όλες οι πληροφορίες εμφανίζονται στο παρμπρίζ σας, χωρίς να πάρετε τα μάτια σας από το δρόμο !

Θα σας πλοηγήσει με ασφάλεια σε δρόμους που δεν ξέρετε

Δείχνουν την απόσταση σας και από τα μπροστινά οχήματα

Κάνε το …πιλοτήριο

22092 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 16/6/2020

Τα heads up display (για συντομία HUDs) ίσως είναι το πιο σημαντικό όργανο που θα βάλεις στο αυτοκίνητο σου και προέρχεται από τον κόσμο των αεροπλοΐας.

 

Τα συστήματα Heads-up Display (HUD) μπορούν να προβάλλουν πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα και το αυτοκίνητο σας, να σας πλοηγήσουν σε δρόμους άγνωστους και να σας δείξουν τις λωρίδες κυκλοφορίας και την απόσταση από το αυτοκίνητο μπροστά σας, όταν εσείς δεν μπορείτε να τα δείτε λόγω κακών καιρικών συνθηκών.  Όλα πάνων στο παρμπρίζ σας, χωρίς να πάρετε τα μάτια σας από το δρόμο και φυσικά σε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ!

Τεχνολογία που θυμίζει μαχητικό αεροσκάφος!

Τα περισσότερα τμήματα μάρκετινγκ των αυτοκινητοβιομηχανιών θα σας πουν ότι τα αυτοκίνητά τους « γεννιούνται» μέσα από την τεχνολογία που χρησιμοποιούν  τα αεροπλάνα και συγκεκριμένα τα πολεμικά jet. Αυτό φυσικά δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, αν αναλογιστεί κάποιος το ABS, το οποίο άρχισε να «τοποθετείται» στην S-Class της Mercedes το 1978 αλλά η πρώτη του εφαρμογή ήταν το 1929 σε αεροπλάνα. Ωστόσο πλέον τα heads up display (για συντομία HUDs) ίσως είναι το πιο σημαντικό όργανο που προέρχεται από τον κόσμο των αεροπλοΐας.

Η ιδέα  του παρμπρίζ – οθόνη κατοχυρώθηκε και χρησιμοποιήθηκε από την Royal Air Force της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και  επέτρεψε στο de Havilland Mosquito (δικινητήριο multi – role αεροσκάφος)  να πετάξει πιο γρήγορα και ευκολότερα τη νύχτα. Με την πάροδο των δεκαετιών τα αεροπλάνα εξελίχθηκαν, το ίδιο συνέβη και με τα όργανα, τους υπολογιστές πτήσης και τα συστήματα καθοδήγησης. Τα HUDs είναι πλέον όργανα αναγκαία για τα πολεμικά αεροσκάφη, αφού έχοντας τον εχθρό στην πλάτη, οι πιλότοι  θέλουν να βλέπουν τις πληροφορίες γρήγορα άμεσα και κυρίως στο οπτικό τους πεδίο. 

Στις μέρες μας τα HUDs πλέον κάνουν την εμφάνιση τους και στα αυτοκίνητα. Την αρχή την έκανε η General Motors, η οποία παρουσίασε το πρώτο HUD σε ένα αυτοκίνητο το 1988, το οποίο εμφάνιζε ταχύτητα και άλλες βασικές ενδείξεις από το ταμπλό.

Πλέον οι εταιρίες παρουσιάζουν οχήματα, στα οποία είναι τοποθετημένη μία τέτοια συσκευή, η οποία προβάλει turn-by-turn οδηγίες πλοήγησης (στροφές, απόσταση από την επόμενη στροφή, τρέχουσα ταχύτητα, όριο ταχύτητας, εκτιμώμενη ώρα άφιξης στον προορισμό κ.α.) στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου δίχως να αποσπά την προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

Εύκολη η λειτουργία

Με απλά λόγια το παρμπρίζ σας χρησιμεύει ως γιγαντιαία οθόνη. Βασίζεται σε τρία βασικά εξαρτήματα, ένα σετ από κάτοπτρα, μια μονάδα ψηφιακής προβολής και μια ειδική μεμβράνη επικάλυψης στην επιφάνεια προβολής. Με απλά λόγια, η μονάδα προβολής στέλνει την εικόνα στο σετ κατόπτρων και η τελική απεικόνιση προβάλλεται στο σημείο όπου υπάρχει η ειδική μεμβράνη. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω δημιουργεί την οφθαλμαπάτη πως οι ενδείξεις βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση έξω από το παρμπρίζ. Εξελίσσοντας περαιτέρω αυτή την τεχνολογία, φτάσαμε σήμερα στις έγχρωμες απεικονίσεις.  Παράλληλα ορισμένες εταιρείες αυτοκινήτων, όπως η Mazda, προβάλλουν τα heads-up δεδομένα τους σε ένα μικρό πλαστικό παράθυρο. Αυτό δημιουργεί μια ομοιόμορφη εικόνα, ανεξάρτητα από το σχήμα του παρμπρίζ. Με αυτό τον τρόπο επίσης μειώνεται ο αριθμός των καθρεπτών που απαιτούνται για την αποστολή της εικόνας πάνω στο παρμπρίζ.

