Κατά τη διάρκεια του Apple Worldwide Developers Conference ο τεχνολογικός «γίγαντας» ανακοίνωσε το CarKey.

Το CarKey κάνει το iPhone κλειδί για I.X.

3.102 Επισκέψεις στο άρθρο (23/6/2020)

Το ψηφιακό κλειδί της Apple για τα αυτοκίνητα, το λεγόμενο CarKey, έκανε την εμφάνισή του και θα αποτελέσει ένα από τα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού iOS 14 που θα λάβουν οι κάτοχοι iPhone. Μαζί του ανακοινώθηκε και το πρώτο αυτοκίνητο που θα υποστηρίζει τη νέα δυνατότητα.


Κατά τη διάρκεια του Apple Worldwide Developers Conference ο τεχνολογικός «γίγαντας» ανακοίνωσε το CarKey ως ένα νέο χαρακτηριστικό που έρχεται στο λογισμικό iOS 14. Τι ακριβώς είναι το CarKey; Το CarKey μέσω της λειτουργίας NFC θα επικοινωνεί με το αυτοκίνητο που θα υποστηρίζει τη συγκεκριμένη λειτουργία και θα επιτρέπει στον ιδιοκτήτη του να χρησιμοποιεί είτε το iPhone είτε το Apple Watch (ρολόι χειρός) αντί για κλειδί.
 
Αυτό που θα πρέπει να συμβεί νωρίτερα, είναι ο χρήστης να έχει πιστοποιήσει την ταυτότητά του χρησιμοποιώντας το Face ID ή το Touch ID προκειμένου στη συνέχεια να ξεκλειδώσει το όχημα. Υπάρχει επίσης μια επιλογή Express για παράλειψη του βήματος ελέγχου ταυτότητας. Το CarKey επιτρέπει επίσης στον κάτοχο να μοιράζεται το ψηφιακό κλειδί με άλλα άτομα μέσω ενός μηνύματος.
 
Το CarKey θα παρέχει τρία επίπεδα πρόσβασης: ξεκλείδωμα του πορτμπαγκάζ, ξεκλείδωμα των θυρών και δυνατότητα οδήγησης του οχήματος. Υπάρχουν επίσης επιλογές για τον περιορισμό της υψηλότερης ταχύτητας, τη μέγιστη ένταση ραδιοφώνου και πολλά άλλα. Αξίζει να σημειωθεί πως μία επιπλέον λειτουργία αποθέματος ισχύος, θα επιτρέπει τη χρήση του CarKey μέχρι και πέντε ώρες από τη στιγμή που το iPhone θα απενεργοποιηθεί λόγω χαμηλής φόρτισης.    
 
Παράλληλα ανακοινώθηκε πως το πρώτο αυτοκίνητο που θα υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα θα είναι η ανανεωμένη BMW Σειρά 5, χωρίς να γίνεται περεταίρω αναφορά για άλλες μάρκες ή άλλα μοντέλα που να έχουν συμφωνήσει για τη χρήση του CarKey.
 
Από κει και πέρα αξίζει να σημειωθεί πως μέρος του νέου λογισμικού iOS 14 αποτελεί και η αναβάθμιση των χαρτών πλοήγησης. Πλέον υπάρχει ξεχωριστή επιλογή για την διαδρομή ηλεκτρικών αυτοκινήτων προσθέτοντας στάσεις για φόρτιση.
 
Αρχικά οι δυνατότητές διατέθηκαν σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Καναδά και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η επέκτασή τους.

ford
NISSAN