ΦΙΛΤΡΑ

ΦΙΛΤΡΑ

Φίλτρα Λαδιού, Καυσίμου, Αέρος. DPF φίλτρα. Έχετε απορίες; Τις λύνουμε όλες! Διαβάστε για να γνωρίζετε!

ISCHIS SA
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΘΟΣ Κ ΣΙΑ ΕΕ - POTHOS AUTOPARTS

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

Η καλή και σωστή λειτουργία του κινητήρα εξαρτάται από τα φίλτρα που χρησιμοποιούμε. Μπορεί αυτό να ακούγεται δεδομένο, υπάρχουν όμως κάποιες λεπτομέρειες που αφορούν τα φίλτρα τις οποίες συνήθως αγνοούμε, με αποτέλεσμα την καταστροφή του κινητήρα μας. Ας δούμε λοιπόν τα διάφορα είδη φίλτρων που υπάρχουν και ποιες είναι οι λειτουργίες τους.

Ο ζωτικός ρόλος των φίλτρων ελαίου

Τα φίλτρα ελαίου είναι άκρως απαραίτητα για την καλύτερη λειτουργία του κινητήρα αλλά και τη μακροζωία του. Μπορεί για πολλούς να μην είναι κάτι το ιδιαίτερο, ο ρόλος τους όμως είναι ζωτικής σημασίας για το αυτοκίνητο. Ο κινητήρας και τα εξαρτήματά του χρειάζονται καθαρό λάδι για να πραγματοποιήσουν τις λειτουργίες τους σωστά. Τα φίλτρα ελαίου λοιπόν βοηθούν σε αυτό καθώς καθαρίζουν το λάδι που περνά μέσα από το φίλτρο, κι έτσι μολύνσεις και μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στον κινητήρα δεν περνούν από αυτό.

Ας δούμε όμως συγκεκριμένα πως λειτουργεί το σύστημα λίπανσης του κινητήρα. Το λάδι εισέρχεται στην αντλία του κινητήρα μέσω μιας οπής, η οποία βρίσκεται στο κάρτερ. Ασκώντας την κατάλληλη πίεση, το λάδι καταλήγει στο φίλτρο ελαίου κι έπειτα προχωράει στον κινητήρα και λιπαίνει τις βαλβίδες και τους εκκεντροφόρους. Επιπλέον, το λάδι λιπαίνει αλλά και ψύχει τα τοιχώματα του πιστονιού, τα έμβολα και τα ρουλεμάν και στη συνέχεια επιστρέφει στο κάρτερ, έχοντας καθαρίσει τον κινητήρα από όλα τα υπολείμματα και τις βλαβερές ουσίες.

Έτσι λοιπόν είναι εμφανές πως το φίλτρο ελαίου παίζει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του κινητήρα, και για αυτό πρέπει να φροντίζουμε να τοποθετούμε ποιοτικά και σωστά φίλτρα.

 Φίλτρα καυσίμου νέας γενιάς

Τα καύσιμα που απαιτούνται για τα καινούργια συστήματα injection είναι πολύ υψηλής ποιότητας και δίχως νερό, ειδικά στην περίπτωση του diesel. Έτσι λοιπόν, τα φίλτρα καυσίμου νέας γενιάς είναι ειδικά σχεδιασμένα για να παρέχουν την καλύτερη δυνατή προστασία, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζουν την οικονομία με τη μέγιστη απόδοση και φυσικά είναι φιλικά προς το περιβάλλον.

 Φίλτρα αέρος για ασφάλεια και οικονομία

Ένα ακόμη είδος φίλτρου που είναι απολύτως απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του κινητήρα είναι τα φίλτρα αέρος, τα οποία δυστυχώς αλλάζονται μόνο αφού βουλώσουν και είναι πλέον αργά. Για να διατηρήσουμε όμως τον κινητήρα στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, πρέπει να φροντίζουμε για την αλλαγή των φίλτρων αέρος όποτε ο κατασκευαστής μας το υποδεικνύει.

