2 φωτογραφίες »

Πιο κομψή και σπορτίφ από ποτέ η επόμενη Skoda Fabia

8.751 Επισκέψεις στο άρθρο (22/4/2021)

Η νέας γενιάς Skoda Fabia θα κάνει ντεμπούτο τον επόμενο μήνα με καινούρια σχεδίαση που θα την κάνει να ξεχωρίζει αμέσως, θα είναι πιο αεροδυναμική ενώ θα προσφερθεί και με τον 1.500άρη TSI των 150 ίππων.

To Volkswagen Group αυτή την περίοδο εργάζεται πάνω στην βελτίωση της δυναμικής του στην κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων πόλης. Τα VW Polo και SEAT Ibiza έχουν ήδη λάβει τις ανανεωμένες τους εκδόσεις και πλέον, αναμένουμε να δούμε την ολοκαίνουριας γενιάς Skoda Fabia που είναι προγραμματισμένο να κάνει ντεμπούτο μέσα στον επόμενο μήνα.

Μέχρι τότε, η Skoda έδωσε στην δημοσιότητα μια σειρά από σκίτσα που μας δίνουν μια καλή ιδέα για το τι πρέπει να περιμένουμε από το νέας γενιάς τσέχικο μικρό. Οι εικόνες δείχνουν πως η νέα Fabia θα είναι πιο σπορτίφ από ποτέ καθώς θα υιοθετήσει πιο κομψή και επιθετική σχεδίαση, στα πρότυπα του μεγαλύτερου Scala αλλά και των πιο πρόσφατων crossover των Τσέχων, όπως το ανανεωμένο Kodiaq.
Το μάτι πέφτει αμέσως πάνω στα νέας σχεδίασης φωτιστικά σώματα, την ανασχεδιασμένη γρίλια, τους μυώδεις θόλους και το γραμμωμένο πλαϊνό μέρος, ωστόσο πρέπει να λάβουμε υπόψη πως, στις εικόνες, η νέα Fabia σκιαγραφείται με έντονο φουτουριστικό και σπορ χαρακτήρα που ίσως δεν θα ανταποκρίνεται πλήρως στο μοντέλο παραγωγής. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως δεν πρέπει να περιμένουμε ούτε τόσο μεγάλους τροχούς αλλά ούτε και τόσο σμιλεμένες επιφάνειες.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Skoda αποκάλυψε επίσημα τις πρώτες πληροφορίες για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας γενιάς.  Το πρώτο πράγμα στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι πως η τέταρτη γενιά του τσέχικου μικρού θα μεγαλώσει σημαντικά σε διαστάσεις, αφού θα έχει 4.107 χιλιοστά μήκος, 1.780 χλστ. πλάτος και μεταξόνιο 2.564 χιλιοστών. Με εξαίρεση το ύψος (1.460 χιλιοστά), η νέα γενιά μεγαλώνει σημαντικά σε διαστάσεις σε σχέση τόσο με προκάτοχό της όσο και με τους άλλους εκπροσώπους του VW Group στην κατηγορία των μικρών, τα VW Polo, το SEAT Ibiza και το Audi A1.

Η αύξηση αυτή στις διαστάσεις φαίνεται πως έγινε δυνατή χάρη στην πλατφόρμα MQB-A0 πάνω στην οποία βασίζεται το μοντέλο. Το νέο δάπεδο δίνει επίσης την δυνατότητα στη νέα Fabia να προσφέρει 50 λίτρα περισσότερα στον χώρο αποσκευών, φτάνοντας συνολικά τα 380 λίτρα με πίσω καθίσματα στην θέση τους ή τα 1.190 λίτρα με πίσω καθίσματα αναδιπλωμένα. Η έκδοση station-wagon αναμένεται να προσφέρει ακόμη μεγαλύτερο χώρο αποσκευών. Φυσικά, λόγω της μεγάλης αύξησης που θα έχει το μεταξόνιο, οι πίσω επιβάτες φαίνεται πως θα έχουν αρκετό χώρο για τα πόδια τους. Την ίδια στιγμή, η Skoda ισχυρίζεται πως έχει καταφέρει να κρατήσει το βάρος του αυτοκινήτου χαμηλά, παρά τις μεγαλύτερες διαστάσεις που θα έχει η νέα γενιά, ενώ σημειώνει πως ο συντελεστής οπισθέλκουσας έχει μειωθεί από 0,32 σε 0,28.

Η παλέτα των κινητήριων συνόλων θα αποτελείται από έναν 1.000άρη ατμοσφαιρικό κινητήρα σε δύο εκδόσεις 65 και 80 ίππων που θα συνεργάζεται αποκλειστικά με 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Ο TSI του 1,0 λίτρου θα γίνει και αυτός διαθέσιμος σε δύο εκδόσεις 95 και 110 ίππων με 5τάχυτο μηχανικό, 6άρι μηχανικό ή DSG κιβώτιο 7 σχέσεων, ενώ στην κορυφή θα βρίσκεται ο τετρακύλινδρος 1.500άρης TSI Evo με 150 άλογα που θα συνδυάζεται μόνο με 7άρι DSG κιβώτιο.

To εμπορικό λανσάρισμα της νέας Skoda Fabia θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η station-wagon έκδοση θα λανσαριστεί το 2023.
 

Toyota
test center