Ποια concept cars του σήμερα δείχνουν το μέλλον της αυτοκίνησης;

2.428 Επισκέψεις στο άρθρο (13/1/2021)

Τα πρωτότυπα αυτοκίνητα υπάρχουν για να δείχνουν τις τάσεις της αυτοκίνησης. Να δείχνουν το μέλλον. Εσείς ποιό είδατε τελευταία φορά και είπατε, «ναι ρε φίλε, έτσι (θέλω να) είναι τα αυτοκίνητα του μέλλοντος»;


Σκέψου πόσα πρωτότυπα μοντέλα έχουν περάσει μπροστά από τα μάτια σου. Μια φωτογραφία, ένα «ουάου» και πέντε λεπτά αργότερα δεν θυμάσαι τίποτε. Κάποια πέρασαν από λίγο ως πολύ στην παραγωγή, κάποια ξεχάστηκαν από την πρώτη στιγμή. Έμεινε όμως κανένα στο μυαλό σου; Έμεινε κανένα να σου θυμίζει πως θα θέλαμε το μέλλον;

Πήγαινε τώρα 40 χρόνια πίσω και βρες αυτά τα μοντέλα στο Google. Τη Ferrari Modulo και τη Lancia Stratos HF Zero. Αυτοκίνητα που ήθελαν την αυτοκίνηση να γίνεται «ιπτάμενος δίσκος» αλλά δεν έγινε ποτέ.

Τα πρωτότυπα μοντέλα δείχνουν πως θα θέλαμε να είναι το μέλλον, όμως συχνά ή μάλλον συνήθως, δεν προβλέπουν άλλους παράγοντες, όπως την ατολμία της αγοράς. Πόσο δύσκολα δηλαδή αγοράζει κάτι που δεν είναι συμβατικό. Δες πόσα χρόνια πήρε στη BMW από την Ε25 Turbo του 1972 να φτιάξει την i5 που ήταν ότι πιο κοντά από πλευράς ακραίας βαυαρικής σχεδίασης. 35 χρόνια.

Για τη Mercedes, το πράγμα είναι πιο εύκολο τώρα που στη γκάμα της περιλαμβάνει υπεραυτοκίνητα, και έτσι από την C111-II στην AMG GT, η απόσταση είναι μικρή σχεδιαστικά, παρά τα επίσης 40 χρόνια που τα χωρίζουν.

Και η Audi; Που ήταν τη δεκαετία του 70 η Audi; Η Lamborghini ήταν ακόμη ιταλική, και το μέλλον που φανταζόταν ήταν με απλές γραμμές, όπως της Bravo του 1974. Ποιός περίμενε την εξτραβαγκάντσα των σημερινών της μοντέλων.

Τα πρωτότυπα απέτυχαν να βρουν πως θα είναι το αυτοκίνητο του μέλλοντος και τα σημερινά πιθανότατα να αποτύχουν το ίδιο. Αν είναι να προβλέψουμε τα αυτοκίνητα των επόμενων ετών, τότε θα είναι ψηλά, ευρύχωρα, ολίγον από ψυγεία και μάλλον αδιάφορα. Αυτά πουλάνε.

Εκτός και αν η απελευθέρωση των σχεδιαστών από τα δεσμά των μηχανικών μερών που επιβάλλουν τα συμβατικά μοντέλα, όπως δείχνουν πρωτότυπα όπως το Alpha Motor Αce, μας σώσουν από την νέα τάξη πραγμάτων.

Εσείς τι λέτε; Ποιά πρωτότυπα νομίζετε ότι δείχνουν το μέλλον και ποιά θα θέλατε να δείτε εσείς να γίνουν το μέλλον της αυτοκίνησης;

Hyundai
4green