• Τιμές - Εξοπλισμός - Τεχνικά - Test - Συγκριτικά Εγγυήσεις - Χρηματοδοτικά - Προσφορές

«Αποθήκη» για τα VW του dieselgate

5.175 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 29/3/2018

Εντοπίστηκε η 1 από τα περίπου 37 «αποθήκες» αυτοκινήτων, επί αμερικανικού εδάφους, του VW Group, που επηρεάζονται από το dieselgate και αγοράστηκαν πίσω από τους ιδιοκτήτες τους κατόπιν δικαστικής απόφασης.

VOLKSWAGEN: Γνωρίστε την όμορφη και «περιπετειώδη» οικογένεια των SUV της Volkswagen

Μετά από χρόνιες δικαστικές διαμάχες με αφορμή το σκάνδαλο dieselgate που ξέσπασε τον Σεπτέμβρη του 2015, το αμερικανικό δικαστήριο αποφάσισε πως οι ιδιοκτήτες των εμπλεκόμενων οχημάτων μπορούν να επιστρέψουν στη VW τα αυτοκίνητα τους, παίρνοντας φυσικά χρηματικό αντίτιμο.

Σήμερα, λοιπόν, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, από το πρακτορείο Reuters, οι πρώτες αεροφωτογραφίες του υπαίθριου χώρου στο Βίκτορβιλ της Καλιφόρνια όπου και συγκεντρώθηκαν μερικά από τα ντίζελ μοντέλα που επεστράφησαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του πρακτορείου η γερμανική μάρκα πλήρωσε περί τα 7,4 δις δολάρια προκειμένου να αγοράσει πίσω από τους ιδιοκτήτες τους περίπου 350.000 ντίζελ αυτοκίνητα τα οποία «στοιβάζονται» σε περίπου 37 χώρους στάθμευσης σε όλη την Αμερική, μεταξύ των οποίων ένα ανοικτό στάδιο φούτμπολ στο Ντιτρόιτ και ένα παλιό εργοστάσιο στη Μινεσότα. 
 

Αναλυτικότερα, έως το τέλος του 2017 η μάρκα επανάκτησε περί τα 335.000 αυτοκίνητα, μεταπώλησε  περίπου 13.000 και κατέστρεψε 28.000 οχήματα, ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν σταλεί περί τις 437.273 επιστολές προσφέροντας συνολικά κοντά στα 8 δις δολάρια για αποζημίωση.

Η εκπρόσωπος της VW στις Η.Π.Α., κα Τζίνιβαν, ισχυρίζεται πως τα αυτοκίνητα σταθμεύονται σε αυτά τα σημεία προσωρινά και συντηρούνται βάσει συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά τους μακροπρόθεσμα. Έτσι όταν διορθωθούν τα προβλήματα με το λογισμικό των TDI κινητήρων ενδέχεται να διατεθούν ξανά στην αμερικάνικη αγορά ή να εξαχθούν προς άλλες αγορές.

Τέλος, σημαντικό στοιχείο της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός πως η VW οφείλει να επισκευάσει μέχρι τον Ιούνιο του 2019 το 85% των οχημάτων που επηρεάζονται από το dieselgate, αλλιώς θα αντιμετωπίσει υψηλότερα πρόστιμα. Εντούτοις, οι άνθρωποι της μάρκας ισχυρίζονται πως έχουν επισκευάσει ήδη περί το 83% των αυτοκινήτων, οπότε σύντομα θα φτάσουν στον επιθυμητό στόχο.