Οδήγηση στη βροχή και υδρολίσθηση: Τι πρέπει να προσέχω; (+video)
3 Φωτογραφίες »

Οδήγηση στη βροχή και υδρολίσθηση: Τι πρέπει να προσέχω; (+video)

11.691 Επισκέψεις στο άρθρο (17/2/2024)

- Τα σύγχρονα λάστιχα «διώχνουν» ως 30 λτ. νερού/δλ. (με 80 χλμ./ώρα)
- Σε μεγαλύτερες ταχύτητες λιγότερη… αποστράγγιση
- Στο βρεγμένο κρατάμε το τιμόνι σταθερό
- Δεν φρενάρουμε απότομα & κόβουμε σιγά σιγά ταχύτητα

Το λεπτό στρώμα νερού μεταξύ πέλματος και οδοστρώματος

Κάθε ελαστικό (πρέπει να) έχει τις προδιαγραφές και ένα συγκεκριμένο σχέδιο πέλματος, δουλειά του οποίου είναι να αποβάλει το νερό σε βρόχινες συνθήκες. Έτσι διατηρείται αναλλοίωτη η επαφή του ελαστικού με το οδόστρωμα, έτσι παρέχεται πρόσφυση και κράτημα.
 
Όταν βρέχει (και σε ένα βρεγμένο οδόστρωμα γενικότερα) ένας από τους βασικότερους «εχθρούς» της ασφαλούς οδήγησης είναι η υδρολίσθηση. Είναι οι συνθήκες κατά τις οποίες συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα νερού στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα τα ελαστικά του αυτοκινήτου να μην μπορούν να διώξουν το νερό μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν. Έχει δημιουργηθεί, δηλαδή, ένα λεπτό στρώμα νερού που παρεμβάλλεται μεταξύ του πέλματος του ελαστικού και του οδοστρώματος, για αυτό και το ελαστικό χάνει την επαφή με το δρόμο. Κάπως έτσι, το αυτοκίνητο γλιστρά με μηδενική πρόσφυση πάνω στο οδόστρωμα και δεν ανταποκρίνεται πλέον στο τιμόνι.
 
Εκτός από την μεγάλη συσσώρευση νερού, υδρολίσθηση μπορεί να προκύψει και εξαιτίας της κακής κατάστασης του οδοστρώματος. Αν η άσφαλτος του δρόμου είναι τόσο ανώμαλη και έχει λακκούβες μπορεί να προκληθεί συγκέντρωση λιμνάζοντος νερού. Και πάλι δημιουργείται ένα «τείχος» νερού, και πάλι υπάρχει κίνδυνος για μειωμένη ή και ολική απώλεια πρόσφυσης.

Πώς αντιμετωπίζω την υδρολίσθηση και τι πρέπει να προσέχω στα ελαστικά μου;

Τα σύγχρονα ελαστικά έχουν δυνατότητα αποστράγγισης ποσότητας έως 30 λίτρων νερού/δευτερόλεπτο ενώ το αυτοκίνητο κινείται με 80 χλμ./ώρα. Όπως καταλαβαίνει κανείς, σε μεγαλύτερες ταχύτητες κίνησης περιορίζεται η δυνατότητα αποστράγγισης, για αυτό και σημαντικότερο tip είναι η οδήγηση σε χαμηλές ταχύτητες πάνω στο βρεγμένο οδόστρωμα. Έπειτα, σε συνθήκες βρεγμένου οδοστρώματος:

  • κρατάμε το τιμόνι σταθερό
  • ΔΕΝ φρενάρουμε απότομα για να μην χάσουμε τον έλεγχο
  • κατεβάζουμε ταχύτητα ή αφήνουμε το γκάζι προοδευτικά και ήρεμα για ένα πιο ασφαλές φρενάρισμα
Από εκεί και πέρα, πολύ σημαντικό είναι να διατηρούμε σε βέλτιστη δυνατή κατάσταση τα ελαστικά μας. Σύμφωνα με τον Κώδικα Κυκλοφορίας, το ελαστικό πρέπει πάντοτε να διαθέτει βάθος πέλματος έως 1,6 χιλιοστών, ειδάλλως καθίσταται επικίνδυνο. Όταν ελαστικά έχουν βάθος πέλματος 3 mm, διατηρούν μεγάλο μέρος της ικανότητας μετατόπισης νερού, υπάρχει δηλαδή το απαιτούμενο βάθος ώστε η χάραξη να προλαβαίνει να αποβάλλει όλη την ποσότητα του νερού για να μην «ανεβαίνει» ο τροχός πάνω στο τείχος νερού. Επομένως, κάθε οδηγός πρέπει:
  • Διατηρούμε τη σωστή πίεση στον αέρα των ελαστικών
  • Τσεκάρουμε το minimum βάθος πέλματος, στα 1,6 χιλιοστά
  • Αντικαθιστούμε εγκαίρως τα φθαρμένα ελαστικά


Υδρολίσθηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα νερού στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα τα ελαστικά του αυτοκινήτου να μην μπορούν να διώξουν το νερό μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν.
3 Φωτογραφίες »

Υδρολίσθηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο συσσωρεύεται μεγάλη ποσότητα νερού στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα τα ελαστικά του αυτοκινήτου να μην μπορούν να διώξουν το νερό μέσω των αυλακώσεων που διαθέτουν.

Στο video που ακολουθεί δείτε αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε για την υδρολίσθηση

 

Tips - Χρήσιμες συμβουλές για τα ελαστικά που θα αγοράσεις

Τα λάστιχα που φοράμε όλο το χρόνο στην Ελλάδα, λέγονται διεθνώς «θερινά», καθώς η Βόρεια Ευρώπη έχει πολύ χιόνι και χρειάζεται άλλου είδους ελαστικά (4 εποχών ή ακόμα και χειμερινά σε αρκετές περιοχές ή και λάστιχα με καρφιά για πάγο).
 
Τα θερινά έχουν πολύ καλύτερο φρενάρισμα και κράτημα σε στεγνό και βρεγμένο (ο όρος 4 εποχών μπερδεύει και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερα και για την βροχή, κάτι που δεν ισχύει. Είναι χειρότερα στην βροχή).

AUTOFIT PASXA
4green