Τι είναι το Apple CarPlay;

13343 Επισκέψεις στο άρθρο

Η Apple μπορεί να μην μπει στην διαδικασία να φτιάξει το δικό της αυτοκίνητο, ωστόσο ο τεχνολογικό κολοσσός από την Καλιφόρνια, είναι ένας σημαντικός «παίκτης» στην αυτοκινητοβιομηχανία.

 
Πως το έχει καταφέρει; Μα φυσικά εξαιτίας Apple CarPlay. Έχοντας κυκλοφορήσει  το 2014, μετά από μία μεγάλη διαδικασία ανάπτυξης, το CarPlay, αποτελεί την πλατφόρμα της Apple, που εγκαθίσταται στο infotainment των αυτοκινήτων. Στην ουσία δίνει την δυνατότητα στους οδηγούς που έχουν iPhone, να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα του κινητού τους την ώρα που οδηγούν. Πως όμως λειτουργεί και ποιες υπηρεσίες προσφέρει;

«Το CarPlay προσφέρει μία ασφαλή οδήγηση χωρίς περισπασμούς»,

Αυτό είναι το σλόγκαν της Apple. Το σίγουρο είναι ότι είναι πολύ εύκολο στη χρήση, σε σχέση με τα περισσότερα συστήματα infotainment που υπάρχουν στην αγορά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός  ότι οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις αγαπημένες στους εφαρμογές χωρίς να αγγίξουν το κινητό τους και χωρίς να πάρουν τα μάτια τους από το δρόμο. Εάν είσαι λοιπόν έτοιμος για το iOS περιβάλλον στην οθόνη του αυτοκινήτου σου, δες παρακάτω όσο πρέπει να ξέρεις για το Apple CarPlay.

i…Car

Στην ουσία το CarPlay προσφέρει τις περισσότερες υπηρεσίες  - εφαρμογές του iPhone, αλλά στο αυτοκίνητο. Οι οδηγοί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να έχουν χάρτες και οδηγό πλοήγησης, να πάρουν ή να δεχθούν τηλέφωνα, να στείλουν ή να λάβουν sms και φυσικά να ακούσουν μουσική. Οι λειτουργίες εμφανίζονται στην οθόνη  με μεγάλα εικονίδια που οι χρήστες iPhone θα αναγνωρίσουν αμέσως.  

Hey Siri!

O κύριος όγκος των εφαρμογών γίνεται προσβάσιμος και χρησιμοποιώντας την Siri, την ψηφιακό βοηθό της Apple που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ανθρώπους στον πλανήτη. Για παράδειγμα αν θέλεις να καλέσεις ένα τηλέφωνο, μπορείς να πεις «Call John» (δέχεται εντολές μόνο στα αγγλικά) και η Siri θα το πραγματοποιήσει.

Από την άλλη αν δεν διαθέτεις τεχνολογία φωνητικής αναγνώρισης, μπορείς να περιηγηθείς στις εφαρμογές μέσω της οθόνης του infotainment ή από τα κουμπιά που βρίσκονται στο τιμόνι σου.
Επιπλέον μία σειρά από τρίτες εφαρμογές είναι συμβατή με το CarPlay , όπως το iHeartRadio ή το Spotify. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις του οχήματος δεν αποτελούν μέρος του, οπότε θα πρέπει να βγεις από την εφαρμογή για να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία του κλιματισμού, να περιηγηθείς σε ραδιοφωνικούς σταθμούς ή να επιλέξεις διαφορετικό τρόπο οδήγησης.

Ποια κινητά είναι συμβατά με το CarPlay;

Για να το χρησιμοποιήσεις θα πρέπει να διαθέτεις μία συμβατή συσκευή iPhone. Κάθε iPhone από το 5 και μετά υποστηρίζει  το CarPlay, αν και η συσκευή σου χρειάζεται να τρέχει με  iOS 7.1 ή νεότερο για να λειτουργήσει  την εφαρμογή.

Ποια αυτοκίνητα το «δουλεύουν»

Τα περισσότερα μοντέλα από όλο το φάσμα της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι συμβατή με το Apple CarPlay. Κυκλοφορούν από σχετικά μικρά αυτοκίνητα, όπως το Opel Corsa, έως υπερσύγχρονα supercars όπως η Lamborghini Aventador S. Η Volvo, η Honda, η Ford και η Porsche  και οι περισσότερες μάρκες είναι συμβατές με το CarPlay. Καλό είναι όμως να ξέρεις, ότι κάποιες εταιρείες υποχρεώνουν τους πελάτες να πληρώνουν επιπλέον για την τεχνολογία αυτή, ενώ άλλοι το συμπεριλαμβάνουν ως βασικό εξοπλισμό.