
Τα φαρδύτερα λάστιχα βελτιώνουν για πολλούς την εικόνα του αυτοκινήτου.
Ένα νούμερο φαρδύτερα λάστιχα μπορεί να αυξήσουν την πρόσφυση και να έχουν καλύτερο κράτημα.
Πριν βάλεις φαρδύτερα λάστιχα πρέπει να μελετήσεις τι μπαίνει στις ζάντες και στο αμάξι σου.
Πιθανό να δεις χειρότερη κατανάλωση και ίσως και επιδόσεις.
autotriti team
Ψηφιακή Έκθεση: «Τώρα που τα Ηλεκτρικά γίνονται φθηνότερα από τα βενζινοκίνητα...»
Τα φαρδύτερα λάστιχα βελτιώνουν για πολλούς την εικόνα του αυτοκινήτου
Τα ελαστικά των αυτοκινήτων μεγάλωσαν σε κάθε διάσταση, γιατί λοιπόν να μην κάνεις το ίδιο και στο δικό σου αμάξι, και να πας ένα νούμερο φαρδύτερα; Το αμάξι δείχνει καλύτερα και πιθανώς στρίβει και σταματάει καλύτερα. Αξίζει όμως τον κόπο;
Τα φαρδιά ελαστικά κάνουν το αυτοκίνητο να δείχνει σπορ. Ακόμη περισσότερο με δεδομένο πως αν ανέβεις σε φάρδος θα κατέβεις σε προφίλ για να πετύχεις την ίδια διάμετρο (και άρα περίμετρο) του τροχού. Με αποτέλεσμα για πολύ κόσμο η αλλαγή σε φαρδύτερο λάστιχο να αποτελεί μέρος της βελτίωσης της εικόνας του αυτοκινήτου. Ειδικά αν γίνει σε συνδυασμό με χαμήλωμα και πάνω σε μια ωραία ζάντα. Είναι φυσικά υποκειμενικό, όμως δεν είναι τυχαίο που όλοι οι βελτιωτικοί οίκοι ξεκινάνε με το φαρδύτερο λάστιχο για να δείξουν την βελτίωσή τους.
Ένα νούμερο φαρδύτερα λάστιχα μπορεί να αυξήσουν την πρόσφυση και να έχουν καλύτερο κράτημα
Επί της ουσίας όμως, και ειδικά για την Ελλάδα με την άσφαλτο-σαπουνάδα, ο καλύτερος λόγος να πας ένα νούμερο φαρδύτερο ίσως είναι το κράτημα. Εδώ το πράγμα δεν είναι ξεκάθαρο βέβαια. Μπορεί οι δοκιμές σε πίστα να δείχνουν πως βελτιώνονται οι χρόνοι αφού το αυτοκίνητο μπορεί να στρίβει με μεγαλύτερη ταχύτητα, όμως στην πράξη το πράγμα είναι πιο πολύπλοκο. Η αντίδραση του τιμονιού γίνεται πιο αργή, ενώ και η θεωρία πως το ίχνος επαφής με την άσφαλτο είναι μεγαλύτερο στα φαρδύτερα ελαστικά δεν είναι ακριβώς σωστή, με το μέγεθος του ίχνους να είναι από μόνο του ολόκληρη επιστήμη.
Πριν βάλεις φαρδύτερα λάστιχα πρέπει να μελετήσεις τι μπαίνει στις ζάντες και στο αμάξι σου
Αν πας με τα νούμερα της πίστας, τότε μπορείς να πεις πως τα φαρδύτερα λάστιχα βελτιώνουν την ασφάλεια που σου παρέχει το αυτοκίνητο, όμως το πόσο φαρδύ λάστιχο μπορείς να «φορέσεις» εξαρτάται από το αυτοκίνητο και τη ζάντα. Το φάρδος της ζάντας φτάνει μέχρι ένα φάρδος ελαστικού, αν και ένα νούμερο πάνω συνήθως είναι εντάξει. Πρέπει από κει και πέρα να δεις αν το φαρδύτερο ελαστικό βρίσκει σε μέρη της ανάρτησης ή ακόμη και στο θόλο, ειδικά όταν είσαι τέρμα τιμόνι. Ίσως να χρειαστείς και αποστάτες. Γενικά θέλει λίγο ψάξιμο, συν του ότι πρέπει να πας σε συνολική διάσταση ελαστικού που δεν σου κλέβει το κοντέρ, αλλά ούτε και τις επιταχύνσεις.
Πιθανό να δεις χειρότερη κατανάλωση και ίσως και επιδόσεις
Και εδώ είναι που αρχίζουν τα αρνητικά, αφού αν το ίχνος είναι μεγαλύτερο, το μοτέρ πρέπει να κάνει περισσότερη δουλειά για να κάνει το λάστιχο να γυρίσει, που μεταφράζεται σε περισσότερη κατανάλωση και ίσως και απώλεια στις επιδόσεις. Μαζί με την πρόσφυση μπορεί να αυξηθεί και η τριβή, ενώ το μεγαλύτερο ίχνος στο πολύ νερό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες υδρολίσθησης. Το τι ισχύει ακριβώς είναι πολύπλοκο όμως και έτσι η συζήτηση συνεχίζεται με βάση τις εμπειρίες του καθενός και το κάθε ξεχωριστό αυτοκίνητο. Στα θετικά, τα φαρδύτερα λάστιχα ίσως κρατήσουν παραπάνω αφού το βάρος μοιράζεται σε μεγαλύτερη επιφάνεια, εκτός και αν σκοπεύεις να «βάζεις» το αυτοκίνητο σε κάθε στροφή οπότε το θέμα της φθοράς δεν σε απασχολεί.
Εσύ τι λες; Έχεις ξεφύγει από τις διαστάσεις που προτείνει ο κατασκευαστής; Για ποιο λόγο και τελικά τι βελτίωση είδες; Ή μήπως είδες το αντίθετο;