Θα άφηνες το παλιό σου Ι.Χ για 3.500 ευρώ στην τσέπη;

22.963 Επισκέψεις στο άρθρο (24/2/2021)

Το νέο πρόγραμμα που εφαρμόζει ο δήμος του Coventry καλεί τους οδηγούς να παραδώσουν τα κλειδιά των αυτοκινήτων τους με αντάλλαγμα 3.500 ευρώ που μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για άλλους πιο «πράσινους» τρόπους μεταφοράς. Εσύ τι θα έκανες;


Έως και 3.000 λίρες (3.500 ευρώ) θα λάβουν κάποιοι οδηγοί στο Coventry του Ηνωμένου Βασιλείου, εάν αποφασίσουν να παραδώσουν τα κλειδιά των ρυπογόνων αυτοκινήτων τους στα πλαίσια μιας δράσης που θέλει να εφαρμόσει η δημοτική αρχή της πόλης.

Συγκεκριμένα, ο δήμος του Coventry ψήφισε το 2019 να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα στην πόλη που θα καλεί όσους είναι κάτοχοι βενζινοκίνητων αυτοκινήτων Euro 4 ή πετρελαιοκίνητων Euro 6 ή παλιότερων προδιαγραφών και στις δύο περιπτώσεις, να παραδώσουν τα αυτοκίνητά τους και να λάβουν 3.000 λίρες για να τα ξοδέψουν σε άλλα μέσα μεταφοράς όπως: μετρό, λεωφορεία, τρένα, ποδήλατα, e-scooters, ταξί και υπηρεσίες car-sharing. O στόχος του προγράμματος είναι να εξακριβωθεί ποιο είναι το πόσο που θα έκανε τους οδηγούς να αφήσουν τα παλιά τους οχήματα και να χρησιμοποιήσουν «πράσινα» μέσα μεταφοράς. Το ίδιο πρόγραμμα θέλει να βάλει σε εφαρμογή σύντομα και τουλάχιστον ακόμη ένας δήμος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Αυτοκινήτου, Εdmund King, δεν φάνηκε πολύ ενθουσιασμένος από αυτή την εξέλιξη λέγοντας: «To Coventry ήταν στην καρδιά της ιστορικής επανάστασης της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και είναι γνωστό σαν το Detroit της Βρετανίας. Πόσο ειρωνικό είναι ότι οι τοπικές αρχές εκεί θέλουν να πληρώσουν τους ανθρώπους να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους».

Ο King συνέχισε τονίζοντας: «H στιγμή αυτής της πρωτοβουλίας είναι επίσης παράξενη, αφού πολλοί αποφεύγουν τα μέσα μεταφοράς λόγω της πανδημίας και ενώ μάρκες όπως η Jaguar, ανακοίνωσαν πως θα προσφέρουν μόνο ηλεκτρικά από το 2025. Τα χρήματα θα έπρεπε να ξοδευτούν για την κατασκευή σημείων φόρτισης και όχι για υπηρεσίες που οι άνθρωποι θα χρησιμοποιήσουν όταν τις χρειαστούν και είναι ασφαλείας να το κάνουν».
 

MERCEDES NEW RANGE
citroen