Η «καινουργίλα» κάνει κακό στην υγεία;

2.978 Επισκέψεις στο άρθρο (23/2/2021)

Η μυρωδιά της «καινουργίλας» σε ένα αυτοκίνητο είναι κάτι που ενθουσιάζει πολλούς ανθρώπους, όμως μία μελέτη έρχεται για να καταδείξει πως ενδέχεται να μην είναι καλή για την ανθρώπινη υγεία!


Δεν αποτελεί μυστικό πως η μυρωδιά της καινουργίλας στο εσωτερικό κάθε αυτοκινήτου προέρχεται από τα υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μάρκες για να εξοπλίσουν το εσωτερικό. Ωστόσο κάποιες από τις επιμέρους ουσίες που κρύβουν μέσα τους αυτά τα υλικά, μέσω της αναπνοής εισχωρούν στον ανθρώπινο οργανισμό και απειλούν την υγεία των επιβατών.
 
Η είδηση αυτή προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από τους Aalekhya Reddam και David C. Volz από το Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα βενζολίου και φορμαλδεΰδης που βρίσκονται εντός των καμπινών των αυτοκινήτων, σε συνδυασμό με το πιθανό κίνδυνο που αυτά κρύβουν για την υγεία των επιβατών που περνούν κάποιες ώρες της ημέρες μέσα στο αυτοκίνητο.
 
Σύμφωνα με την έρευνα μετά από 20 λεπτά οδήγησης, τα επίπεδα των δύο προαναφερόμενων χημικών ουσιών που εντοπίστηκαν στον αέρα μέσα στις καμπίνες των αυτοκινήτων ξεπερνούσαν τις μετρήσεις που οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας θεωρούν ασφαλές επίπεδο. Φυσικά όσο περισσότερο κυλούσε ο χρόνος παραμονής στο αυτοκίνητο τόσο μεγάλωνε το πρόβλημα. Ωστόσο στη μελέτη αναφέρεται πως οι παράγοντες που παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ποσότητα των σωματιδίων των δύο χημικών ουσιών που αιωρούνται στο εσωτερικό των αυτοκινήτων είναι πολλοί διαφορετικοί και αφορούν τη θερμοκρασία, τον ρυθμό του συστήματος κλιματισμού, την υγρασία, την ηλιακή ακτινοβολία, την ηλικία και ποιότητα του οχήματος, την απόσταση του ταξιδιού και τα υλικά ταπετσαρίας.  
 
Αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το βενζόλιο όσο και η φορμαλδεΰδη είναι αναγνωρισμένα από την Καλιφόρνια και όχι μόνο ως καρκινογόνες ουσίες. Μάλιστα η έρευνα υπογραμμίζει πως η φορμαλδεΰδη χρησιμοποιείται από κατασκευαστές αυτοκινήτων σε πατάκια, δέρματα και χρώματα σε καμπίνες οχημάτων, ενώ το βενζόλιο περιέχεται σε μια ποικιλία υλικών που χρησιμοποιούνται σε αυτοκίνητα.
 
Κλείνοντας, οι ερευνητές συστήνουν στους επιβάτες των οχημάτων να διατηρούν όσο το δυνατόν περισσότερο ανοιχτά τα παράθυρά τους για να αερίζεται καλύτερα η καμπίνα.

ELASTIKA 2024
NISSAN