Τι αλυσίδες χιονιού να πάρω;

2657 Επισκέψεις στο άρθρο

Οι αλυσίδες χιονιού αποτελούν απαραίτητο χειμερινό αξεσουάρ αυτοκινήτου έτσι ώστε να απολαμβάνεις ασφαλής διαδρομές στο χιόνι και τον πάγο. Τι αλυσίδες όμως να πάρεις και πώς να επιλέξεις το σωστό μέγεθος αλυσίδας; 

mousakian 102021
Καλογερόπουλος Παύλος Σ.

Γιατί είναι σημαντικό να φοράω αλυσίδες χιονιού; 

Οι αλυσίδες χιονιού είναι απαραίτητες, καθώς παρέχεται η απαιτούμενη πρόσφυση σε απαιτητικές οδικές συνθήκες σε χιόνι ή πάγο. Χωρίς τις αλυσίδες χιονιού, το όχημά σου είναι πιθανόν να γλιστρήσει και να βγει εκτός πορείας. Επομένως, για να απολαύσεις τις χειμερινές σου εξορμήσεις με ασφάλεια θα πρέπει να φροντίσεις να προμηθευτείς και αλυσίδες χιονιού. 

Tip: Τα χειμερινά ελαστικά, αποτελούν επίσης μία καλή λύση για το χιόνι και τον πάγο. Ωστόσο, είναι περισσότερα χρήσιμα σε χώρες και περιοχές με πιο βαρύ κλίμα. 

Eco tip: Σε περίπτωση που ψάχνεις για κάτι οικονομικότερο, τότε οι αλυσίδες χιονιού θα σου έρθουν πολύ φθηνότερες από μία τετράδα χειμερινών ελαστικών. 

Τι αλυσίδες χιονιού κυκλοφορούν στην αγορά; 

1. Οι απλές συμβατικές αλυσίδες 

Η κλασική λύση των συμβατικών αλυσίδων είναι η πιο απλή αλλά και η οικονομικότερη, ωστόσο απαιτεί ενός βαθμού εξοικείωση ειδικά στις πρώτες φορές που θα τις εφαρμόσεις. Πιο συγκεκριμένα, είναι λίγο πιο περίπλοκες στην τοποθέτησή τους, ωστόσο αν τις εφαρμόσεις σωστά τότε σίγουρα θα σε πάνε στον προορισμό σου με ασφάλεια. 

 

Hint: Βρες στο autoplanet.gr τις αλυσίδες χιονιού Husky και κέρδισε έκπτωση έως και 60%. 

2. Αράχνες 

Οι αλυσίδες αράχνες είναι μεγάλες σε όγκο και δεν ενδείκνυνται για μικρά αυτοκίνητα. Οι συγκεκριμένες αλυσίδες χρειάζονται μια προεργασία από το σπίτι και είναι πολύ σημαντικό να έχεις διαβάσει και να έχεις κατανοήσει τις οδηγίες χρήσης τους. Επιπλέον, θα πρέπει να προσέξεις έτσι ώστε να σφίγγουν καλά πάνω στον τροχό έτσι ώστε να κινηθείς με ασφάλεια στο χιόνι και το πάγο. 

 

3. Χιονοκουβέρτες – Αντιολισθητικά πανιά 

Οι χιονοκουβέρτες αποτελούν την πιο εύχρηστη λύση και η τοποθέτησή τους είναι εξαιρετικά απλή και γρήγορη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις την μισή, να σπρώξεις λίγο μπροστά το αυτοκίνητο να βάλεις και την υπόλοιπη  και είσαι έτοιμος! Σε λίγα μόλις λεπτά η χιονοκουβέρτα έχει αγκαλιάσει το ελαστικό σου και μπορείς να μετακινηθείς με ασφάλεια. 

HintΒρες στο autoplanet τις χιονοκουβέρτες Isse στις πιο προνομιακές τιμές της αγοράς! 

 

Να διαλέξω αλυσίδα η χιονοκουβέρτα; 

Για να διαλέξεις ανάμεσα σε αλυσίδα και χιονοκουβέρτα θα πρέπει να γνωρίζεις τα βασικά μειονεκτήματα και των δύο τύπων αλυσίδων έτσι ώστε να αποκλείσεις τον τύπο που δεν ταιριάζει στα μέτρα σου. 

