mono-sto-autotriti
H ζωή μίας δεξαμενής LPG διαρκεί μία δεκαετία. Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι η αντικατάσταση είναι πολύ απλή.

H "ζωή" μίας δεξαμενής LPG διαρκεί μία δεκαετία. Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν ότι η αντικατάσταση είναι πολύ απλή.

Πότε πρέπει να αλλάξω δεξαμενή LPG στο αυτοκίνητο;

2.713 Επισκέψεις στο άρθρο (12/12/2022)

Όσοι επέλεξαν πριν από 10 χρόνια να εκμεταλλευτούν την οικονομική μετακίνηση που προσφέρει το υγραέριο κίνησης, ήρθε η ώρα να επισκεφθούν έναν πιστοποιημένο εγκαταστάτη προκειμένου να αλλάξουν την δεξαμενή καυσίμου LPG αφού 10 χρόνια μετά από την ημέρα κατασκευής της, ολοκληρώνεται ο "κύκλος ζωής" της.

Στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, η οικονομική κρίση έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, "γονατίζοντας" ανεπανόρθωτα την οικονομία της χώρα και επηρεάζοντας σε αρνητικό βαθμό τις ζωές των περισσότερων Ελλήνων.

Τα εισοδημάτα έπεσαν κατακόρυφα, αλλά η τιμή της βενζίνης είχε αντίστροφη πορεία, φτάνοντας στις τιμές - ρεκόρ του σήμερα. Πριν την κρίση, ένα "εικοσάρικο" αρκούσε για τις μετακινήσεις όλης της εβδομάδας, γεγονός που "χαιρέτησε" σιγά σιγά  αναγκάζοντας πολλούς να μπουν στην διαδικασία να ψάξουν εναλλακτικά και πιο οικονομικά καύσιμα νέας εποχής. Τότε ήταν που επανήλθε δυναμικά η άγνωστη (σε πολλούς τότε) υγραεριοκίνηση! Κι όχι άδικα, εφόσον το LPG ήταν (και παραμένει) κατά 50% πιο οικονομικό από την βενζίνη και 20% από το diesel.

Eπιπλέον, η συνεχόμενα αυξανόμενη ζήτηση οδήγησε τις πιστοποιημένες εταιρίες που ασχολούνταν με την εμπορία – εισαγωγή αλλά και την τοποθέτηση συστημάτων υγραεριοκίνησης, να προσφέρουν εξαιρετικές και συμφέρουσες προσφορές οι οποίες στο σύνολό τους δεν άφησαν ασυγκίνητο μεγάλο κομμάτι της αγοράς. Όλα τα παραπάν, οδήγησαν όλο και περισσότερους στην απόφαση να εγκαταστήσουν στον κινητήρα του αυτοκινήτου τους πιστοποιημένα συστήματα υγραεριοκίνησης. Σε αυτό άλλωστε συνηγορούν και οι αριθμοί, αφού σε αυτή την "χρυσή εποχή" του LPG, μετατρέπονταν κατά μέσο όρο 38 - 42.000 αυτοκίνητα τον χρόνο.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

10 χρόνια μετά και πάλι στο προσκήνιο

Οι πιστοποιημένοι εγκαταστάτες συστημάτων LPG, θα σας προσφέρουν σύγχρονα συστήματα που θα λειτουργούν στο 100%

Ερχόμενοι πλέον στο σήμερα, η κατάσταση φαίνεται να είναι διαφορετική για τον ώριμο πλέον κλάδο. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι ετήσιες μετατροπές βρίσκονται στο 25% σε σχέση με την 1η φάση ανάπτυξης του κλάδου (γύρω στις 10-11.000 τον χρόνο). Οι λόγοι είναι αρκετοί, επιτράπηκε η diesel-ο-κίνηση, κέρδισε μερίδια το φυσικό αέριο CNG, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων παράγουν περισσότερα "μαμίσια" υγραεριοκίνητα μοντέλα, οι αντιπρόσωποι αυτοκινήτων εισάγουν και τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά περισσότερα υγραεριοκίνητα, ενώ η ηλεκτροκίνηση παρότι ακόμη "ανώριμη" και χωρίς επαρκείς υποδομές κάνει δειλά δειλά τα πρώτα της βήματα.

Όπως συνήθως συμβαίνει, αυτή η ωρίμανση της αγοράς δημιούργησε διάφορες "απειλές και ευκαιρίες" στην αγορά (threats & opportunities). Μετά από χιλιάδες εγκαταστάτες που εμφανίστηκαν, πλέον στην αγορά έχουν μείνει οι top experts. Αυτοί που επένδυαν στην υγραεριοκίνηση και ενημερώνονταν για όλες τις εξελίξεις της. Αυτοί που δεν πειραματίζονταν "πάνω στου κατόχου το κεφάλι" και σήμερα -σε μία μικρότερη πίτα αγοράς- βρίσκόνται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών, τόσο για τις εγκαταστάσεις τους όσο και για τις υπηρεσίες που προσφέρουν, σχετικά με τη συντήρηση των LPG συστημάτων.
 

Γιατί η αλλαγή της δεξαμενής καυσίμου LPG είναι απαραίτητη;

Μία δεκαετία μετά την πρώτη "έκρηξη" των χιλιάδων εγκαταστάσεων, οι επαγγελματίες του χώρου καλούνται να παίξουν ξανά  πρωταγωνιστικό ρόλο, αυτή την φορά σε ότι αφορά την ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ αλλαγή της δεξαμενής LPG καυσίμου σε όσους κατόχους έχουν συμπληρώσει τα 10 χρόνια ζωής από την ημερομηνία κατασκευή της.

