Τι δουλειά έχουν τα φώτα ενός Mazda σε μια Aston Martin;
2 Φωτογραφίες »

Τι δουλειά έχουν τα φώτα ενός Mazda σε μια Aston Martin;

4.400 Επισκέψεις στο άρθρο (6/2/2024)

- Κοτζάμ Aston Martin με φανάρια Mazda; Και όμως γίνεται
- Aston Mastin DB7: Το πιο μοσχοπουλημένο μοντέλο των Aγγλων
- Πήρε ανταλλακτικά από διάφορα μοντέλα για να ρίξει το κόστος
- Μεταξύ άλλων τους καθρέπτες της Citroen CX & τα φανάρια του 323F

Από το ταπεινό Mazdάκι σε μια Βρετανίδα καλλονή

Μπορεί όταν ακούμε Mazda να σκεφτόμαστε αυτόματα τα θρυλικά περιστροφικά RX7 και RX8 ή το «σχολείο» MX-5. Όμως ένα από τα μοντέλα της φίρμας που αγαπήθηκαν αρκετά στη χώρα μας και έκαναν αξιοσημείωτες πωλήσεις είναι το Mazda 323F.

Σε μια βόλτα στους ελληνικούς δρόμους, σίγουρα θα βρει κανείς 1-2 τέτοια μοντέλα, έστω και ταλαιπωρημένα. Λίγο ο σπορτίφ χαρακτήρας και σχεδίαση, λίγο τα αγαπημένα pop-up φώτα εμπρός, λίγο και η αθάνατη ιαπωνική αξιοπιστία, έκαναν πολλούς να συμπαθήσουν ή ακόμα και να αγαπήσουν το 323F, παρά την προσθιοκίνητη φύση του, κάτι όχι τόσο σύνηθες για Mazda εκείνης την εποχής (90s).

Τι κοινό όμως μπορεί να έχει ένα ταπεινό Mazdάκι με μια Aston Martin;

Η Aston Martin DB7 ήταν ένα μοντέλο σταθμός για την βρετανική φίρμα. Όχι για τις επιδόσεις της, αλλά για τις πωλήσεις της, μιας και είναι το πιο μοσχοπουλημένο μοντέλο της ιστορίας της.

Η Ford, μαμά εταιρεία της Aston Martin εκείνη την εποχή, αποφάσισε το 1994 να βγάλει ένα μοντέλο με περιορισμένα κόστη και τιμή, με στόχο να «σώσει» το brand. Και το πέτυχε! Όμως για να μείνει χαμηλά το κόστος παραγωγής, έπρεπε να πάρουν ανταλλακτικά από το… καλάθι.

Αποτέλεσμα, πάτωμα και κινητήρα (6κύλινδρος σε σειρά 3.2λτ. με πάνω από 300 ίππους) της Jaguar, χερούλια στις πόρτες από Mazda MX-5 πρώτης γενιάς, καθρέπτες της Citroen CX, κιβώτιο της GM (μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε και στο Hummer), κομπρέσορα της Ford και βέβαια… τα πίσω φανάρια του 323F, που μεταξύ μας δείχνουν πολύ πιο όμορφα στην Aston Martin!

Το τελικό αποτέλεσμα μόνο παράταιρο δεν έδειχνε, κάτι που αποδεικνύεται και από την επιτυχία του μοντέλου που για πολλούς «έσωσε» το βρετανικό brand. Εσείς τι άλλα τέτοια παραδείγματα γνωρίζετε με μοντέλα που μοιράζονται μέρη από κάποιο άλλο;


Το «ταπεινό» Mazda 323F
2 Φωτογραφίες »

Το «ταπεινό» Mazda 323F

peugeot
test center