Τα συστήματα ασφαλείας των σύγχρονων αυτοκινήτων φροντίζουν για την οδηγική σου ασφάλεια και για την αποφυγή ατυχημάτων.

Το lane assist θα σε ειδοποιήσει αν το όχημά σου βγει από την λωρίδα που οδηγείς, ενώ σε πολλά οχήματα θα φροντίσει και για την διόρθωση της πορείας του.

Τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου που θα σου σώσουν την ζωή

2233 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα  συστήματα σφαλείας ενός οχήματος έχουν εξελιχθεί πολύ από τότε που εφευρέθηκε το πρώτο αυτοκίνητο στις αρχές του 1800, και αυτό είναι κάτι για το οποίο είμαστε ευγνώμονες. Πέρα από τους αερόσακους και τις ζώνες ασφαλείας που σίγουρα τα χρειαζόμαστε, υπάρχουν αρκετά νέα συστήματα υψηλής τεχνολογίας που έχουν αλλάξει την ιστορία της οδηγικής ασφάλειας προς το καλύτερο, είτε πρόκειται για την πρόληψη ατυχημάτων, είτε για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

PERAMAX
PLAKA PARKING

Μείνε στην ευθεία με το lane assist


Το lane assist θα σε ειδοποιήσει αν το όχημά σου βγει από την λωρίδα που οδηγείς, ενώ σε πολλά οχήματα θα φροντίσει και για την διόρθωση της πορείας του.

Το lane assist θα σε ειδοποιήσει αν το όχημά σου βγει από την λωρίδα που οδηγείς, ενώ σε πολλά οχήματα θα φροντίσει και για την διόρθωση της πορείας του.

Κοινοποίησέ το »


Πάνω κάτω το γνωρίζεις. Πλέον όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα το έχουν! Στην ουσία το σύστημα αυτό θα σε ειδοποιήσει κάθε φορά που το αυτοκίνητό σου πάει να βγει από την λωρίδα κυκλοφορίας που οδηγείς. Θα το βρεις σε διάφορες παραλλαγές. Μπορέι να κάνει έναν ήχο ή να αναβοσβήνει κάποιο φωτάκι, ακόμα και να δονήσει το τιμόνι. Μάλιστα, σε ορισμένα οχήματα, το σύστημα δίνει κάτι περισσότερο από μια προειδοποίηση, αφού αν δεν ανταποκριθείς σε κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα, θα διορθώσει από μόνο του την πορεία του αυοτκινήτου. Αξίζει φυσικά να σημειωθεί ότι το lane assist δεν λειτουργεί όταν τα διαχωριστικά έχουν καλυφθεί από χιόνι, χαλίκια, βρωμιά ή φύλλα.

Ιδανικό φρενάρισμα με το brake assist

Σίγουρα σε αφηγήσεις για κάποιο τρακάρισμα έχεις ακούσει την φράση «πάτησα φρένο, αλλά ήταν πολύ αργά…». Το brake assist φτιάχτηκε για να λύσει το πρόβλημα αυτό. Συγκεκριμένα, όταν πατήσεις απότομα το φρένο, το σύστημα αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεσαι σε μία έκτακτη ανάγκη και ενισχύει άμεσα το φρενάρισμα, κοκκαλόνοντας τους τροχούς και μειώνοντας δραστικά την απόσταση φρεναρίσματος. 

Απέφυγε τη σύγκρουση με το collision warning system

Όπως ακριβώς και το lane assist, έτσι και αυτό το σύστημα θα σε ειδοποιήσει όταν είσαι αφηρημένος και επίκειται μία σύγκρουση. Μπορεί να ακουστεί ένα μπιπ, να αναβοσβήνει κάποια λυχνία, ακόμα και να νιώσεις μία δόνηση την ώρα που πλήσιάζεις κάποιο εμπόδιο (άλλο αυτοκίνητο, αντικείμενο, φράχτη κ.λπ.) μπροστά και το σύστημα αντιληφθεί ότι δεν κόβεις ταχύτητα. Μόλις το αντιληφθείς θα πατήσεις απότομα φρένο και με την παράλληλη βοήθεια του brake assist, μπορεί να αποφύγεις το ατύχημα. Μην ξεχνάς όμως ότι το collision warning system έχει σχεδιαστεί μόνο για να σε ειδοποιεί για πιθανό κίνδυνο και δεν θα φρενάρει αυτόματα το όχημα

Ασφάλεια κάτω από το καπό με το check engine

Οι προειδοποιητικές λυχνίες στο ταμπλό του αυτοκινήτου είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος, με τον οποίο το αυτοκίνητο μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σου. Πολύχρωμα φωτάκια και διάφορες ενδείξεις εμφανίζονται, έτσι ώστε να καταλάβεις αν υπάρχει ή θα υπάρξει κάποια βλάβη. Ένα τέτοιο «λαμπάκι» είναι το check engine. Το βλέπεις να ανάβει κάθε φορά που γυρνάς την μίζα, ωστόσο αν δεν σβήσει άμεσα, θα πρέπει να προβληματιστείς, αφού υποδηλώνει δυσλειτουργία στον κινητήρα. Αυτή μπορεί να αφορά προβλήματα στη λειτουργία του ψεκασμού, την τροφοδοσία καυσίμου ή/και λανθασμένες, αυξημένες εκπομπές καυσαερίων. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνει και βλάβη στον καταλύτη. Δες εδώ ποιοι είναι οι συνηθέστεροι λόγοι που θα το δεις αναμμένο.

Κοινοποίησέ το »