Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς «πέναλτι»: Ανοιξε η πλατφόρμα!

3.331 Επισκέψεις στο άρθρο (8/5/2021)

Σε λειτουργία η εφαρμογή της πλατφόρμας myCAR για πληρωμή των Τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Δείτε πως μπορείτε να κάνετε ηλεκτρονική άρση ακινησίας, χωρίς να πληρώνετε επιπλέον «πέναλτι» 1 ή 2 μήνες έξτρα, όπως πριν.

Σημαντική Ενημέρωση: Λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης των υποδομών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κατά το χρονικό διάστημα από Σάββατο 8 Μαΐου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί έως και Κυριακή 9 Μαΐου 2021 και ώρα 12:00 το μεσημέρι δεν θα είναι διαθέσιμες οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που παρέχει η ΓΓΠΣΔΔ μέσω των υποδομών της
 

Ανοιξε το σύστημα που επιτρέπει σε όσους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών το επιθυμούν, να προβούν σε άρση ακινησίας των οχημάτων τους και να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας με το μήνα. 

Βασικό πλεονέκτημα των φετινών Τελών με τον μήνα είναι πως οι κάτοχοι δεν θα πληρώσουν το καθιερωμένο «πέναλτι» του ενός ή δύο μηνών έξτρα, το οποίο ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Έτσι, πλέον θα πληρώνουν την ακριβή αναλογία για τους μήνες κυκλοφορίας του οχήματός, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Αρση ακινησίας από Εφορία
Όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες με τον «παραδοσιακό» τρόπο, στις κατά τόπους Εφορίες θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, βάσει των πρόσφατων κανόνων λόγω πανδημίας, και να μεταβούν εκεί για να πληρώσουν τα Τέλη που αναλογούν στο όχημά τους. Βασική προϋπόθεση, να έχουν μαζί τους ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ για το όχημά τους, προκειμένου να τους δοθούν οι πινακίδες. Επίσης, μην ξεχνάτε πως αν έχουν παρέλθει 18 μήνες από την κατάθεση των πινακίδων στην Εφορία σας, τότε το πιθανότερο είναι να έχουν καταστραφεί, ως εκ τούτου θα πρέπει να απευθυνθείτε στην πλησιέστερη Διεύθυνση Μεταφορών για την έκδοση νέων πινακίδων, που μεταφράζεται σε παράβολο 30 ευρώ.

Online άρση ακινησίας μέσω myCAR
Εκείνοι που επέλεξαν την ηλεκτρονική οδό μέσω της πλατφόρμας myCAR για την online «κατάθεση» πινακίδων, θα χρειαστεί απλά να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (aade.gr/mycar) και να πληρώσουν τα Τέλη που αναλογούν στους μήνες που θα κυκλοφορήσει το όχημα. 

Η διαδικασία για τα Τέλη με τον μήνα
- Συνδέεστε στην πλατφόρμα με τους κωδικούς του TaxisNet.
- Επιλέγετε «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας»
- Επιλέγετε αν θέλετε να καταβάλετε τα Τέλη για 1 έτος ή αναλογικά για πόσους μήνες
- Εκδίδεται το σχετικό ειδοποιητήριο με τον κωδικό πληρωμής για τα Τέλη κυκλφορίας του οχήματός σας.

Μην ξεχνάτε ότι και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει ασφαλιστήριο συμβόλαιο σε ισχύ για το όχημα στο οποίο κάνετε άρση ακινησίας, καθώς πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα γίνει ψηφιακή διασταύρωση μέσω της ένωσης ασφαλιστικών εταιρειών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά με την καταβολή των δωδεκατημορίων των ετησίων τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης. Επιπλέον, ο κάτοχος του οχήματος είναι υποχρεωμένος να θέσει εκ νέου το όχημά του σε ακινησία την τελευταία μέρα κυκλοφορίας του, όπως την έχει δηλώσει στην άρση ακινησίας. Στην περίπτωση που συμπέσει να μην είναι εργάσιμη μέρα, τότε την αμέσως επόμενη εργάσιμη, αλλιώς θα πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο ισάξιο με το διπλάσιο των ετήσιων Τελών κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του διπλάσιου ποσού των ήδη καταβληθέντων δωδεκατημορίων των ετήσιων.

Για παράδειγμα, για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών με ετήσια τέλη 690 ευρώ, εάν ο ιδιοκτήτης θέλει να το θέσει σε κυκλοφορία για δύο μήνες, θα πληρώσει 115 ευρώ (2 μήνες από 57,5 ευρώ). Και στην περίπτωση που δεν το θέσει εμπρόθεσμα σε ακινησία τότε θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.150 ευρώ (1.380 ευρώ τα διπλάσια Τέλη μείον 230 ευρώ, που είναι το διπλάσιο ποσό που έδωσε για άρση ακινησίας).

Hyundai
NISSAN