Αντικλεπτικά που αξίζει να αγοράσεις

7175 Επισκέψεις στο άρθρο

Ένα καλό σύστημα ασφαλείας καθιστά το αυτοκίνητό σου δύσκολο στόχο για τους κλέφτες. Δες πως θα αγοράσεις το κατάλληλο.

 
Στην αγορά υπάρχουν ένα σωρό συναγερμοί και αντικλεπτικά συστήματα, που σου υπόσχονται την απόλυτη ασφάλεια. Ωστόσο καλό αυτό που θα διαλέξεις να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
  • Τα two-way χειριστήρια δίνουν πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση του αυτοκινήτου σου και αποκρίνονται στις εντολές
  • Η δυνατότητα του απομακρυσμένου απενεργοποίησης του κινητήρα, σου επιτρέπει να τον σβήσεις, αν κάποιος στο κλέψει.
  •  Οι αισθητήρες κίνησης θα ενεργοποιήσουν τον συναγερμό, αν κάποιος εισβάλει στο αυτοκίνητο σου.
  • Κάποια συστήματα προσφέρουν και αισθητήρες, που ενεργοποιούνται αν σπάσει το τζάμι. Αν συμβεί αυτό, τότε με την σειρά τους ενεργοποιούν τον συναγερμό
  • Υπάρχουν και οι λεγόμενοι αισθητήρες κλίσης, οι οποίοι αναγνωρίζουν αν κάποιος προσπαθεί να «σηκώσει» το αυτοκίνητο σου, για να κλέψει π.χ. τις ζάντες.
  • Υπάρχουν αυτοκίνητα, τα συστήματα των οποίων επιτρέπουν να ξεκλειδώνει η πόρτα του οδηγού, χωρίς να ανοίξουν και οι άλλες.
  • Πολλά αντικλεπτικά συστήματα έχουν την δυνατότητα αναβάθμισης, προσθέτοντας τους ιδιότητες όπως π.χ. την απομακρυσμένη απενεργοποίηση του κινητήρα.
  • Είπαμε για την απομακρυσμένη απενεργοποίηση, αλλά υπάρχει και το αντίθετο. Έτσι λοιπόν η απομακρυσμένη εκκίνηση είναι η επιτομή της άνεσης, αφού μπορείς να έχεις το όχημά σου έτοιμο να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, ενώ παράλληλα μπορείς να ελέγξεις και την θερμοκρασία της καμπίνας. Έτσι θα είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά τον χειμώνα. Τα χαρακτηριστικό αυτό, είτε είναι ενσωματωμένο, ως εργοστασιακός εξοπλισμός, είτε μπορείς να το εγκαταστήσεις, μόνο σου.
  • Ειδοποιήσεις στο κινητό σου τηλέφωνο, μέσω sms ή εφαρμογής.
  • Εξέτασε αν το σύστημα που διάλεξες, έχει την δυνατότητα εντοπισμού μέσω GPS, ώστε να μπορείς να παρακολουθείς την τοποθεσία του οχήματός σου και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις όταν φεύγει ή εισέρχεται σε μια προγραμματισμένη περιοχή ή να ελέγχεις και με τι ταχύτητα ταξιδεύει.
Τσεκάρεις πάντα την συμβατότητα με το αυτοκίνητο σου

Πριν αποφασίσεις να αγοράσεις έναν συναγερμό θα πρέπει να τσεκάρεις αρχικά την  αξιοπιστία του. Πολλές είναι οι αναφορές διαφόρων ανθρώπων που εξηγούν, ότι το σύστημα συναγερμού του αυτοκινήτου τους ενεργοποιήθηκε χωρίς λόγο και αιτία, έχοντας ως αποτέλεσμα τη μείωση εμπιστοσύνης τους προς το σύστημα αυτό.

Επιπλέον μάθε για την συμβατότητα του με εργοστασιακή εγγύηση. Oι after market συναγερμοί μπορούν να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί. Αν για παράδειγμα όμως,  εμπεριέχουν τεχνολογία διακοπής της ροής του καυσίμου, πιθανόν να υπάρξει πρόβλημα, όταν έρθει η ώρα για service σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί ακόμη και να χαθεί η εγγύηση!

Όπως και σε κάθε άλλη μας αγορά, το σύστημα συναγερμού θα πρέπει να συνοδεύεται από γραπτή εγγύηση, η οποία θα αναγράφει  το χρόνο διάρκειας και τι ακριβώς καλύπτει.