• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

Ξέρεις να φρενάρεις;

Διαβάστηκε από 91392 αναγνώστες - Ημερομηνία δημοσίευσης: 3/7/2017

Ποια είναι τα 5 πράγματα που πολλοί δεν ξέρουν για το φρενάρισμα, αλλά πρέπει να μάθεις; Εσύ τα ήξερες όλα;

 
Σας έχει τύχει ποτέ να πεταχτεί κάθετα στη μέση του δρόμου παιδάκι που κυνηγάει την μπάλα του;

Σας ευχόμαστε να μην σας συμβεί ποτέ, γιατί από την ώρα που θα δείτε το μικρό, μέχρι που το αυτοκίνητό σας θα ακινητοποιηθεί εντελώς, τα συναισθήματα δεν περιγράφονται!
 
Γιατί στα λόγια, το να φρενάρεις σε μια κατάσταση όπως η παραπάνω φαίνεται εύκολη, όμως στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.

Στην πράξη «παγώνεις». Τα χέρια σου κοκαλώνουν στο τιμόνι, το πόδι σου «μένει» στο φρένο, και στα δευτερόλεπτα που ακολουθούν απλά βλέπεις την απόσταση από τον μπροστινό να μικραίνει… και να μικραίνει…
 
Ο μέσος οδηγός σε φρενάρισμα πανικού έχει την παραπάνω αντίδραση, και φυσικά δεν τον κατακρίνουμε. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε όλοι μας να γνωρίζουμε, ώστε να φρενάρουμε πιο αποτελεσματικά.
 
Ας δούμε λοιπόν 5 πράγματα που μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο που φρενάρουμε:
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 
 • Kostas

  Δυστυχώς λίγοι ξέρουν να φρενάρουν σωστά, δηλαδή με τρόπο που να συνδυάζει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα αλλά και προστασία του συστήματος πέδησης. Οι πιο πολλοί οδηγοί για παράδειγμα ορμάνε προς το κόκκινο φανάρι και φρενάρουν παρατεταμένα με δύναμη. Όταν βλέπουμε από μακρυά το φανάρι κόκκινο ή πορτοκαλί, δεν τρέχουμε αλλά μειώνουμε ταχύτητα με σκοπό να αποφύγουμε (αν είναι δυνατόν βέβαια) τη πλήρη ακινητοποίηση του οχήματος. Αφήνουμε το γκάζι και το αμάξι ρολάρει χωρίς να πατάμε (όσο είναι εφικτό) φρένο. Μπορεί να κατεβάσουμε και ταχύτητα ανάλογα με τη περίσταση. Έτσι το φανάρι μπορεί να γυρίσει σε πράσινο και να μην ξεκινήσουμε με 0km/h. Αυτό βοηθάει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ στην εξοικονόμηση καυσίμου και στη προστασία του συμπλέκτη εκτός από τη προστασία στα τακάκια. Επίσης όταν μπροστά μας έχουμε στροφή, καλό είναι να αποφεύγεται το φρενάρισμα ενώ είμαστε μέσα σε αυτή. Σε αυτή τη περίπτωση το σωστό είναι να φρενάρουμε πριν, και να κατεβάσουμε στο appex της στροφής. Φρενάρισμα μέσα στη στροφή μπορεί να αποσταθεροποιήσει το όχημα. Ευτυχώς τα πιο πολλά αμάξια συγχωρούν τα λάθη αυτά των οδηγών χάρη στα ηλεκτρονικά που πλέον έχουν τα περισσότερα. Τέλος, στη σπάνια περίπτωση που χρειάζεται να ακινητοποιήσουμε το όχημα και τα φρένα έχουν αχρηστευτεί (δλδ για πχ να έχουν σπάσει και τα δύο χ-αστί κυκλώματα) και αν και το χειρόφρενο δεν δουλεύει, σβήνουμε το κινητήρα έχοντας ταχύτητα στο κιβώτιο. Το αμάξι θα σταματήσει με ασφάλεια.

    12
 • Χρήστος S

  Το θέμα είναι, πως όσο και να ξέρεις την θεωρία, είναι τόσοι πολλοί οι αστάθμητοι παράγοντες, που δεν μπορούν να προβλεφθούν ,που τίποτα δεν μπορεί να εγγυηθεί το αποτέλεσμα σε μια τέτοια περίπτωση. Αν για παράδειγμα το παιδάκι που κυνηγάει την μπάλα ή είναι πάνω σε ποδήλατο σου πεταχτεί στα τρία μέτρα, δεν σώζεται με τίποτα, ακόμα κι αν πηγαίνεις με 20. Και μέσα στα στενά υπάρχει μηδενική δυνατότητα ελιγμών, εκτός αν το ρίξεις πάνω στα παρκαρισμένα....με λίγα λόγια, είναι μη σου τύχει.....Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε όσο γινεται και να έχουμε στο νου μας την θεωρία....

    6
 • t@kis

  Το Πρόβλημα είναι όταν βλέπεις τον καθε εξυπνάκια να σε ακολουθεί στα 3 μέτρα χωρίς να κρατάει αποστάσεις και να τρέμεις ότι αν τύχει και φρενάρεις απότομα να ...σε φιλήσει στο πίσω μέρος του οχήματος..βέβαια αυτός θα...πληρώσει όλες τις ζημιές αλλά θα σε λαχταρήσει! Μία φορά μού έτυχε, η μόνη που είχα τροχαίο και δεν θα το ξεχάσω. Είχα σταματήσει...και έπεσε επάνω μου!

    4
 • Nikos

  Τον αφήνεις να προσπεράσει ρε Τάκη. Αλλά ακόμα κι αν δεν μπορεί να προσπεράσει κόβεις εσύ ταχύτητα. Και όσο πιο κοντά σε ακολουθεί τόσο μειώνεις ταχύτητα

    1
 • t@kis

  Υπάρχουν κάποιες-οι οδηγοί φίλε Νίκο, που σε ακολουθούν κολητά είτε θέλουν να προσπεράσουν είτε όχι, έτσι από συνήθεια, αυτοί και να προσπεράσουν πάλι θα κινούνται σιγά και θα είναι μπροστά σου να σε εκνευρίζουν! Ποτέ δεν εμπόδισα κάποιο να προσπεράσει. Ευτυχώς είναι..λίγοι αυτοί...ελάχιστοι, αν όμως σου τύχει κοιτάς συνέχεια πίσω και..παρακαλάς να μην σου τύχει κάτι και φρενάρεις. Με μαθηματική ακρίβεια θα πέσει επάνω σου αν κάποιος σε ακολουθεί λίγα μέτρα πίσω σου σε επαρχιακούς δρόμους! Οι αποστάσεις ασφαλείας πρέπει να τηρούνται, γιατί είναι τις περισσότερες φορές αιτία όχι μόνο απλών τροχαίων Αλλά και αιτία που γίνονται καραμπόλες!