Το αντικλεπτικό με τους αόρατους κωδικούς (Vid)

5266 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα καινούργια αυτοκίνητα που διατίθενται σήμερα στην αγορά διαθέτουν το σύστημα immobilizer. Ποια είναι όμως η λειτουργία του; Και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις, εάν το αυτοκίνητο που αγόρασες είναι εξοπλισμένο με αυτό;

PERAMAX
PLAKA PARKING
To immobilizer είναι στην ουσία μία ηλεκτρονική συσκευή ασφαλείας, η οποία τοποθετείται σε οχήματα όπως αυτοκίνητα, μηχανές και φορτηγά. Πρόκειται ουσιαστικά για τεχνολογία η οποία επιτρέπει (ανάλογα την περίπτωση) την παροχή ρεύματος ή και καυσίμου στον κινητήρα, μόνο με τη χρήση του ειδικού κλειδιού, που δίνει η εταιρεία κατασκευής του αυτοκινήτου.

Πως λειτουργεί;
Αυτό το κλειδί έχει  έναν ηλεκτρονικό κωδικό, τον οποίο «διαβάζει» ο μηχανισμός (αναγνώστης) στο εσωτερικό της υποδοχής της μίζας (αφαλός) και στέλνει ειδικό σήμα στον κεντρικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου, ώστε αυτός να το εκκινήσει. 

Αν λοιπόν το κλειδί βρίσκεται σε εμβέλεια ή έχει εισαχθεί στην μίζα, μεταδίδει έναν «κωδικό πρόσβασης» στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του οχήματος και δίνει το κατάλληλο σήμα για να ενεργοποιηθεί ο κινητήρας. Στην αγορά μάλιστα υπάρχει και ένα πιο ασφαλές σύστημα ελέγχου ταυτότητας δύο βημάτων. Το συγκεκριμένο, εκτός από τον κωδικό πρόσβασής,έχει λειτουργία που "στέλνει στο κλειδί" έναν τυχαίο κωδικό από το αυτοκίνητο. Ο κωδικός αυτός δημιουργείται κάθε φορά που ξεκινά ο κινητήρας. Και οι δύο κωδικοί ελέγχονται μόλις εισαγάγετε το κλειδί στο διακόπτη ανάφλεξης ή όταν βρίσκεται σε μικρή εμβέλεια, συνήθως περίπου ένα μέτρο περίπου.

Δείτε αναλυτικά πως λειτουργεί στο παρακάτω βίντεο.
 

Η εξέλιξη του στο χρόνο
Τα πρώτης γενιάς immobilizer ήταν μη αποτελεσματικά, αφού για να το απενεργοποιήσει κανείς, αρκούσε να βγάλει μία ασφάλεια, ενώ τα κλειδιά των περισσοτέρων εταιρειών μπορούσαν εύκολα να αντιγραφούν, ακόμα και από κλειδαράδες που διατηρούσαν, νόμιμα, τα κατάλληλα μηχανήματα. Στην πορεία η τεχνολογία εξελίχθηκε, οι ειδικοί ανέπτυξαν νέους τρόπους καλωδίωσης, ώστε η επικοινωνία του αφαλού με τον εγκέφαλο να μην είναι άμεσα ορατή -άρα και προσβάσιμη.

Σήμερα, οι αόρατοι κωδικοί επάνω στα κλειδιά δεν μπορούν να αντιγραφούν. Για να απενεργοποιηθεί ένα immobilizer τελευταίας τεχνολογίας, πρέπει ο κλέφτης να έχει στην κατοχή του συγκεκριμένο λογισμικό, που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες