Τα κίνητρα αγοράς νέου αυτοκινήτου που δίνει η Ιταλία

6.002 Επισκέψεις στο άρθρο (8/7/2020)

Επειδή τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά δεν είναι διαδεδομένα στην γειτονική χώρα, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει οικονομικά κίνητρα και για την αγορά καινούριων αυτοκινήτων με καινούριους κινητήρες εσωτερικής καύσης.


Το ιταλικό κοινοβούλιο ενέκρινε ένα πακέτο κινήτρων για την αγορά αυτοκινήτων με καινούριους αποδοτικότερους κινητήρες εσωτερικής καύσης ή με ηλεκτρικά και υβριδικά κινητήρια σύνολα.

Σε αντίθεση ωστόσο με τις εξαγγελίες του Βερολίνου και το Παρισιού, των οποίων τα κίνητρα έχουν επικεντρωθεί στα «πράσινα» αυτοκίνητα, η Ρώμη προσφέρει επίσης κίνητρα για αγορά αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης που πληρούν τα τελευταία πρότυπα εκπομπών ρύπων Euro 6 της ΕΕ, μιας και τα ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα εξακολουθούν να σημειώνουν ελάχιστες πωλήσεις στην Ιταλία. Πέρυσι, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν μόλις το 0,56% των συνολικών ιταλικών ταξινομήσεων, με τα υβριδικά να φτάνουν το στο 6,1%

Η Ρώμη θα προσφέρει 3.500 ευρώ σε αυτούς που επιθυμούν να αγοράσουν καινούρια αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης με τιμή χαμηλότερη από 40.000 ευρώ, εάν δώσουν προς απόσυρση οχήματα που είναι πάνω από 10 ετών. Τα κίνητρα θα ισχύσουν από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο, με το κόστος να μοιράζεται μεταξύ της κυβέρνησης και των εμπόρων αυτοκινήτων. Η Fiat Chrysler, η μεγαλύτερη ιταλική εταιρεία κατασκευής αυτοκινήτων, λάνσαρε τώρα τα πρώτα της μοντέλα με αμιγώς ηλεκτρικά και plug-in υβριδικά κινητήρια σύνολά.

Στην Ελλάδα, το σχέδιο που ανακοινώθηκε υποστηρίζει επιδότηση που φτάνει έως και τις 5.500 ευρώ για την αγορά καινούργιου ηλεκτρικού αυτοκινήτου. Πιο συγκεκριμένα, για την αγορά ή μίσθωση (leasing) ηλεκτροκίνητου Ι.Χ. ή επαγγελματικού θα προσφέρεται έκπτωση 15% επί της λιανικής τιμής του. Ως εκ τούτου, υπολογίζετε 1.500 ευρώ λιγότερα για κάθε 10.000 ευρώ στην τιμή, ήτοι ένα αυτοκίνητο αξίας 20.000 ευρώ έχει έκπτωση 3.000 ευρώ, ενώ εκείνο που κοστίζει 30.000 ευρώ έχει έκπτωση 4.500 ευρώ. Πιο κάτω υπάρχουν αναλυτικά παραδείγματα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ελλάδα. Σε ό,τι αφορά τα ταξί η έκπτωση ισούται με το 25% της τιμής λιανικής για τα ηλεκτρικά και τα Plug-In υβριδικά, ήτοι 2.500 ευρώ για κάθε 10.000 ευρώ με «ταβάνι» τις 8.000 ευρώ.
 

ELASTIKA 2024
vw