Έρευνα: Το πιο οικολογικό αυτοκίνητο του 2024 δεν είναι ηλεκτρικό

3.748 Επισκέψεις στο άρθρο (5/3/2024)
Έρευνα: Το πιο οικολογικό αυτοκίνητο του 2024 δεν είναι ηλεκτρικό

- Είναι για τρίτη χρονιά το Plug-in υβριδικό Toyota Prius Prime SE
- Υπολογίζονται οι ρύποι στην κατασκευή, την διανομή καυσίμου και την χρήση των αυτοκινήτων
- Χάρη στην σχεδίαση, τη τεχνολογία και το βάρος του, λέει ερευνητής για το Prius
- Στην δεύτερη θέση το ηλεκτρικό Lexus RZ 3005

Είναι για τρίτη χρονιά το Plug-in υβριδικό Toyota Prius Prime SE

Η GreenerCars, εταιρία που ερευνά τον περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο των αυτοκινήτων παρουσίασε το πόρισμα της έρευνας της για το 2024 και τα αποτελέσματα συναρπάζουν. Το πιο φιλικό-προς-το-περιβάλλον μοντέλο δεν είναι ηλεκτρικό... αλλά έρχεται με θερμικό κινητήρα σε υβριδικό σύστημα κίνησης. Πρόκειται για το Plug-in υβριδικό Toyota Prius Prime SE, το αυτοκίνητο που σύμφωνα με το πόρισμα της GreenerCars είναι το πιο οικολογικό του 2024. Είναι η τρίτη χρονιά που το εξής μοντέλο κατακτάει την πρώτη θέση. Φυσικά, τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα καταλαμβάνουν κατά πλειοψηφία τις θέσεις κάτω από το Toyota Prius.

Υπολογίζονται οι ρύποι στην κατασκευή, την διανομή καυσίμου και την χρήση των αυτοκινήτων

Η GreenerCars πρόκειται για οργανισμό που υπόκειται στο Αμερικάνικο Συμβούλιο για μια Ενεργειακά Αποδοτική Οικονομία (ACEEE). Για να βγάλουν τα αποτελέσματα τους σταθμίζουν μια σειρά παραμέτρων: Την οικονομία καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων, όπως αυτές δηλώνονται από τις εταιρίες στην Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, την ρύπανση κατά την κατασκευή του αυτοκινήτου και την διανομή του καυσίμου του, την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί το αυτοκίνητο κατά την λειτουργία του, τις εκπομπές αεριών του θερμοκηπίου (όπως το διοξείδιο του άνθρακα) και τα συνδυάζουν όλα αυτά για να βγάλουν μια βαθμολογία από το 0-100 όπου όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία τόσο οικολογικότερο κρίνεται το μοντέλο.

Χάρη στην σχεδίαση, τη τεχνολογία και το βάρος του, λέει ερευνητής για το Prius

Το Toyota Prius Prime SE που κέρδισε την πρώτη θέση στην έρευνα του 2024 είχε συνολικό σκορ 71. «Είναι η σχεδίαση του αμαξώματος, η τεχνολογία του και το συνολικό του βάρος», είπε ο Peter Huether, υψηλόβαθμος ερευνητής στην ACEEE, σχετικά με την βαθμολογία του Prius. Η ACEEE υπολογίζει ότι για το Prius ο εκάστοτε οδηγός χρειάζεται να δαπανήσει μόλις 487 ευρώ ετησίως για να καλύψει τις ανάγκες του σε καύσιμα.

Στην δεύτερη θέση το ηλεκτρικό Lexus RZ 3005

Στην δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα οικολογίας ήταν το αμιγώς ηλεκτρικό Lexus RZ 300e με σκορ 67 με ετήσιο κόστος καυσίμων γύρω στα 600 ευρώ, ενώ τρίτο ήρθε το MINI Cooper SE, επίσης με βαθμολογία 67, αλλά ετήσιο κόστος για καύσιμα γύρω στα 688 ευρώ. 

Hyundai
KIA