Νέοι όροι και προϋποθέσεις στις πινακίδες ΔΟΚ

5.784 Επισκέψεις στο άρθρο (4/1/2021)

Με υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, η οποία δημοσιεύτηκε την 31η Δεκεμβρίου 2020 στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, αλλάζει πλήρως το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο μπορεί να γίνει η χρήση των πινακίδων ΔΟΚ.


Όπως αναφέρεται λοιπόν στη απόφαση μεταξύ άλλων, επιτρέπεται εντός της Ελληνικής Επικράτειας και σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρούσας απόφασης, η δοκιμαστική κυκλοφορία - προς πώληση ή στο πλαίσιο διεξαγωγής ερευνητικών έργων στον ερευνητικό τομέα των μεταφορών - επιβατηγών, λεωφορείων, φορτηγών αυτοκινήτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων κατηγορίας Ο2, Ο3, Ο4 και μοτοσικλετών που έχουν λάβει έγκριση τύπου και για τα οποία έχει εκδοθεί, κατά την κείμενη σχετική νομοθεσία, Πιστοποιητικό Ταξινόμησης ή Δελτίο Άφιξης Οχήματος (Δ.Α.Ο.). Οι διατάξεις της παρούσας που αφορούν φορτηγά αυτοκίνητα εφαρμόζονται ανάλογα και στα ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα οχήματα, τα οποία, εφόσον λάβουν στοιχεία δοκιμαστικής κυκλοφορίας, μπορούν να κυκλοφορούν ελκόμενα κατά τις ισχύουσες διατάξεις.
 
Άδεια και πινακίδες δοκιμαστικής κυκλοφορίας αυτοκινήτων οχημάτων χορηγούνται στο όνομα α.) κατασκευαστών αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, εμπόρων και εν γένει αντιπροσώπων πωλήσεως οχημάτων καινούργιων ή μεταχειρισμένων. β.) Αντιπροσώπων προμηθευτών κρατικών υπηρεσιών ή οργανισμών δημοσίου δικαίου. γ) Αντιπροσώπων και εμπόρων εισαγωγέων ή μη. δ) Μεσολαβητών πωλήσεως αυτοκινήτων η μοτοσικλετών επί προμήθεια εφόσον αποδεικνύεται με επίσημα στοιχεία ότι διαθέτουν για τον σκοπό αυτό μόνιμη επαγγελματική στέγη. ε) Εμπόρων ενάριθμων επιβατικών αυτοκινήτων και δικύκλων - τρικύκλων μοτοσικλετών με άδειες κυκλοφορίας που έχουν εκδοθεί στο όνομα των εμπόρων. στ) Ερευνητικών φορέων του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα.
 
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν έως τρία ζεύγη πινακίδων ΔΟ.Κ. ανά έδρα και ανά υποκατάστημα και ανά ερευνητικό φορέα, για επιβατικά αυτοκίνητα ή δίκυκλες - τρίκυκλες μοτοσικλέτες, ενώ απεριόριστος θα είναι ο αριθμός, για φορτηγά, λεωφορεία αυτοκίνητα και ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα οχήματα κατηγορίας Ο2, Ο3, Ο4.
 
Για να κυκλοφορήσει ένα όχημα με πινακίδες ΔΟΚ θα πρέπει μεταξύ άλλων να έχει εκδοθεί πιστοποιητικό ταξινόμησης ή Δ.Α.Ο. τα οποία να φέρουν στοιχεία δοκιμαστικής κυκλοφορίας (άδεια και κρατικές πινακίδες ΔΟ.Κ.) σε ισχύ, ενώ θα πρέπει να υπάρχει συμπληρωμένο το ειδικό έγγραφο «Έντυπο Κυκλοφορίας ΔΟΚ».
 
Οι παραβάτες που θα εντοπίζονται θα τιμωρούνται βάσει της παραγράφου 4 του άρθρου 88 του ΚΟΚ, ήτοι με πρόστιμο 200 ευρώ και ποινή φυλάκισης από 1 έως και 6 μήνες. 

Hyundai
vw