Τα Φθηνότερα Βενζινάδικα στην περιοχή σου

«Οι λεπτοί προβολείς συνθέτουν μία φυσιογνωμία πιο αποφασιστική και δυναμική» δήλωσε ο Paul Wraith, design manager της Ford.

Το νέο Ford Mondeo είναι το πρώτο μοντέλο της Ford στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί προβολείς με πλήρη λειτουργικότητα LED.

Λόγω μικρότερης διαμέτρου, οι λυχνίες LED τοποθετούνται σε συγκεκριμένες διατάξεις και ελέγχονται η κάθε μία χωριστά ώστε με ειδικά εφέ φωτισμού να δημιουργούν ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σαν μία σειρά πορτοκαλί φλας που αναβοσβήνουν διαδοχικά.

«Για το νέο Mondeo, θέλαμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικά λεπτούς προβολείς, και η τεχνολογία LED μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα,» δήλωσε ο Chris Hamilton, chief designer της Ford.

Τα LED «συμβάλλουν» στο στιλ του νέου Ford Mondeo

6.847 Επισκέψεις στο άρθρο (4/8/2014)

Πέρα από την τεχνολογία που προσφέρουν οι προβολείς LED για τον καλύτερο φωτισμό του δρόμου, δημιουργούν «ευελιξία» επιλογών στο design ενός μοντέλου, όπως στο νέο Ford Mondeo.

Οι προβολείς πρέπει να είναι ένα ελκυστικό στοιχείο του αυτοκινήτου, καθώς πέρα από τη χρήση τους στο σκοτάδι και τη «συνεισφορά» τους στην πιο ασφαλή οδήγηση, «χαρίζουν» στιλ και κομψότητα στα μοντέλα, ειδικά αν μιλάμε για τα νέα LED φώτα ημέρας.

Χάρη στις λυχνίες LED λοιπόν, οι σχεδιαστές έχουν πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στη σχεδίαση των προβολέων ενός αυτοκινήτου συγκριτικά με τις παραδοσιακές λάμπες.

Μάλιστα, τα οικογενειακά sedan ανέκαθεν έδειχναν συντηρητικά. Από την άλλη, σύμφωνα με τις περιγραφές, το νέο Ford Mondeo, που θα κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στη χρονιά, θα είναι ένα από τα πιο «εντυπωσιακά» αυτοκίνητα στην κατηγορία του. Και μεγάλη συμμετοχή σ αυτό θα έχουν οι προβολείς του.

«Για το νέο Mondeo, θέλαμε να δημιουργήσουμε εξαιρετικά λεπτούς προβολείς, και η τεχνολογία LED μας έδωσε αυτή τη δυνατότητα,» δήλωσε ο Chris Hamilton, chief designer της Ford. «Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό με τις παραδοσιακές λυχνίες αλογόνου.»

Σημειωτέον ότι οι λυχνίες LED είναι τόσο μικρές, ώστε προσφέρουν στους σχεδιαστές πολύ περισσότερη ευελιξία από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες όταν φιλοτεχνούν το σχήμα των προβολέων. Έτσι δημιουργούν φωτιστικά που, εκτός από λειτουργικά, μπορούν να παραπέμπουν και στην εκ βάθρων αναβαθμισμένη εξωτερική σχεδίαση του αυτοκινήτου.

Οι λεπτοί προβολείς αναδεικνύουν τις γωνίες του αυτοκινήτου δείχνοντάς το πιο αεροδυναμικό. Επίσης το κάνουν να φαίνεται χαμηλότερο, δίνοντάς του πιο σπορ προφίλ.

«Οι λεπτοί προβολείς συνθέτουν μία φυσιογνωμία πιο αποφασιστική και δυναμική» δήλωσε ο Paul Wraith, design manager της Ford. «Συντελούν στο να αποπνέει την κατάλληλη αίσθηση.»

Λόγω μικρότερης διαμέτρου, οι λυχνίες LED τοποθετούνται σε συγκεκριμένες διατάξεις και ελέγχονται η κάθε μία χωριστά ώστε με ειδικά εφέ φωτισμού να δημιουργούν ένα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, σαν μία σειρά πορτοκαλί φλας που αναβοσβήνουν διαδοχικά.

Επίσης, καθώς παράγουν αισθητά λιγότερη θερμότητα από τους λαμπτήρες της παλιάς εποχής, μπορούν να χρησιμοποιηθούν πλαστικοί εσωτερικοί φακοί και εξαρτήματα, που διαμορφώνονται πιο εύκολα, σύμφωνα με τις επιθυμίες των σχεδιαστών.

«Οι προβολείς μοιάζουν λίγο με… παγόβουνα – το κομμάτι που βλέπεις είναι μόνο ένα μικρό τμήμα ολόκληρης της μονάδας» δήλωσε ο Chris Hamilton. «Οι μονάδες LED καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο, γι αυτό οι σχεδιαστές έχουν περισσότερη ελευθερία να αναπτύξουν ένα θέμα.»

Και υπάρχει περιθώριο για περισσότερες σχεδιαστικές καινοτομίες στο μέλλον. Καθώς η τεχνολογία προχωρά, οι σχεδιαστές θα μπορούν να διερευνούν τη χρήση περισσότερων αποχρώσεων και ακόμα περισσότερων διαβαθμίσεων στη σχεδίαση φώτων. Οι προβολείς έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο Ford Mondeo είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρείας στην Ευρώπη που χρησιμοποιεί προβολείς με πλήρη λειτουργικότητα LED.

Ας δούμε τι καίει κάθε τύπος αυτοκινήτου: