Οι αντιηλιακές μεμβράνες έχουν αρχίσει και γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς στην χώρα μας καθότι υπόσχονται μείωση της θερμοκρασίας στην καμπίνα, μείωση της αντηλιάς και ασπίδα από την UV ακτινοβολία, πέρα φυσικά από την βελτίωση της εξωτερική εμφάνισης και την προστασία από τα θραύσματα στην περίπτωση ενός ατυχήματος.
Τι ισχύει όμως στην πράξη και ποια τα απτά οφέλη άπαξ και τις τοποθετήσεις στο αυτοκίνητό σου; Το Test Center του AutoΤρίτη προχώρησε σε μια ακόμη δοκιμή, ώστε να ανακαλύψει τα πραγματικά πλεονεκτήματά τους. Έτσι, πήραμε δύο ίδια αυτοκίνητα (Fiat Panda), τοποθετήσαμε στο ένα αντιηλιακές μεμβράνες στην εξειδικευμένη στο είδος εταιρία Ζαμπάτης, και ξεκινήσαμε τη δοκιμή, μια τυπική μάλιστα καλοκαιρινή ημέρα κατά την οποία δεν επικρατούσαν συνθήκες καύσωνα.
Τουλάχιστον 3ο Κελσίου το όφελος
Πριν συνεχίσετε να διαβάζετε τις παρακάτω γραμμές, παρακαλούμε να κάνετε το εξής: Πάρτε στα χέρια σας το τηλεκοντρόλ του aircondition που έχετε στο σπίτι και βάλτε τη θερμοκρασία στους 25ο C. Καθίστε δείτε τηλεόραση για μισή ώρα, και στη συνέχεια κατεβάστε τη θερμοκρασία στους 22ο C. Αν το κάνετε, τότε θα καταλάβετε κυριολεκτικά την σημασία των 3 βαθμών Κελσίου. Στους 25 βαθμούς αισθανόσασταν ικανοποιητικά και λίγο ζεστά ίσως, στους 22 βαθμούς η αίσθηση δροσιάς είναι έντονη και αν καθίσετε μάλιστα για πολλή ώρα στον καναπέ…, τότε θα χρειαστείτε μάλλον και ένα λεπτό σεντόνι.
Αυτή, λοιπόν, ήταν η διαφορά στη θερμοκρασία της καμπίνας μεταξύ των δύο Panda της δοκιμής μας, όταν και στα δύο δούλεψε το aircondition στην ίδια σκάλα και θερμοκρασία μετά από 45 λεπτά. Η… νίκη του Fiat Panda με τις σκουρόχρωμες μεμβράνες που είχαμε τοποθετήσει στην εταιρεία Ζαμπάτης, σε σχέση με αυτό που δεν είχε, είναι ολοκληρωτική.
Μετά από πολυετή εμπειρία ως χρήστης αυτοκινήτων, με τα δικά μου πάντα με μεμβράνες (από τις πρώτες μέρες αγοράς και μάλιστα όχι των 2ου, 3ου κλπ βαθμού), τα συμπεράσματά μου: Το λευκό χρώμα βοηθά σημαντικά. Αν η δοκιμή γινότανε σε μαύρα αυτοκίνητα, τα νούμερα θα ήτανε πραγματικά και τρομακτικά παραπάνω. Το panda έχει το πλεονέκτημα ότι λόγω σχήματος και μεγέθους έχει μικρότερη έκθεση στις ακτίνες του ήλιου (λιγότερες μεταλλικές επιφάνειες, κάθετα παράθυρα) σε σχέση με ένα μεσαίας ή και μεγάλης κατηγορίας και πχ με κεκλιμένα τα παρμπρίζ. Αν το τεστ πραγματοποιούνταν σε δύο opel astra, πάλι θα υπήρχε διαφορά στα νούμερα. Δουλειά κάνει ακόμη και του 1ου βαθμού η μεμβράνη. Τα κλασικά χαρτάκια της ασφάλειας που κάποτε κολλούσαμε στα πλαϊνά φινιστρίνια, άνευ μεμβράνης έχαναν τα εκτυπωμένα στοιχεία, ενώ με μεμβράνη ήταν όπως τα τοποθετούσαμε στην αρχή. Αξίζουν το κάθε τους ευρώ! Προσοχή μονάχα στην επιλογή του επαγγελματία, δεν αξίζει να τσιγκουνευτείς για τέτοια εργασία που ουσιαστικά θεωρείται μόνιμη. Για το μπροστινό, που αναφέρθηκε και επιτρέπεται η τοποθέτηση 1ου βαθμού μόνο για ιατρικούς λόγους (φωτοευαισθησία με βεβαίωση ιατρική), μπορείς να τοποθετήσεις διάφανη, αλλιώς η λύση παραμένει πάντα να τοποθετείς ένα σκίαστρο στο ταμπλό.
ΩΡΑΙΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ.
Φίλε Τάσο, με κάποιες σκουρόχρωμες ζελατίνες η οδήγηση το βράδυ μπορεί να σε δυσκολέψει λίγο. Σημαντικό ρόλο πάιζει βέβαια να είναι καθαροι οι εκωτερικοί καθρέφτες και το πίσω τζάμι γιατι σε αντίθετη περίπτωση επιδεινώνουν την ορατότητα. Επίσης, σε βροχή πάλι σε δυσκολεύουν λίγο σε παρκάρισμα.
Φίλε Taso, έχοντας κάνει χρήση όλων των διαβαθμίσεων πλην της διάφανης που ανέφερα για το εμπρός υαλοπίνακα, μπορώ να σε πληροφορήσω ότι ακόμη και με του δεύτερου σταδίου δεν έχεις κανένα θέμα τη νύχτα, πόσο δε με του πρώτου. Πρώτου έχουμε στης συζύγου, το οποίο λόγω μικρού μεγέθους και λευκού χρώματος, ψύχεται γρηγορότερα από το κύριο της οικογένειας και μεγαλύτερο, στο οποίο έχουμε πρώτου σε οδηγού-συνοδηγού και δευτέρου στους πίσω. Έχεις όλη την προστασία από τις ακτινοβολίες, από τη θερμότητα, χωρίς να προκαλείς ελέγχους με το παραμικρό και ταλαιπωρίες σε κτεο κλπ, ορατότητα άπλετη σε κάθε περίπτωση και απλά μεγαλύτερη φωτεινότητα από τις σκούρες, που προσωπικά τις χρησιμοποίησα ελάχιστα ως μη πρακτικές και-για μένα-ολίγο "καγκουριά". Ελπίζω να βοήθησα.
Παιδιά Καλησπέρα διάβασα τις σημειώσεις σας και θέλω να σας ρωτήσω κατά πόσο επηρεάζουν οι μεμβράνες την οδήγηση κατά την νύκτα και ειδικά σε δρόμους όπου δεν υπάρχει καλός φωτισμός; βλέπετε ότι μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα ;ευχαριστώ
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σας.
Ο νόμος τι λέει; Τα αυτοκίνητα τι διαπερατότητα φωτός έχουν από το εργοστάσιο; Βγάλτε τα κομπιουτεράκια και θα δείτε ότι μόνο διάφανες είναι νόμιμες Α, και οι νόμοι αλλάζουν αν δεν εξυπηρετούν