Tech: Σε τι θα είναι καλύτερες οι νέας γενιάς μπαταρίες;
2 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ »

Tech: Σε τι θα είναι καλύτερες οι νέας γενιάς μπαταρίες;

4.581 Επισκέψεις στο άρθρο

Από τα smartphones μέχρι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όλοι θέλουμε πιο αποδοτικές και ανθεκτικότερες μπαταρίες. Πώς μπορούν οι εταιρείες να εγγυηθούν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους και ποια είναι η νέα τεχνολογία φόρτισης από την Ford;

Νέες τεχνολογίες στις μπαταρίες των ηλεκτρικών!

Η αύξηση της αυτονομίας των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η νο1 προτεραιότητα των κατασκευαστών. Αρκετές εταιρείες έχουν επενδύσει στην βελτίωση της αεροδυναμικής για να περιορίσουν τις ανεπιθύμητες απώλειες ενέργειας, με αποτέλεσμα να δούμε πρωτότυπα (π.χ. Mercedes Vision EQXX) και αυτοκίνητα παραγωγής (π.χ. ET5) με αυτονομία 1.000 χλμ.. Άλλες, όπως η Nissan, θα προμηθεύονται τα επόμενα χρόνια υπάρχουσες μπαταρίες με καλύτερη αυτονομία και βελτιωμένους χρόνους φόρτισης κατά περίπου 30%.
 
Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι διεργασίες πάνω σε ένα διαφορετικό αντικείμενο, την μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Για να πετύχουν τον στόχο τους οι επιστήμονες κινούνται σε μία βασική κατεύθυνση, αυτή της δημιουργίας νέας γενιάς μπαταριών. Στο βραχυπρόθεσμο μέλλον οι μπαταρίες θα έχουν διαφορετική χημική σύσταση και προδιαγραφές που θα εξασφαλίζουν ακόμα πιο γρήγορη φόρτιση αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία. Από τι υλικό, λοιπόν, μπορεί να είναι κατασκευασμένες και με ποιο τρόπο θα μειωθούν σε «λογικά» επίπεδα οι χρόνοι φόρτισής τους;


Ιόντα Νατρίου: Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των μπαταριών ιόντων νατρίου ξεχωρίζει κανείς την ικανότητά τους να λειτουργούν ακόμη και στους -20°C δεν μεταβάλλουν την χωρητικότητά τους σε επίπεδα άνω του 90%.

Ιόντα Νατρίου: Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα των μπαταριών ιόντων νατρίου ξεχωρίζει κανείς την ικανότητά τους να λειτουργούν ακόμη και στους -20°C δεν μεταβάλλουν την χωρητικότητά τους σε επίπεδα άνω του 90%.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Μπαταρίες με... θαλασσινό νερό για φόρτιση σε 15 λεπτά

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε, οι μπαταρίες είναι το ακριβότερο εξάρτημα των ηλεκτρικών οχημάτων. Οι πιο γνωστές σε όλους, οι μπαταρίες ιόντων λιθίου, αποτελούνται από πρώτες ύλες (μαγνήσιο, νικέλιο, κοβάλτιο) των οποίων η αυξανόμενη ζήτηση έχει προκαλέσει μεγάλη αύξηση των τιμών αγοράς. Συγχρόνως, το οριακό επίπεδο εξέλιξής τους έχει δημιουργήσει ένα αδιέξοδο. Εδώ έρχεται η εναλλακτική πρόταση με τις νέας γενιάς μπαταρίες ιόντων νατρίου. Ως ένα από τα πιο άφθονα χημικά στοιχεία της Γης που μεταξύ άλλων βλέπουμε και στο θαλασσινό νερό (6ο στην λίστα), το νάτριο είναι μία εξαιρετικά συμφέρουσα οικονομικά επιλογή. Η μεγάλη διαθεσιμότητά του επιτρέπει στις εταιρείες να επενδύσουν περισσότερα χρήματα στην βελτίωση της υπάρχουσας τεχνολογίας μπαταριών, αξιοποιώντας παράλληλα και τα σημαντικά οφέλη της συγκεκριμένης χημικής σύστασης.
 
Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει η κινεζική εταιρεία Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) που έχει εμπνευστεί το εν λόγω project, ένα σημαντικό πλεονέκτημα των κυψελών ιόντων νατρίου είναι πως σε θερμοκρασία δωματίου φορτίζουν από το 0-80% σε 15 λεπτά. Εκτός αυτού, είναι αρκετά ανθεκτικές και θερμικά σταθερές ανεξαρτήτως εξωτερικών θερμοκρασιών. Έτσι, αφενός δεν ζεσταίνονται εύκολα κατά την φόρτιση με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος πιθανών θερμικών εκρήξεων, αφετέρου ακόμη και στους -20°C δεν μεταβάλλουν την χωρητικότητά τους σε επίπεδα άνω του 90%.

Επόμενη σελίδα

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

KINOUMAI HLEKTRIKA 3
ΜΟΤΟ