Εσύ θα έπαιρνες αμάξι από εταιρεία που φτιάχνει ηλεκτρικές σκούπες;

Θα έπαιρνες αμάξι μάρκας Pitsos;

11.262 Επισκέψεις στο άρθρο (15/1/2018)

Θα έπαιρνες αμάξι μάρκας Pitsos; Πως θα σας φαινόταν ένα αυτοκίνητο από εταιρεία που φτιάχνει ηλεκτρικές σκούπες;

Ποιός δεν ξέρει την Pitsos, την κάποτε ελληνική Πίτσος που γέμιζε τα σπίτια μας με ψυγεία, κουζίνες και τηλεοράσεις μερικές δεκαετίες πριν; Είναι όμως η Pitsos μία μάρκα η οποία θα προτιμούσατε σε αυτοκίνητο; Aλλαξαν οι καιροί, άλλαξαν όμως τόσο;
 
Έστειλε η ηλεκτροκίνηση «κουτσούς στραβούς στον Aγιο Παντελεήμονα»; Έτσι φαίνεται, αν και για το ποιός είναι κουτσός ή στραβός, θα το δούμε στο μέλλον. Το θέμα πάντως είναι πως με την ηλεκτροκίνηση, η βιομηχανία του αυτοκινήτου ανοίγεται σε μια σειρά άλλων κατασκευαστών που ποτέ δεν είχαν σχέση με το όχημα, έχουν όμως καλή σχέση με τον ηλεκτρισμό.
 
Και ενώ δεν θα περίμενε κανείς αυτοκίνητο από τη ΔΕΗ, δεν θα ήταν έκπληξη να δούμε αυτοκίνητο από φίρμες που τα ονόματά τους δεν τα έχουμε συνδέσει με την άσφαλτο αλλά με την κουζίνα. Και μπορεί η Pitsos να μην έχει εκφράσει κανένα ενδιαφέρον να φτιάξει αυτοκίνητα, το έχουν κάνει άλλοι.
 
Η Dyson, η πολύ καινοτόμα βρετανική εταιρεία που παράγει ηλεκτρικές σκούπες, πιστολάκια και ανεμιστήρες, ανακοίνωσε πως στα επόμενα πέντε χρόνια θα έχει ένα δικό της αυτοκίνητο στην αγορά, με στόχο να χτίσει μια ολόκληρη γκάμα και να βγει σε πλήρη ανταγωνισμό με το κατεστημένο της αυτοκινητοβιομηχανίας σήμερα. Φυσικά μιλάμε για αυτοκίνητα ηλεκτρικά.

Και αν δεν βλέπετε τη σύνδεση, τότε να σας θυμίσουμε ότι τόσο οι ηλεκτρικές σκούπες, όσο τα πιστολάκια και οι ανεμιστήρες βασίζονται γύρω από έναν ηλεκτροκινητήρα που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε περιστροφική ενέργεια, ίδια με αυτή που χρειάζεται για να γυρίσει ένας τροχός.
 
Βλέπεις αντίθετα με τους σημερινούς κατασκευαστές αυτοκινήτων που έχουν μοτέρ εσωτερικής καύσης αλλά όχι ηλεκτροκινητήρες, μάρκες όπως η Dyson παράγουν σήμερα το βασικό συστατικό της επόμενης φάσης της αυτοκίνησης. Αν για την Mercedes και άλλους η δημιουργία ενός ηλεκτρικού μοτέρ ξεκινάει από το μηδέν, η Dyson το έχει ήδη έτοιμο.
 
Και δεν είναι μόνο η Dyson. Μεγάλοι κατασκευαστές που παράγουν ηλεκτροκινητήρες για άλλες εφαρμογές, έχουν σημαντικό προβάδισμα στον τομέα. Ειδικά εταιρείες που παράγουν άλλα οχήματα όπως σιδηροδρομικούς συρμούς σαν την Hitachi, την AEG και τη Siemens, στην οποία ανήκει και η Pitsos, οπότε και το σενάριο για ένα αυτοκίνητο από την ελληνική φίρμα ίσως να μην ανήκει τελείως στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
 
Εσείς όμως ποιούς εμπιστεύεστε; Τους παραδοσιακούς κατασκευαστές στα πρώτα βήματά τους στην ηλεκτροκίνηση; Ή τους νέους στα πρώτα βήματά τους στο αυτοκίνητο; Τι θετικά και τι αρνητικά βρίσκετε; Και τελικά ποιά μάρκα θα προτιμήσετε;

BRIDGESTONE TURANZA 6
test center