Οι μεταλλικές αλυσίδες…

Οι μεταλλικές αλυσίδες αποτελούν τον πιο παραδοσιακό τύπο αλυσίδας, ο οποίος παρέχει μεγάλη αντοχή, έχει όμως και πολλά μειονεκτήματα: 

Για την τοποθέτηση των συμβατικών αλυσίδων χιονιού θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις πολύ δύναμη έτσι ώστε να σφίξεις και τελικά να στερεώσεις τη μεταλλική αλυσίδα. 

Οι παραδοσιακές αλυσίδες κατά την οδήγηση παράγουν κραδασμούς κι εμποδίζουν τη λειτουργία ελέγχου ευστάθειας του οχήματος. 

Δημιουργούν γρατζουνιές στα ελαστικά του οχήματος. 

Προσοχή: Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι οι αλυσίδες έχουν τοποθετηθεί και στερεωθεί σωστά, διότι σε περίπτωση που βγουν θα προκαλέσουν ζημιά στην επιφάνεια του οχήματός σου. 

Οι χιονοκουβέρτες…

Η ευκολία συναρμολόγησης και το ελάχιστο βάρος είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι οδηγοί επιλέγουν αυτό τον τύπο αλυσίδας χιονιού. Ωστόσο ακόμη κι αυτός ο τύπος αλυσίδας έχει το μειονέκτημά του. Αν δεν αφαιρέσεις τις χιονοκουβέρτες όταν δεν υπάρχει πάγος ή χιόνι, το ύφασμα μπορεί να σχιστεί εύκολα. Ωστόσο, αν ακολουθήσεις τις οδηγίες του κατασκευαστή, είναι ένα πολύ ανθεκτικό προϊόν.

Τι αλυσίδες χιονιού να επιλέξω; 

Επέλεξε αλυσίδες χιονιού με βάση τις ανάγκες σου και στο τι σε βολεύει καλύτερα βάσει των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων κυρίως του κάθε τύπου. Το μόνο που σου λείπει; Να βρεις το σωστό μέγεθος αλυσίδας, που θα ταιριάζει στη διάσταση των ελαστικών του αυτοκινήτου σου!

Πώς να βρω το σωστό μέγεθος αλυσίδας για τα ελαστικά του αυτοκινήτου μου; 

Κάθε ελαστικό αυτοκινήτου, αναγράφει τις διαστάσεις του και αυτές τις διαστάσεις πρέπει να γνωρίζεις προκειμένου να επιλέξεις το σωστό μέγεθος του αντιολισθητικού συστήματος που επιθυμείς. Οι διαστάσεις που αναγράφονται στα ελαστικά των αυτοκινήτων παρουσιάζονται και στην παρακάτω εικόνα. 

 

**Ο πρώτος τριψήφιος αριθμός που αναγράφεται πάνω στο ελαστικό του κάθε αυτοκινήτου αποτελεί το πλάτος του ελαστικού, ο επόμενος διψήφιος είναι το προφίλ του και ο τελευταίος διψήφιος που υπάρχει μετά από το "R"αποτελεί την διάμετρο της ζάντας. Για να βρεις επομένως το σωστό μέγεθος αλυσίδας θα πρέπει να ξέρεις όλο το μέγεθος του ελαστικού όπως σε αυτό το παράδειγμα της εικόνας όπου το μέγεθος του ελαστικού είναι 205/55/R16. 

Hint: Βρες τις διαστάσεις του ελαστικού στον online οδηγό που θα βρεις στο autoplanet.gr ΕΔΩ. Ανάλογα με τη διάσταση του ελαστικού του οχήματός σου θα σου εμφανιστούν και οι διαθέσιμες επιλογές σε χιονοκουβέρτες και αλυσίδες στο site μας. 

Προμηθεύσου το κατάλληλο μέγεθος αντιολισθητικού συστήματος για το όχημά σου και απόλαυσε κάθε χειμερινή διαδρομή στο χιόνι ή το πάγο με ασφάλεια!