Αποτελεί πολύτιμο βοηθό του οδηγού, στην προσπάθειά του να έχει, ανά πάσα στιγμή, ορατότητα πίσω από το αυτοκίνητό του, ώστε να προχωρεί με ασφάλεια στους επόμενους χειρισμούς του.

Αποτελεί πολύτιμο βοηθό του οδηγού, στην προσπάθειά του να έχει, ανά πάσα στιγμή, ορατότητα πίσω από το αυτοκίνητό του, ώστε να προχωρεί με ασφάλεια στους επόμενους χειρισμούς του.

Σωστή χρήση καθρεφτών

2.725 Επισκέψεις στο άρθρο (4/10/2013)

Με το κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί, είναι από επικίνδυνο έως εγκληματικό να ξεχνάμε να συμβουλευόμαστε τους καθρέφτες πριν από κάθε μας κίνηση.

Aνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους γιατί κάποιος άλλαξε λωρίδα ή ξεπάρκαρε δίχως να ελέγξει τους καθρέφτες του οχήματός του. Μια τόσο απλή κίνηση όσο αυτή που έπρεπε να γίνεται αντανακλαστικά, μοιάζει συχνά να είναι "προαιρετική". Δεν είναι λίγοι αυτοί, μάλιστα, πως μετά από ένα ατύχημα ισχυρίζονται πως δε φέρουν ευθύνη γιατί άναψαν φλας. Η σωστή σειρά, όμως, είναι η εξής: πρώτα πληροφορούμαστε μέσω του καθρέφτη για τις συνθήκες και, αν αυτές το επιτρέπουν -και αφού κάνουμε χρήση του φλας- προχωρούμε στην τελική αλλαγή κατεύθυνσης.
Εσωτερικός καθρέφτης
Αποτελεί πολύτιμο βοηθό του οδηγού, στην προσπάθειά του να έχει, ανά πάσα στιγμή, ορατότητα πίσω από το αυτοκίνητό του, ώστε να προχωρεί με ασφάλεια στους επόμενους χειρισμούς του. Γι΄ αυτό το λόγο, ο καθρέπτης πρέπει να είναι σωστά ρυθμισμένος, ώστε να ελέγχεται με τη μικρότερη κίνηση του κεφαλιού. Καλό, λοιπόν, είναι ο οδηγός να "κεντράρει" το πλαίσιο του πίσω παρμπρίζ και όχι την εταζέρα ή την οροφή, για να βλέπει κάποιο νεκρό σημείο. Μη ξεχνιέστε, μόνο, και παρατείνετε την ενημέρωσή σας από τον καθρέφτη, καθώς κινδυνεύετε να μην αντιδράσετε εγκαίρως από τις αλλαγές που συντελούνται μπροστά σας. Οι κλεφτές ματιές είναι η λύση και μετά ξανά όλη μας η προσοχή μπροστά!
Εξωτερικοί καθρέφτες
Οι εξωτερικοί καθρέφτες επιτρέπουν τον έλεγχο του χώρου αριστερά και δεξιά του αμαξώματος και αποτελούν και αυτοί με τη σειρά τους ένα πολύτιμο σύμμαχο του οδηγού. Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ρυθμίζονται σωστά και να καθαρίζονται συχνά έτσι, ώστε να αποδίδουν σε όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους. Μεγάλη προσοχή οφείλουμε να δείχνουμε ώστε να εξασφαλίζουμε πως δεν χάνουμε κάτι από τη λεγόμενη "νεκρή γωνία".
ΠΡΟΣΟΧΗ
Οι καθρέφτες θα πρέπει να ρυθμίζονται μόνο όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σταθμευμένο. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να πραγματοποιείται πάντα, όταν ο οδηγός μπαίνει στο αυτοκίνητο, αφού όμως ρυθμίσει το κάθισμά του στη σωστή θέση. Επίσης, οφείλει να γνωρίζει ότι τα προσωπικά αντικείμενα, που τοποθετούνται επάνω στην εταζέρα, μειώνουν την ορατότητά από τον εσωτερικό καθρέπτη και βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα σε κάποιο απότομο φρενάρισμα.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »

Mercedes
moto