Το Νο1 ενοχλητικό σύστημα στο αυτοκίνητο

5115 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα νέα συστήματα έκαναν τα αυτοκίνητα πιο ασφαλή. Ωστόσο οι ειδοποιήσεις μερικών από αυτά είναι άκρως ενοχλητικές; Δες λοιπόν ποιο είναι αυτό που «σπάει» τα περισσότερα νεύρα.

AUTOPLUS ACCESSORIES A.E.E.E.E.
ΕΛΑΣΥΝ Α.Ε.Ε Εμπορική & Τεχνική Εταιρία


Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας, ένα μεγάλο ποσοστό των οδηγών δυσανασχετεί όταν ακούει τις ειδοποιήσεις των νέων συστημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τα απενεργοποιούν, ενώ  αν είχαν την επιλογή δεν θα τα έβαζαν στο αυτοκίνητό τους.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξοδεύουν αρκετά ποσά ετησίως, για να αναπτύξουν τεχνολογίες, που βοηθούν στην οδήγηση, ωστόσο οι συνεχόμενες ειδοποιήσεις (τα λεγόμενα μπιπ) είναι πιθανό να μπερδέψουν, αλλά και να εκνευρίσουν τον οδηγό.  Στην ουσία για κάποιους τα νέα αυτά συστήματα παρομοιάζονται με τον «αυστηρό γονέα», που τους υπαγορεύει συνεχώς  τι να κάνουν και τι όχι.

Ο μεγάλος… νικητής

Η έρευνα 2019 JD Power Tech Experience εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο οι οδηγοί αλληλεπιδρούν ή επιλέγουν να απενεργοποιήσουν τα προηγμένα αυτά συστήματα. Στην ουσία μελέτησε τις εμπειρίες των οδηγών πάνω στη χρήση 38 νέων τεχνολογιών, που αφορούν την ψυχαγωγία και την συνδεσιμότητα, την προστασία από σύγκρουση, την άνεση και την ευκολία στην οδήγηση. Επίσης κατέγραψε την αλληλεπίδραση με τους ψηφιακούς βοηθούς οδήγησης, τα Car Apps και την πλοήγηση.

Σύμφωνα λοιπόν με το 23% των οδηγών που συμμετείχαν, το lane assist, το οποίο φροντίζει ώστε να κινείσαι στο κέντρο της λωρίδας, ήταν το πιο ενοχλητικό, με συνέπεια να το σβήνουν και μάλιστα να το απορρίπτουν για  μελλοντική αγορά. Παράλληλα αν  λάβουμε υπόψη μας και τα αποτελέσματα ανά μάρκα, το 30% συμφώνησε ότι γενικότερα οι ειδοποιήσεις των συστημάτων ήταν ενοχλητικές. Από αυτούς,  το 61%  κάποιες φορές τις απενεργοποιούσε.

Ποια «αγαπάνε»;

Αντίθετα το σύστημα προστασίας από σύγκρουση (collision protection) και το αυτόματο φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης (automatic emergency braking) είχαν τα καλύτερα αποτελέσματα από τις 6 κατηγορίες που ερευνήθηκαν.

Τα Car Apps όπως το Android Auto και το Apple CarPlay ήρθαν στην δεύτερη θέση προτίμησης, με το 69% των συμμετεχόντων, να τα χρησιμοποιούν στα αυτοκίνητά τους. Τέλος τα συστήματα  ψυχαγωγίας και η συνδεσιμότητας, όπως η σύνδεση τηλεφώνων μέσω Bluetooth, βρέθηκαν στην τέταρτη θέση.