2 φωτογραφίες »

Το δικό μας «θηρίο» στα σύνορα του Έβρου (+video)

14.848 Επισκέψεις στο άρθρο (12/3/2020)

Το αντίπαλον δέος του τουρκικού θωρακισμένου Hizir βρίσκεται πλέον στο πλευρό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Ο λόγος για το θηριώδες Survivor R της αυστριακής αστυνομίας με πληθώρα δυνατοτήτων που περιπολεί πλέον τα ελληνικά σύνορα.


Το ethnos.gr έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα αποκαλυπτικό βίντεο, στο οποίο φαίνεται η πρώτη περιπολία του νέου αμυντικού υπερόπλου που έχουν στη διάθεσή τους οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετά τη συνδρομή της Αυστρίας.

Το πρωί της Τετάρτης, 11 Μαρτίου, έφτασε στις Καστανιές το θηριώδες 4x4 με την ονομασία Survivor R. Πρόκειται για όχημα μεταφοράς προσωπικού, αποτέλεσμα μίας στρατητικής συνεργασίας της γερμανικής κατασκευάστριας στρατιωτικών οχημάτων Rheinmetall MAN Military Vehicles και της αυστριακής Achleitner.

Ο Αυστριακός «γίγαντας» βάρους 15 τόνων, που βρίσκεται στο πλευρό των ελληνικών δυνάμεων, έχει μήκος 6,5 μέτρα και ύψος 2,7 μέτρα, ενώ μπορεί να μεταφέρει από 2 έως και 10 άτομα. Κάτω από την βαριά θωράκιση εδρεύει ένας 6κύλινδρος turbo diesel κινητήρας χωρητικότητας 6,9 λτ. που αποδίδει 330 άλογα με 1.250 Nm ροπής (!), ενώ την δύσκολη δουλειά της μετάδοσης της κίνησης και στους τέσσερις τροχούς αναλαμβάνει το 12τάχυτο αυτόματο κιβώτιο MAN 12 AS 1210 Tipmatic που συνεργάζεται με το σύστημα κατ΄ επιλογήν τετρακίνησης MAN G 103 με δύο σχέσεις (αργό-γρήγορο).

Ανάμεσα στις πολλές λειτουργίες και τα «όπλα» του ογκώδους θωρακισμένου, διαθέτει θερμικές κάμερες, προστασία των αξιωματικών και των χειριστών του ακόμα και σε χημικό πόλεμο και επιχειρησιακή δυνατότητα σε ακραίες συνθήκες. Ανήκει στην αστυνομία της Αυστρίας, η οποία διαθέτει 30 παρόμοια οχήματα.

Το Survivor R έκανε την πρώτη του περιπολία κατά μήκος του φράχτη το πρωί της Τετάρτης, «ξαφνιάζοντας» τους Τούρκους που βρίσκονταν λίγα μέτρα πιο μακριά. Οι Τούρκοι, ωστόσο, έχουν στη διάθεση τους το γνωστό Hizir, το οποίο έχει πολλές ομοιότητες εμφανισιακά με το Survivor R και μάλιστα εξάγουν και σε πολλές χώρες. Ένα από αυτά βρίσκεται πίσω από τους Τούρκους αξιωματικούς στο βίντεο που ακολουθεί.

ELASTIKA 2024
NISSAN