η χρηματοδότηση θα γίνει με κονδύλια του ΕΣΠΑ, του ΠΔΕ και της ΕΤΕπ. Η προηγούμενη σχετική προκήρυξη 750 λεωφορείων που προετοίμαζε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου με κόστος περί τα 460 εκατομμύρια ευρώ, ακυρώθηκε από την ΑΕΠΠ ύστερα από προσφυγές κατά των όρων την διακήρυξης από τις ενδιαφερόμενες αυτοκινητοβιομηχανίες .

Ο διαγωνισμός που έρχεται θα είναι ακόμη πιο «πράσινος», καθώς θα περιλαμβάνει 600 με 700 ηλεκτρικά λεωφορεία, των οποίων η φόρτιση θα λαμβάνει χώρα κατά κύριο λόγο στα αμαξοστάσια και αυτό γιατί η ακτίνα της διαδρομής στα περισσότερα δρομολόγια είναι μικρή, οπότε δεν θα υπάρχει ανάγκη ενδιάμεσης φόρτισης τους.

Σχετικά με την συντήρηση και τα ανταλλακτικά των νέων οχημάτων που ήταν και ο λόγος που «φρέναρε» ο προηγούμενος διαγωνισμός, προς το παρόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εξετάζονται όλα τα σενάρια. Πάντως όπως αναφέρουν, ο ΟΣΥ διαθέτει 700 τεχνίτες οι οποίοι δεν θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην «νέα ημέρα».

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο υπάρχον στόλος των αστικών λεωφορείων της Αθήνας είναι παλαιάς αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, με μέση ηλικία σχεδόν 14 ετών, ενώ και τα τρόλεϊ έχουν μέση ηλικία πάνω από 15 έτη.

Toyota
moto