Γιατί το 50% των αυτοκινήτων είναι άσπρα ή μαύρα;

5.933 Επισκέψεις στο άρθρο (22/9/2020)

Aυτά τα δύο χρώματα είναι μακράν τα πιο δημοφιλή στους δρόμους του πλανήτη. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως;


Τα περισσότερα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους του πλανήτη είναι άσπρα μαύρα ή γκρι, χρώματα «βαρετά» σύμφωνα με τις ίδιες τις εταιρείες κατασκευής αυτοκινήτων. Γιατί όμως αυτά τα χρώματα είναι τόσο δημοφιλή;

Σύμφωνα με έρευνα της BASF, τα τέσσερα πιο κοινά χρώματα στα αυτοκίνητα για το 2019 ήταν το άσπρο κατά 39%, το μαύρο κατά 16%, το γκρι κατά 13% και το ασημένιο κατά 10%. Οι λόγοι που κάνουν τα παραπάνω χρώματα είναι αρκετοί και πρώτος από όλους είναι η πεποίθηση που έχουν πολλοί άνθρωποι πως το άσπρο, το μαύρο και το γκρίι «ταιριάζει» με όλα και έτσι γίνεται διαθέσιμα σε όλα τα αυτοκίνητα. Φυσικά, αυτά τα χρώματα δεν βγαίνουν ποτέ εκτός μόδας, σε αντίθεση με κάποια άλλα που μπορεί να μειώσουν την μεταπωλητική αξία του αυτοκινήτου.

Ακόμα, οι αντιπροσωπείες φέρνουν σε κάθε χώρα αυτοκίνητα βαμμένα σε χρώματα που τυγχάνουν ευρείας αποδοχής γιατί τους ενδιαφέρει να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα και όχι να ικανοποιήσουν κάποιο ιδιαίτερο γούστο του πελάτη τους, ο οποίος πάντοτε έχει την επιλογή να κάνει μια ειδική παραγγελία, αν θέλει κάποιο πιο σπάνιο χρώμα.

Επιπλέον, η ψυχολογία και το μάρκετινγκ παίζουν επίσης πολύ σημαντικό ρόλο καθώς υπάρχουν χρώματα που έχουν γίνει ταυτόσημα με συγκεκριμένης τεχνολογίας αυτοκίνητα ή με συγκεκριμένη μάρκα. Για παράδειγμα, το κόκκινο είναι συνυφασμένο με την Ferrari, το άσπρο το βλέπουμε πάνω στα περισσότερα Tesla ενώ το μπλε φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα δημοφιλές χρώμα πάνω στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ενώ το μαύρο ταιριάζει πολύ στις πολυτελείς λιμουζίνες.

Τέλος, δεν είναι λίγοι αυτοί που όντως τους αρέσουν το άσπρο και το μαύρο χρώμα.
 

PEUGEOT NEW EVANS
4green