Ο ρόλος των φωτιστικών σωμάτων

72.772 Επισκέψεις στο άρθρο (3/4/2022)
Για να αξιολογήσουμε την ορατότητα τοποθετήσαμε από τα 15 έως τα 30 μ. διαγωνίως 5 κορίνες, ένα παιδικό καρότσι στα 30 μ., μια πινακίδα «STOP» στα 35 μ., στα 55 μέτρα ένα προειδοποιητικό τρίγωνο, στα
2 Φωτογραφίες »

Για να αξιολογήσουμε την ορατότητα τοποθετήσαμε από τα 15 έως τα 30 μ. διαγωνίως 5 κορίνες, ένα παιδικό καρότσι στα 30 μ., μια πινακίδα «STOP» στα 35 μ., στα 55 μέτρα ένα προειδοποιητικό τρίγωνο, στα 60μ. μια παλέτα και άλλη μία κορίνα στα 70 μ..

Οι προβολείς της μεσαίας σκάλας σε όλα τα αυτοκίνητα φωτίζουν ασυμμετρικά. Το αριστερό φανάρι (σ.σ. στα αριστεροτίμονα αυτοκίνητα) προσφέρει μεγαλύτερη ένταση φωτός μπροστά από το αυτοκίνητο, ενώ το δεξί διαχέει το φως σε μεγαλύτερη απόσταση. Η έντονη φωτεινότητα μπροστά εξυπηρετεί ώστε στα αστικά περιβάλλοντα να μην επηρεάζεται η φωτεινότητά του από τα φώτα γύρω-γύρω (φωτεινές επιγραφές, φωτισμός δρόμου, φώτα άλλων αυτοκινήτων κ.ο.κ.) ή τις αντανακλάσεις αυτών, ενώ αντίστοιχα στον ανοιχτό δρόμο δεν τυφλώνονται οι αντίθετα διερχόμενοι οδηγοί. Από την άλλη, το μεγαλύτερο εύρος του δεξιού προβολέα δίνει στον οδηγό τη δυνατότητα να αντιληφθεί πιο νωρίς κάποιον κίνδυνο που «έρχεται» από την αντίθετη από αυτόν πλευρά σε όλες τις συνθήκες. 


Το φωτόμετρο είναι η συσκευή μέτρησης της έντασης του φωτός σε lumen, με το οποίο πραγματοποιήσαμε την μέτρηση από σημείο σε σημείο.
2 Φωτογραφίες »

Το φωτόμετρο είναι η συσκευή μέτρησης της έντασης του φωτός σε lumen, με το οποίο πραγματοποιήσαμε την μέτρηση από σημείο σε σημείο.

Τι κάνει το φωτόμετρο

Το φωτόμετρο είναι η συσκευή μέτρησης της έντασης του φωτός που δέχεται μια κάθετη στη δέσμη επιφάνεια. Η μονάδα μέτρησης είναι το lumen, το οποίο συμβολίζεται με lm. Με αυτό είχαμε την μέτρηση από σημείο σε σημείο, όμως όπως είπαμε το αποτέλεσμα αξιολογήθηκε και από τον ανθρώπινο παράγοντα σε κάθε σημείο και αυτοκίνητο.

Πάμε λοιπόν αν δούμε αναλυτικά τι έκαναν τα 11 μοντέλα μας με αλφαβητική σειρά:

Σελίδα 1Mega Test: Ποιο B-SUV κάνει τη νύχτα μέρα;
Σελίδα 2Συγκριτικά αποτελέσματα
Σελίδα 3Citroen C3 Aircross
Σελίδα 4Fiat 500X
Σελίδα 5Ford Puma
Σελίδα 6Hyundai Kona
Σελίδα 7Kia Stonic
Σελίδα 8Nissan Juke
Σελίδα 9Peugeot 2008
Σελίδα 10Renault Captur
Σελίδα 11SEAT Arona
Σελίδα 12Toyota Yaris Cross
Σελίδα 13VW T-Cross
Σελίδα 14Ο ρόλος των φωτιστικών σωμάτων
Σελίδα 15Ενδείξεις Lumens και γενική αίσθηση
Σελίδα 16Συμπεράσματα
Mercedes
KIA