Σε αυτό το σημείο, να σημειωθεί πως η αλλαγή αυτή είναι υποχρεωτική, καθώς πέρα από τη νομοθεσία που την επιβάλει υπάρχουν και λόγοι ασφαλείας, εφόσον πρόκειται για ένα δοχείο που  βρίσκεται υπό πίεση καθ΄ όλη την διάρκεια λειτουργίας του.

Φυσικά μπορείτε να ψαχτείτε σχετικά με τη χώρα κατασκευής τους και τα επιμέρους πλεονεκτήματα τους.

Υπάρχουν δεξαμενές με:

  • Αυξημένες αντοχές λόγω κατασκευής με ενισχυμένο χάλυβα που τις καθιστούν ικανές να επιτυγχάνουν το μέγιστο των επιθυμητών ιδιοτήτων με μικρότερο πάχος και βάρος από τις ανταγωνιστικές τους.
  • Αυξημένη χωρητικότητα σε λίτρα (στις ίδιες διαστάσεις), λόγω εργονομικού σχεδιασμού (παρότι στις μέρες μας δεν είναι απαραίτητο αφού το δίκτυο πρατηρίων Lpg είναι ευρύ εξασφαλίζοντας αυτονομία σε όλους).
  • Ποιότητα βαφής, άρτια συγκόλληση, εσωτερική αντισκωριακή προστασία

Πότε πρέπει να γίνει η αντικατάσταση;

Σύμφωνα με την νομοθεσία, η αλλαγή της δεξαμενής LPG θα πρέπει να γίνει με το πέρας της ημερομηνίας κατασκευής της και όχι εγκατάστασης. Μπορείτε πολύ εύκολα να την βρείτε, αφού αναγράφεται στο πίνακα της δεξαμενής με ανάγλυφα γράμματα και αριθμούς.

H ημερομηνία κατασκευής της δεξαμενής LPG αναγράφεται στο πινακάκι της με ανάγλυφα νούμερα και γράμματα


Ποια είναι η διαδικασία για την αλλαγή δεξαμενής;

Οι επαγγελματίες του κλάδου τονίζουν πως η αντικατάσταση μιας δεξαμενής LPG είναι πολύ απλή. Γίνεται αυθημερόν και το κόστος της εξαρτάται από τον τύπο, τις διαστάσεις (χωρητικότητα) της δεξαμενής, αλλά και τον εγκαταστάτη. Οι τιμές αγοράς που βρήκαμε στην διάρκεια της έρευνας μας, μαζί με το κόστος της εγκατάστασης, κυμαίνονται από 230-300 ευρώ (άλλη τιμή για 60 λίτρα χωρητικότητα, άλλη για 71 λίτρα κλπ).

Σημειώστε πως, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η αλλαγή αφορά μόνο την δεξαμενή και όχι τα περιφερειακά της μέρη. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν προαιρετικά και άλλες εργασίες που θα εξασφαλίσουν την σωστή λειτουργία του συστήματος, όπως την αντικατάσταση της πολυβαλβίδας και των φίλτρων, αλλά και την εκ νέου ρύθμιση του εγκεφάλου.
 

Τι «παίζει» με τoν υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο - ΚΤΕΟ


Τα ΚΤΕΟ θα σας ενημερώσουν ότι θα πρέπει να αντικαταστήσετε την δεξαμενή LPG του αυτοκινήτου σας

Στην διαδικασία, καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο και τα ΚΤΕΟ, αφού πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες ότι επίκειται η αλλαγή της δεξαμενής του αυτοκινήτου τους. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ένα υγραεριοκίνητο αυτοκίνητο περάσει ΚΤΕΟ, οι τεχνικοί υποχρεούται να εκδώσουν Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου συμπεριλαμβάνοντας και την ημερομηνία λήξης της δεξαμενής.  

Επιπλέον όταν θα γίνει η αλλαγή της δεξαμενής, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να την δηλώσει σε κάποιο ΚΤΕΟ μέσα σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών από την αντικατάστασή της. Σε πολλές περιπτώσεις ο LPG εγκαταστάτης που θα επιλέξετε, μπορεί να αναλάβει να περάσει ΚΤΕΟ το αυτοκίνητο σας μετά την αλλαγή της δεξαμενής του. Η χρέωση του ΚΤΕΟ γι αυτόν τον έλεγχο κυμαίνεται από 40-50 ευρώ.

Άρα λοιπόν, αν έχετε δεξαμενή LPG που έχει κλείσει τα δέκα χρόνια ζωής, ήρθε η ώρα για αλλαγή. Με την αντικατάστασή της θα κερδίσετε περισσότερα χρόνια ασφαλούς και οικονομικής λειτουργίας του υγραεριοκίνητου σας. Το συνολικό κόστος θα κυμανθεί (μαζί με το ΚΤΕΟ) από 270 ευρώ, ενώ το αυτοκίνητο σας με το ενημερωμένο book service του (στο οποίο θα πρέπει να καταγράψετε αυτή την αλλαγή) θα αποκτήσει υψηλότερη μεταπωλητική αξία, αφού θα προσφέρει τα οφέλη της LPG εξοικονόμησης και στον επόμενο κάτοχο του!

Αν ψάχνεις για εγκατάσταση LPG ή δεξαμενή LPG, βρίσκεις, με 1 κλίκ εδώ

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
4 ELASTIKA STEGNO VREGMENO
Εκθεση Αυτοκινήτου. Οικονομία στην κατανάλωση. Βρές υβριδικά, ηλεκτρικά, LPG/CNG, plug-in. Τι ισχύει για μεταχειρισμένα και diesel