Έτσι γλιτώνεις την ουρά στα διόδια χωρίς να έχεις e-pass

(2/5/2024)
Έτσι γλιτώνεις την ουρά στα διόδια χωρίς να έχεις e-pass
2 Φωτογραφίες »

- Δεν χρειάζεται να χάνεις 5 λεπτά σε κάθε σταθμό διοδίων
- Πρώτη επιλογή να πάρεις «μηχανάκι» e-pass για να μη σταματάς καν
- Αν δε θες e-pass, πήγαινε στα πράσινα αυτόματα ταμεία
- Εκεί εκτός από κέρματα, πληρώνεις ανέπαφα με την κάρτα σου σε δευτερόλεπτα

Επιστροφή από ΣουΚου και έκανες 2 ώρες παραπάνω; Υπάρχει λύση

Κάθε φορά που έχει «έξοδο» από τις μεγάλες πόλεις, είτε για τις γιορτές είτε σε κάποιο 3ήμερο είτε για να πάνε οι πολίτες να ψηφίσουν, ζούμε το ίδιο σκηνικό. Καθηστερήσεις πολλών λεπτών σε κάθε σταθμό διοδίων, ειδικά τους κοντινότερους πριν την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Και όμως υπάρχουν τρόποι να γλιτώσεις αυτήν την καθυστέρηση.
 

Πρώτα το e-pass

Λίγο πολλοί όλοι το γνωρίζουν. Ωστόσο δεν το έχουν και όλοι! Και οκ, παλιότερα που κάθε αυτοκινητόδρομος είχε το δικό του μηχανάκι είναι λογικό να μην έχει ο κάθε οδηγός 3-4 μηχανάκια στο παρμπριζ για να μπορέσει να πάει μια εκδρομή χωρίς στάσεις στα διόδια. Οι περισσότεροι μάλιστα αν ήταν να επιλέξουν ένα «μηχανάκι» για τα διόδια, θα ήταν της διαδρομήςς που κάνουν συχνότερα.

Πλέον όμως αυτό έχει αλλάξει. Με ένα μηχανάκι μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η διαδικασία έκδοσης μάλιστα είναι αρκετά απλή, ενώ το «γέμισμα» μπορεί να γίνει τηλεφωνικά, μέσω εφαρμογής στο κινητό, ή απευθείας στο γκισέ των διοδίων. Μόνη εξαίρεση ότι για να γεμίσεις στο γκισέ μπορείς να το κάνεις μόνο σε ταμείο του αυτοκινητόδρομου που εξέδωσες το e-pass.


Στα γκισέ με το πράσινο σηματάκι που δεν έχουν ταμία, πληρώνεις με κέρματα, μετρητά ή... κάρτα!
2 Φωτογραφίες »

Στα γκισέ με το πράσινο σηματάκι που δεν έχουν ταμία, πληρώνεις με κέρματα, μετρητά ή... κάρτα!

Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος. Για όσους αποφεύγουν περιττές διαδικασίες και δεν ενδιαφέρονται να πάρουν «μηχανάκι» για να περνάνε «αέρα» τα διόδια, υπάρχουν τα αυτόματα ταμεία.

Και θα πει κανείς, «προφανώς και το ήξερα πως μπορείς να πληρώσεις σε ταμείο χωρίς υπάλληλο, όμως πολύ μπλέξιμο και αγχωτικό να ψάχνεις κέρματα για να πληρώσεις ενώ σε περιμένει ο πίσω στην ουρά». Αυτό όμως που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως στα αυτόματα ταμεία, εκτός από μετρητά (κέρματα & χαρτονομίσματα), μπορείς  να πληρώσεις και ανέπαφα, με την κάρτα σου (πιστωτική, αναλήψεων κλπ.).

Η διαδικασία είναι ακριβώς ίδια με τα γκισέ που έχουν ταμία, με τη διαφορά ότι σταματάς μπροστά στο μηχάνημα, κρατάς την κάρτα σου μπροστά από το μηχάνημα και… βουαλά! Η μπάρα ανοίγει και εσύ φεύγεις αφού παραλάβεις την απόδειξή σου.

Πώς ξεχωρίζω τα ταμεία στα διόδια;

Τα ταμεία των διοδίων που είναι σε λειτουργία έχουν συνήθως 3 διαφορετικά χρώματα. Αρχικά είναι τα μπλέ, που δείχνουν ένα «ανθρωπάκι» και είναι αυτά που λειτουργούν με υπάλληλο. Στη συνέχεια έχουμε τα κίτρινα που δείχνουν ένα αυτοκίνητο με 2 γραμμές μπροστά του (σαν το σηματάκι του wifi στο κινητό) και είναι αυτά που λειτουγούν με e-pass. Τέλος, τα ταμεία στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω, έχουν πράσινο χρώμα και σηματάκι με κέρματα.

test center
SEAT