Τι σημαίνουν αυτές οι φωτογραφικές μηχανές στο χάρτη της οθόνης;

Τι σημαίνουν αυτές οι φωτογραφικές μηχανές στο χάρτη της οθόνης;

2.965 Επισκέψεις στο άρθρο (28/1/2024)

- Τις βρίσκουμε στις οθόνες infotainment πολλών καινούργιων αυτοκινήτων
- Δείχνουν τις σταθερές κάμερες της τροχαίας στους δρόμους
- Υπάρχουν εφαρμογές για κινητά που δίνουν αντίστοιχες πληροφορίες
- Παράνομο γι`αυτό συνήθως σου ζητάνε άδεια όταν ξεκινάς να το χρησιμοποιείς

Τις βρίσκουμε στις οθόνες infotainment πολλών καινούργιων αυτοκινήτων

Έχουμε πει πως οι οθόνες που βρίσκουμε στα περισσότερα καινούργια αυτοκίνητα είναι εκτός από όμορφες στο μάτι και χρήσιμες, καθώς προβάλουν από πληροφορίες για το αυτοκίνητο μέχρι το χάρτη του δρόμου. Η προβολή και οι πληροφορίες του χάρτη διαφέρουν από μοντέλο σε μοντέλο.
 
Υπάρχουν χάρτες που δείχνουν τα… απαραίτητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις κατασκευαστών μπορείς να βρεις διάφορες λεπτομέρειες, από την κίνηση στο δρόμο, τα βενζινάδικα που βρίσκονται γύρω και την τιμή του καυσίμου σε αυτά, έως και κάτι περίεργα σύμβολα με φωτογραφικές μηχανές.
 

Δείχνουν τις σταθερές κάμερες της τροχαίας στους δρόμους

Όπως πιθανότατα θα καταλάβετε, αυτό το σύμβολο ενημερώνει τον οδηγό για επικείμενη κάμερα-ραντάρ της τροχαίας που καταγράφει την ταχύτητα των διερχόμενων αυτοκινήτων, που υπάρχει σε σταθερά σημεία, κυρίως σε αυτοκινητόδρομους και λεωφόρους. Μάλιστα ανάλογα την εταιρεία, εκτός από προβολή του συμβόλου, μπορεί να προειδοποιήσει τον οδηγό όταν πλησιάζει, ενημερώνοντάς τον για την απόσταση αλλά και το όριο ταχύτητας του σημείου. Εταιρείες με σχετικό λογισμικό στις οθόνες τους είναι οι Hyundai, Kia, Renault, Alfa Romeo και άλλες.
 

Υπάρχουν εφαρμογές για κινητά που δίνουν αντίστοιχες πληροφορίες

Εδώ και αρκετά χρόνια έχουν κυκλοφορήσει αρκετές εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα που κάνουν παρόμοια δουλειά, δηλαδή ενημερώνουν τους οδηγούς για την ακριβή τοποθεσία κάθε σταθερής κάμερας ταχύτητας. Αντίστοιχη λειτουργία υπάρχει πλέον και στους χάρτες της Google, ενώ κάποιες εφαρμογές υπόσχονται πως ενημερώνουν και για τα μπλόκα της τροχαίας.
 

Παράνομο γι`αυτό συνήθως σου ζητάνε άδεια όταν ξεκινάς να το χρησιμοποιείς

Όπως καταλαβαίνετε οι εφαρμογές που ενημερώνουν τους οδηγούς για κάμερες και ραντάρ είναι στις περισσότερες χώρες παράνομες. Στις ΗΠΑ μάλιστα, είναι συχνό φαινόμενο οδηγοί να εγκαθιστούν συσκευή «αντιραντάρ» στο ταμπλό του αυτοκινήτου τους, που σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή από κάποιο όργανο του νόμου, τότε θα έχουν σοβαρά μπλεξίματα.
 
Σχετικά με τις εφαρμογές στις οθόνες infotainment και τα κινητά, αν και παράνομο, οι συγκεκριμένες εταιρίες είναι νομικά καλυμμένες μιας και συνήθως κάθε φορά που εκκινούν, ζητούν να αποδεχθεί ο οδηγός τους όρους περί νομικής ευθύνης.
Τέλος, όσον αφορά την ελληνική νομοθεσία, αυτή δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη για τη χρήση τέτοιων εφαρμογών και αναφέρεται μόνο στις συσκευές παρεμπόδισης των ραντάρ μέτρησης ταχύτητας. Ο οδηγός που θα εντοπιστεί να χρησιμοποιεί τέτοια συσκευή τιμωρείται με πρόστιμο 2.000 ευρώ και χάνει δίπλωμα (30 μέρες) και άδεια κυκλοφορίας (69 μέρες).
 

Hyundai
SEAT