Το αντικλεπτικό με τους αόρατους κωδικούς (Vid)

6207 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα καινούργια αυτοκίνητα που διατίθενται σήμερα στην αγορά διαθέτουν το σύστημα immobilizer. Ποια είναι όμως η λειτουργία του; Και γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζεις, εάν το αυτοκίνητο που αγόρασες είναι εξοπλισμένο με αυτό;

mousakian 102021
PLAKA PARKING
To immobilizer είναι στην ουσία μία ηλεκτρονική συσκευή ασφαλείας, η οποία τοποθετείται σε οχήματα όπως αυτοκίνητα, μηχανές και φορτηγά. Πρόκειται ουσιαστικά για τεχνολογία η οποία επιτρέπει (ανάλογα την περίπτωση) την παροχή ρεύματος ή και καυσίμου στον κινητήρα, μόνο με τη χρήση του ειδικού κλειδιού, που δίνει η εταιρεία κατασκευής του αυτοκινήτου.

Πως λειτουργεί;
Αυτό το κλειδί έχει  έναν ηλεκτρονικό κωδικό, τον οποίο «διαβάζει» ο μηχανισμός (αναγνώστης) στο εσωτερικό της υποδοχής της μίζας (αφαλός) και στέλνει ειδικό σήμα στον κεντρικό εγκέφαλο του αυτοκινήτου, ώστε αυτός να το εκκινήσει. 

Αν λοιπόν το κλειδί βρίσκεται σε εμβέλεια ή έχει εισαχθεί στην μίζα, μεταδίδει έναν «κωδικό πρόσβασης» στο ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης του οχήματος και δίνει το κατάλληλο σήμα για να ενεργοποιηθεί ο κινητήρας. Στην αγορά μάλιστα υπάρχει και ένα πιο ασφαλές σύστημα ελέγχου ταυτότητας δύο βημάτων. Το συγκεκριμένο, εκτός από τον κωδικό πρόσβασής,έχει λειτουργία που "στέλνει στο κλειδί" έναν τυχαίο κωδικό από το αυτοκίνητο. Ο κωδικός αυτός δημιουργείται κάθε φορά που ξεκινά ο κινητήρας. Και οι δύο κωδικοί ελέγχονται μόλις εισαγάγετε το κλειδί στο διακόπτη ανάφλεξης ή όταν βρίσκεται σε μικρή εμβέλεια, συνήθως περίπου ένα μέτρο περίπου.

Δείτε αναλυτικά πως λειτουργεί στο παρακάτω βίντεο.
 

Η εξέλιξη του στο χρόνο
Τα πρώτης γενιάς immobilizer ήταν μη αποτελεσματικά, αφού για να το απενεργοποιήσει κανείς, αρκούσε να βγάλει μία ασφάλεια, ενώ τα κλειδιά των περισσοτέρων εταιρειών μπορούσαν εύκολα να αντιγραφούν, ακόμα και από κλειδαράδες που διατηρούσαν, νόμιμα, τα κατάλληλα μηχανήματα. Στην πορεία η τεχνολογία εξελίχθηκε, οι ειδικοί ανέπτυξαν νέους τρόπους καλωδίωσης, ώστε η επικοινωνία του αφαλού με τον εγκέφαλο να μην είναι άμεσα ορατή -άρα και προσβάσιμη.

Σήμερα, οι αόρατοι κωδικοί επάνω στα κλειδιά δεν μπορούν να αντιγραφούν. Για να απενεργοποιηθεί ένα immobilizer τελευταίας τεχνολογίας, πρέπει ο κλέφτης να έχει στην κατοχή του συγκεκριμένο λογισμικό, που χρησιμοποιούν οι ίδιες οι αυτοκινητοβιομηχανίες

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΙ

  • ΕΛΑΣΥΝ

    ΕΛΑΣΥΝ

    Η ΕΛΑΣΥΝ αντιπροσωπεύει, διανέμει και υποστηρίζει προϊόντα εταιριών, που πρωταγωνιστούν στην παγκόσμια αγορά και διακρίνονται για την τεχνολογική τους υπεροχή. Είναι αυτή η επιλογή συνεργατών, που έχει επιτρέψει την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και η οποία υπηρετεί και συνάδει με την αποστολή της εταιρίας.
     2109578150 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    ΑΦΟΙ ΠΙΣΙΜΙΣΗ

    Η PSM δραστηριοποιείται στα ηλεκτρικά αυτοκινήτων. Διαθέτει μπαταρίες όλων των τύπων με 2 χρόνια εγγύηση και δωρεάν τοποθέτηση, συναγερμούς και Ράδιο-cd αυτοκινήτων. Όλα είναι κατασκευασμένα από κορυφαίες εταιρίες και θα τα βρείτε σε χαμηλές τιμές.
     2108830861 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • CADENCE HELLAS

    CADENCE HELLAS

    Στο κατάστημα της Cadence Hellas θα βρείτε αξεσουάρ τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ποιότητας, όπως ενισχυτές, ηχεία, συναγερμούς, multimedia και συστήματα ασφαλείας. Επίσης θα βρείτε μπαταρίες και λάμπες φωτισμού led, hid και hid xenon.
     2104636275 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ
  • ΝΙΦΟΥΔΗΣ

    ΝΙΦΟΥΔΗΣ

    Η ιστορία της εταιρείας Νιφούδης Αuto Μoto Αccessories, ξεκινά το 1970 στην οδό Καλλιρρόης 67 στο Νέο Κόσμο, με τη δημιουργία του πρώτου καταστήματος κατασκευής, και τοποθέτησης σχαρών αυτοκινήτου στην Ελλάδα. Τα 50 χρόνια του ονόματος Νιφούδη στον χώρο, είναι η καλύτερη εγγύηση για τα προϊόντα και την εξυπηρέτησή τους.
     210-9224792 Διαβάστε περισσότερα με ένα κλικ