Τεχνολογίες που «σπάνε νεύρα»!

3171 Επισκέψεις στο άρθρο

Βρίσκεις και εσύ ενοχλητικές τις ειδοποιήσεις των νέων συστημάτων στα αυτοκίνητα; Δες τι απάντησαν 16.400 κάτοχοι σε σχετική έρευνα.

 
Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών δυσανασχετεί όταν ακούει τις ειδοποιήσεις των νέων συστημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα απενεργοποιούν, ενώ  αν είχαν την επιλογή δεν θα τα έβαζαν στο αυτοκίνητό τους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν αρκετά ποσά ετησίως, για να αναπτύξουν τεχνολογίες, που βοηθούν στην οδήγηση, ωστόσο οι συνεχόμενες ειδοποιήσεις (τα λεγόμενα μπιπ) είναι πιθανό να μπερδέψουν, αλλά και να εκνευρίσουν τον οδηγό.  Στην ουσία για κάποιους τα νέα αυτά συστήματα παρομοιάζονται με τον «αυστηρό γονέα», που τους υπαγορεύει συνεχώς  τι να κάνουν και τι όχι.

Ποιο είναι πιο ενοχλητικό;

Η έρευνα 2019 JD Power Tech Experience εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι οδηγοί αλληλεπιδρούν ή επιλέγουν να απενεργοποιήσουν τα προηγμένα αυτά συστήματα. Στην ουσία μελέτησε τις εμπειρίες των οδηγών πάνω στη χρήση 38 νέων τεχνολογιών, που αφορούν την ψυχαγωγία και την συνδεσιμότητα, την προστασία από σύγκρουση, την άνεση και την ευκολία στην οδήγηση. Επίσης κατέγραψε την αλληλεπίδραση με τους ψηφιακούς βοηθούς οδήγησης, τα Car Apps και την πλοήγηση.

Σύμφωνα λοιπόν με το 23% των οδηγών που συμμετείχαν, το lane assist, το οποίο φροντίζει ώστε να κινείσαι στο κέντρο της λωρίδας, ήταν το πιο ενοχλητικό, με συνέπεια να το σβήνουν και μάλιστα να το απορρίπτουν για  μελλοντική αγορά. Παράλληλα αν  λάβουμε υπόψη μας και τα αποτελέσματα ανά μάρκα, το 30% συμφώνησε ότι γενικότερα οι ειδοποιήσεις των συστημάτων ήταν ενοχλητικές. Από αυτούς,  το 61%  κάποιες φορές τις απενεργοποιούσε.

Ποια είναι αυτά που θέλουν να έχουν ;

Αντίθετα το σύστημα προστασίας από σύγκρουση (collision protection) και το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (automatic emergency braking) είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα από τις 6 κατηγορίες που ερευνήθηκαν.

Τα Car Apps όπως το Android Auto και το Apple CarPlay ήρθαν στην δεύτερη θέση προτίμησης, με το 69% των συμμετεχόντων, να τα χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητά τους. Τέλος τα συστήματα  ψυχαγωγίας και η συνδεσιμότητας, όπως η σύνδεση τηλεφώνων μέσω Bluetooth, βρέθηκαν στην τέταρτη θέση.
 

 
  • DNA

    Το σύστημα αυτό που φροντίζει για την κίνηση στο κέντρο της λωρίδας πράγματι είναι ενοχλητικο, , πιστεύω όμως ότι θα είναι όμως χρησιμοτατο σε συνθήκες κακής ορατοτητας λόγω καιρού ή σκοτους, αρκεί να υπάρχουν διαγραμμισεις.