Υποχρεωτικά νέα συστήματα ασφαλείας από το 2022

2.794 Επισκέψεις στο άρθρο (14/5/2019)

Όλα τα νέα μοντέλα που θα πωλούνται από το 2022 θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με νέα συστήματα ασφαλείας. Πώς επηρεάζεται η «τσέπη» μας;

Την υποχρεωτική υιοθέτηση νέων συστημάτων ασφάλειας στα καινούρια αυτοκίνητα που θα πωλούνται από το 2022 αποφάσισε το Ευρωκοινοβούλιο κατά συντριπτική πλειοψηφία με σκοπό να μειωθούν δραματικά οι θάνατοι από τροχαία ατυχήματα.

Η νομοθεσία αυτή, αν και ψηφίστηκε επί της αρχής, πιστεύεται ότι θα γίνουν σημαντικές διαφοροποιήσεις, ώστε να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις σε κάποιες από τις 149 σελίδες της. Αρκετές συζητήσεις γίνονται για παράδειγμα σχετικά με το πόσο αυστηρός θα είναι ο περιοριστής ταχύτητας που θα υιοθετηθεί από τα καινούρια αυτοκίνητα, αφού κάποιοι κάνουν λόγο πως απλά θα πρέπει να έχει προειδοποιητικό χαρακτήρα, ενώ άλλοι θεωρούν πως θα πρέπει να μην αφήνει τον οδηγό να ξεπερνά το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο. Την ίδια στιγμή, και οι δύο πλευρές θεωρούν πως το σύστημα αυτό θα πρέπει να μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να απενεργοποιηθεί εύκολα μέσω ενός κουμπιού.
 
Ένας άλλος τομέας πάνω στον οποίο υπάρχουν σκέψεις είναι ο τομέας της ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων του ιδιοκτήτη. Ο Ε.Ε θέλει να τοποθετηθούν σε όλα τα αυτοκίνητα τα γνωστά «μαύρα κουτιά» που σε περίπτωση ατυχήματος θα μπορούν να δώσουν στις Αρχές όλες τις πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες κάποιου τροχαίου, όπως την κατάσταση του αυτοκινήτου, του οδηγού και του οδοστρώματος. Ερωτήματα εγείρονται ωστόσο ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, με στελέχη πάντως στις Βρυξέλλες να κάνουν λόγο πως μόνο η πρόσβαση θα επιτρέπεται μόνο σε κρατικούς φορείς.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί πως οι καταναλωτές θα χρειαστεί να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αν και τα πιο μεγάλα και πολυτελή οχήματα έχουν όλα αυτά τα συστήματα ασφαλείας στον στάνταρ εξοπλισμό, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα πιο μικρά μοντέλα, αφού πολλά συστήματα ασφαλείας διατίθενται προαιρετικά, πράγμα που σημαίνει πως ο πελάτης θα κληθεί να πληρώσει πολλά χρήματα επιπλέον.

Τα συστήματα που θα εγκαθίστανται προαιρετικά σε όλα τα οχήματα από το 2022 είναι: o περιοριστής ταχύτητας (Intelligent Speed ​​Assist), συστήματα που θα ανιχνεύουν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του οδηγού, την κόπωση και τον βαθμό συγκέντρωσης του, υποβοήθηση στην όπισθεν, φώτα έκτακτης ανάγκης, το λεγόμενο «μαύρο κουτί», σύστημα φρεναρίσματος έκτακτης ανάγκης και σύστημα διατήρησης λωρίδας.
 

FORD E-TRANSIT
NISSAN