Δυστυχώς, ένα φίλτρο αέρος μπορεί να κρατήσει ένα σωρό βρωμιές όπως σκόνη, τρίχες, έντομα, υγρασία και πολλά ακόμη, τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να εισχωρήσουν στον κινητήρα και να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες. Ειδικά η σκόνη, η οποία μετατρέπεται σε κομματάκια γυαλιού, μπορεί να γδάρει πολύ σοβαρά τα τοιχώματα του κινητήρα. Για αυτό το λόγο, το ποσοστό της απόδοσης του κινητήρα είναι εξαιρετικά σημαντικό. Για παράδειγμα, η ποσότητα της σκόνης και των διάφορων σωματιδίων που εισέρχονται σε έναν κινητήρα με απόδοση 99,97% είναι αισθητά μικρότερη σε σχέση με την ποσότητα σκόνης που εισέρχεται σε έναν κινητήρα με απόδοση 99,16% . Μια τόσο μικρή διαφορά στην απόδοση του κινητήρα είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντική.

Κακής ποιότητας υλικά όπως κόλλες, φλάντζες και διηθητικά χαρτιά που δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά, είναι ενδείξεις πως το φίλτρο που χρησιμοποιούμε δεν είναι σε θέση να φιλτράρει το λάδι σωστά και αποτελεσματικά και συντελούν στην επικείμενη καταστροφή του κινητήρα μας.

Υπάρχουν όμως κάποιες ενδείξεις που μπορούν να σας προειδοποιήσουν πως κάτι δεν πάει καλά με τον κινητήρα και κατά συνέπεια με το φίλτρο σας. Για παράδειγμα, όταν παρατηρείτε πολύ αυξημένη κατανάλωση καυσίμου ή ατελής καύση ή ακόμα όταν ο κινητήρας χάνει τη συμπίεσή του και δεν μπορεί να κρατήσει ρελαντί.

Πολλές φορές όμως δεν παρατηρούμε τις ενδείξεις αυτές μέχρι να είναι πολύ αργά και ο κινητήρας μας να έχει ήδη καταστραφεί. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να χρησιμοποιούμε φίλτρα από αξιόπιστους και καταξιωμένους κατασκευαστές, τα οποία είναι εγγυημένα να μας παρέχουν την προστασία και την οικονομία που χρειαζόμαστε, ενώ ταυτόχρονα είναι άρτια και ανθεκτικά.

 Expert Tips… Αλλάζοντας ένα φίλτρο αέρος

Εάν δεν είστε σίγουροι πότε ακριβώς χρειάζεται αλλαγή το φίλτρο σας, είναι πιο ασφαλές να ελέγξετε τον δείκτη αλλαγής φίλτρου που διαθέτει το όχημά σας και όχι να ανοίξετε το φιλτροκούτι!

Προσέξτε όταν αλλάζετε το φίλτρο αέρος, καθώς η σκόνη που έχει μαζέψει από την τελευταία αλλαγή του μπορεί να εισχωρήσει στον κινητήρα σας και να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα.

Κατά τη διάρκεια της αλλαγής του φίλτρου, χρησιμοποιείστε ένα καθαρό πανί με λίγο λάδι για να καθαρίσετε προσεκτικά το φιλτροκούτι. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε πεπιεσμένο αέρα για τον καθαρισμό, γιατί θα σπρώξει τη σκόνη προς τα μέσα.

Σε περίπτωση που υπάρχει και προφίλτρο πρέπει να το καθαρίσετε κι αυτό κι έπειτα να το βάλετε πάλι πίσω. Καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιήσετε ξανά το παλιό στοιχείο. Εάν όμως δεν έχετε άλλη επιλογή, τότε καθαρίστε το προσεκτικά χτυπώντας το στο έδαφος ή φυσώντας από μέσα προς τα έξω με μικρή πίεση. Πρέπει να γνωρίζετε όμως πως δε θα λειτουργεί όπως πριν.

Αφού τοποθετήσετε το καινούργιο φίλτρο, ελέγξτε εάν έχει τοποθετηθεί σωστά.

Κάντε έναν τελικό έλεγχο και φροντίστε να αντικαταστήσετε τα χαλασμένα σωληνάκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