Μέσα στον Ιούνιο αναμένονται οι εξελίξεις για σχετικά με τα κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

Έρχονται οι επιδοτήσεις για ηλεκτρικά

7.555 Επισκέψεις στο άρθρο (18/5/2020)

Από τις 5.000 ευρώ πιθανότατα θα ξεκινούν οι επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου και θα διπλασιάζονται για τα επαγγελματικά οχήματα. Δείτε τι είπε για το θέμα ο Πρόεδρος του ΣΕΑΑ, Γιώργος Βασιλάκης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.


Ο κος Βασιλάκης φιλοξενήθηκε στον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού του ΣΚΑΪ και υπογράμμισε πως το ύψος των κινήτρων που θα δοθούν στους Έλληνες για να προβούν στην αγορά αυτοκινήτου με μηδενικούς ρύπους, θα είναι αντίστοιχο με εκείνο της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Παράλληλα σημείωσε πως για τα επαγγελματικά οχήματα οι επιδοτήσεις θα είναι διπλάσιες.
 
Έτσι, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικού οχήματος στη Γερμανία κυμαίνονται έως 6.000 ευρώ και στην Ολλανδία έως 5.000 ευρώ, τότε προκύπτει πως το ίδιο θα ισχύσει και για τη χώρα μας, ενώ για τους επαγγελματίες που θα θελήσουν να αλλάξουν το όχημά τους το ποσό της επιδότησης θα είναι διπλό.
 
Θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα πήρε και ο αρμόδιος Υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης. Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με την ΟΝΝΕΔ, ο κος Χατζηδάκης ανέφερε: «Για την ηλεκτροκίνηση δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στον Ιούνιο να παρουσιαστεί για διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Νομίζω ότι βασικό είναι να υπάρχουν οι υποδομές φόρτισης. Παράλληλα, στο σχεδιασμό μας έχουμε αποφασίσει να υπάρχει ένα ειδικό κρατικό πρόγραμμα. Έχουν βρεθεί τα χρήματα, που θα προέλθουν από το Ταμείο των Ρύπων και θα είναι αρκετά. Με αυτά θα κινητροδοτηθεί η αγορά, όχι μόνο ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά και ηλεκτρικών σκούτερ και ηλεκτρικών ποδηλάτων. Η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου. Θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων. Συγκριτικά με την επιδότηση από το κράτος για την αγορά ηλεκτρικού ΙΧ, η ενίσχυση για την αγορά σκούτερ ή ποδηλάτου θα είναι μεγαλύτερη ποσοστιαία και πιο ωφέλιμη για τον αγοραστή».
 
Τέλος, επιστρέφοντας στον Γιώργο Βασιλάκη και όσον αφορά τα σενάρια απόσυρσης, διευκρίνισε ότι αυτή θα αφορά μόνο σε όσους αγοράσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι οποίοι, αν αποσύρουν και κάποιο παλαιό όχημα ταυτόχρονα, θα λαμβάνουν επιπλέον επιδότηση.

VW CRAFTER LEASEPRO
test center