Πειραγμένες αντλίες: 90 εκατ. €/έτος χάνουν οι πολίτες, 150 εκατ. το κράτος
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Πειραγμένες αντλίες: 90 εκατ. €/έτος χάνουν οι πολίτες, 150 εκατ. το κράτος

1.877 Επισκέψεις στο άρθρο (21/10/2021)

Οι καταναλωτές στην Ελλάδα χάνουν έως και 90 εκατομμύρια ευρώ από την αγοραστική τους δύναμη λόγω των «πειραγμένων» αντλιών στα πρατήρια, ενώ τα ταμεία του κράτους ζημιώνονται κατά έως και 150 εκατομμύρια ευρώ από το λαθρεμπόριο και την νόθευση των υγρών καυσίμων. ΣΕΕΠΕ και ΑΑΔΕ κάνουν ένα μεγάλο βήμα για την πάταξη αυτών των φαινομένων.

Ορόσημο στη μάχη κατά της παραβατικότητας στον τομέα των υγρών καυσίμων το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε ο Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αναλαμβάνοντας συνολικά το κόστος υλοποίησης του συστήματος Εισροών-Εκροών. Κατατοπιστική η παρουσίαση των ανθρώπων του Συνδέσμου στους δημοσιογράφους με επισημάνσεις στα σημαντικότερα στοιχεία.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »


Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, τονίστηκε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας ήταν πολλές και σημαντικές για τον κλάδο. Συγκεκριμένα, το 2020, οι πωλήσεις της εσωτερικής αγοράς υποχώρησαν κατά 8% σε σχέση με το 2019, με τη βενζίνη να υποχωρεί κατά 17% και το πετρέλαιο κίνησης κατά 9%.

Αντίστοιχα, το 2021 η εσωτερική αγορά κινήθηκε αντιστρόφως ανάλογα με το 2020, με τις πωλήσεις καυσίμων κίνησης να ανακάμπτουν και τις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης να σημειώνουν ελεύθερη πτώση.

Συγκεκριμένα, τους πρώτους 8 μήνες του 2021, οι πωλήσεις βενζίνης κινήθηκαν αυξητικά κατά 2% και οι πωλήσεις πετρελαίου κίνησης αυξήθηκαν κατά 6%. Εντούτοις, η τσιμπημένη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και η μεγάλη αποθεματοποίησή του, έφερε μείωση στις πωλήσεις που αγγίζει το 41% το πρώτο 8μηνο του 2021.

Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΕΕΠΕ, Γιάννη Αληγιζάκη, σχετικά με τα σημερινά δεδομένα για το φυσικό αέριο. Παρόλο που εδώ και χρόνια ήταν φθηνότερο σε σχέση με το πετρέλαιο, έχει φτάσει να είναι ακριβότερο κατά 2%, αν και αυτή η αύξηση δεν έχει μεταφραστεί προς το παρόν σε αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κίνησης.

Ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, τονίστηκε πως η ύπαρξη του Κλάδου είναι αναγκαία για την ασφαλή μετάβαση της χώρας στη νέα ενεργειακή εποχή και ο ρόλος του είναι κομβικός στην αλυσίδα διακίνησης των προϊόντων έως τον τελικό καταναλωτή.

Συνέχεια του άρθρου >>>
AUTOFIT PASXA
skoda