2 φωτογραφίες »

Πόσο αυξάνουν την τιμή τα ηλεκτρικά συστήματα;

1.568 Επισκέψεις στο άρθρο (6/5/2020)

To 2004 μόνο το 25% των νέων αυτοκινήτων είχαν αερόσακους. Το 2020 τα νέα αυτοκίνητα είναι φουλ στην τεχνολογία και τα στάνταρ ασφαλείας έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πόσο επηρεάζεται όμως η τιμή τους;


Τα αυτοκίνητα τα τελευταία χρόνια έχουν γεμίσει με ηλεκτρονικά και πλήθος τεχνολογικών συστημάτων που βοηθούν τον οδηγό πίσω από το τιμόνι και αυξάνουν τα επίπεδα ασφαλείας που προσφέρουν σε όλους τους επιβάτες. Αυτό βέβαια συνεπάγεται πως το κόστος κατασκευής έχει μεγαλώσει, και, ακόμα και αν οι εταιρείες προσπαθούν να προσφέρουν τα μοντέλα τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή, το τελικό κόστος αγοράς επηρεάζεται.

Η εταιρεία Deloitte έκανε μια σχετική έρευνα και σημειώνει πως αρχικά πως η αυτοκινητοβιομηχανία έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το 2004 μόνο το 25% των αυτοκινήτων είχαν αερόσακους και λιγότερα από τα μισά δεν είχαν ηλεκτρικά καθίσματα σε αντίθεση με το ό,τι συμβαίνει στις μέρες μας.

Η Deloitte αναφέρει άλλο ένα παράδειγμα καθώς αναφέρει πως ενώ το 2004, μόνο το 20% των νέων αυτοκινήτων εξοπλίζονταν με ΕSP, πλαινούς αερόσακους, σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών, πίσω σένσορες παρκαρίσματος και σύστημα ανίσχνευσης τυφλών σημείων, το 2017 το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 80%.

Οι εταιρείες ωστόσο δεν έχουν μείνει εκεί αλλά προσφέρουν και πιο μοντέρνα συστήματα όπως προσαρμοζόμενο cruise control, συστήματα infotainment για την ψυχαγωγία των επιβατών και του οδηγού αλλά και μια σειρά τεχνολογιών για καλύτερη οικονομία καύσιμου όπως απενεργοποίηση κυλίνδρων, start/stop αλλά και ηλεκτρικά και υβριδικά κινητήρια σύνολα.

Κατά πόσο όμως οι τεχνολογίες αυτές αυξάνουν το κόστος κτήσης των νέων αυτοκινήτων; H Deloitte αναφέρει πως το 2000 τα ηλεκτρονικά συστήματα αποτελούσαν το 18% της τιμής του αυτοκινήτου ενώ στις μέρες το ποσοστό αυτό φτάνει κατά μέσο όσο το 40%%. Η πρόβλεψη για το 2030 κάνει λόγο πως τα ηλεκτρονικά του αυτοκινήτου θα αποτελούν το 45% της τιμής του.
 

Hyundai
NISSAN