Εμφανίζει ότι πληροφορία επιλέξετε

Στην ουσία αυτά τα συστήματα συνδέονται με τα ενσωματωμένα διαγνωστικά του αυτοκινήτου σας και εμφανίζει όλα τα δεδομένα που μπορεί να χρειαστείτε.  Αναλυτικότερα σίγουρα φαίνεται η ταχύτητα που είναι άλλωστε και το πιο σημαντικό. Εμφανίζει επίσης δεδομένα απόδοσης όπως ταχύτητα του κινητήρα,  δυνάμεις G, θέση του κιβωτίου ταχυτήτων και θερμοκρασία του λαδιού. Μάλιστα σε μερικά τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα, υπάρχει ακόμα και η δυνατότητα νυχτερινής όρασης: προβάλλοντας εικόνες που λαμβάνονται πάνω στο παρμπρίζ και πίσω από τη μάσκα, ώστε να αποφύγετε διερχόμενα εμπόδια ακόμα και ζώα.

 
Δείτε στο βίντεο δύο από τα καλύτερα Heads Up Displays της αγοράς. Πρόκειται για τα HUDs της BMW και της Mercedes

Το παρμπριζ… σας δείχνει τον δρόμο!


Φανταστείτε ότι ξεκινάτε ένα μακρινό ταξίδι, αλλά δεν έχετε ιδέα τι δρόμο πρέπει να ακολουθήσετε. Εάν το αυτοκίνητό σας είναι εφοδιασμένο με HUD, το παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας θα σας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσετε.

Οι οδηγίες δεν θα είναι σε μια μικρή οθόνη που θα πρέπει να κοιτάξετε προς τα κάτω, παίρνοντας τα μάτια σας από το δρόμο. Αντ `αυτού, οι πληροφορίες και τα «βελάκια» θα περνούν μπροστά από τα μάτια σας χωρίς να τα πάρετε από τον δρόμο και σε πραγματικό χρόνο. Επίσης κυκλοφορούν εφαρμογές για κινητά, οι οποίες στέλνουν πληροφορίες σχετικά με τις τιμές των καυσίμων ακόμα και κριτικές εστιατορίων (!!), τα οποία επίσης θα εμφανίζονται  πάνω στο παρμπρίζ κατά την οδήγηση.

Οι οθόνες Heads-up μπορούν να προβάλλουν αντικείμενα που υπάρχουν εκεί, αλλά δεν μπορείτε να τα δείτε!

Οι HUDs είναι κάτι περισσότερο από μια καινοτομία ή ένας νέος τρόπος προβολής των οδηγιών πλοήγησης. Αν το σύστημα HUD μπορέσει να συνδυαστεί με ενσωματωμένες κάμερες και προσαρμοστικό σύστημα ελέγχου ταχύτητας ταξιδιού, θα μπορούσε να είναι ένα από τα καλύτερα συστήματα ασφαλείας που έχετε δει ποτέ το αυτοκίνητό σας, όπως τις ζώνες ασφαλείας, τα φρένα, τους αερόσακους, το ABS και ούτω καθεξής.

Aν οδηγείτε κάτω από αντίξοες καιρινικές συνθήκες (π.χ. με ομίχλη), τα νεότερα συστήματα HUD μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπέρυθρες κάμερες για να ανιχνεύσουν τις γραμμές στο δρόμο και να τις προβάλουν στο παρμπρίζ ακριβώς όπως εμφανίζονται στην πραγματική ζωή.
Το ίδιο μπορεί να γίνει αν εμφανιστεί ένα αυτοκίνητο μπροστά σας που δεν μπορείτε να το δείτε. Το σύστημα HUD θα χρησιμοποιεί κάμερες και GPS για να εντοπίσει το αυτοκίνητο και στη συνέχεια να εμφανίσει μια εικόνα του στο παρμπρίζ σας, συμπληρώνοντας πληροφορίες σχετικά με την απόσταση του από το όχημά σας.

Το επόμενο βήμα θα είναι όχι μονό να δείχνουν την απόσταση  από το μπροστινό αυτοκίνητο, αλλά να  δείχνουν και τους ελιγμούς που πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε ένα ατύχημα ή άλλους οδικούς κινδύνους.
 
Τέλος πια η τυφλή οδήγηση στην ομίχλη ή τη βροχή . Τα αυτοκίνητά πλέον θα μπορούν να «δουν» αυτό που απλά δεν μπορείτε, και στη συνέχεια να σας το δείξουν σαν να το βλέπετε οι ίδιοι. Το HUD είναι εδώ και ίσως να μην οδηγήσουμε ποτέ ξανά με τον ίδιο τρόπο.