Τι σημαίνει το πορτοκαλί που αναβοσβήνει;

Τι σημαίνει το πορτοκαλί που αναβοσβήνει;

11.798 Επισκέψεις στο άρθρο (13/10/2022)

Ξέρουν όλοι τι σημαίνει το πορτοκαλί φανάρι που αναβοσβήνει; Ποιος έχει προτεραιότητα και γιατί τα βράδια βλέπουμε πολλά φανάρια να δουλεύουν έτσι;

Πρέπει να σταματήσω ή έστω να κόψω ταχύτητα;

Η νέα τραγωδία στο κέντρο της Αθήνας, με τον νεκρό 60χρονο οδηγό μηχανής, έδωσε την αφορμή να ασχοληθούμε με το παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι. Τι σημαίνει και ποιος έχει προτεραιότητα;

Εκτός από τους 3 κλασσικούς χρωματισμούς στους φωτεινούς σηματοδότες, υπάρχει και το γνωστό «παλλόμενο», το πορτοκαλί που αναβοσβήνει δηλαδή. Αρχικά το συναντάμε καθημερινά σε σχήμα βέλους, συνήθως σε διασταυρώσεις που υπάρχει διάβαση πεζών, ή κίνηση οχημάτων από την αντίθετη κατεύθυνση και εμείς θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αλλαγή πορείας.

Από την άλλη, πιο σπάνια, μπορεί να το δούμε να αντικαθιστά την κανονική λειτουργία ενός φαναριού (αντί για κόκκινο-πορτοκαλί-πράσινο, αναβοσβήνει συνεχώς το πορτοκαλί φανάρι). Αυτό συνήθως γίνεται είτε σε περίπτωση βλάβης του σηματοδότη, είτε τις πρώτες πρωινές ώρες που η κίνηση των οχημάτων είναι περιορισμένη.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Τι ισχύει όμως με τις προτεραιότητες σύμφωνα με τον ΚΟΚ σε αυτές τις 2 περιπτώσεις;

  • Όταν θέλουμε να πραγματοποιήσουμε αλλαγή πορείας με παλλόμενα πορτοκαλί βέλη, τότε δεν έχουμε προτεραιότητα,  αντίθετα με ό,τι συμβαίνει όταν έχουμε πράσινο βέλος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, παραχωρούμε προτεραιότητα σε πεζούς ή/και οδηγούς και περιμένουμε μέχρι να ελευθερωθεί τελείως ο δρόμος ώστε να στρίψουμε.
  • Σε διασταύρωση με στρογγυλό παλλόμενο πορτοκαλί φανάρι, μειώνουμε ταχύτητα και με προσοχή ακολουθούμε τις σταθερές πινακίδες του ΚΟΚ που βρίσκονται πάνω ή δίπλα στο φανάρι. Αν έχουμε σήμα STOP ακινητοποιούμε το όχημά μας, ενώ με σήμα παραχώρησης προτεραιότητας, κόβουμε ταχύτητα και περνάμε μόνο αφού σιγουρευτούμε ότι διασχίζει τον δρόμο άλλο όχημα.
  • Αν έχουμε σήμα προτεραιότητας τότε συνεχίζουμε την πορεία μας, έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας ότι το όχημα που τυχόν πλησιάζει τη διασταύρωση έχει αντιληφθεί τη σήμανση και τι αυτή προστάζει.

Αν σου άρεσε: Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το, στη σελίδα μας στο Facebook »

Ακολουθήστε το autotriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις, στο Autotriti.gr
Σχολιάστε
test center
15.3 Toyota 1million