Πως τοποθετείς τις αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες

Πως τοποθετείς τις αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες

1100 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 8/12/2022

Από την 1η Οκτωβρίου, το Υπουργείο Μεταφορών έχει θέσει σε ισχύ την υπουργική απόφαση που κάνει υποχρεωτική την ύπαρξη των αντιολισθητικών αλυσίδων, χιονο-κουβερτών ή άλλων αντιολισθητικών μέσων σε όλα τα οχήματα έως τον Απρίλιο. Οι παραβάτες θα έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα από την Τροχαία.

ΖΑΜΠΑΤΗΣ ΝΙΚ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ
PLAKA PARKING

Τι λέει η Υπουργική απόφαση που ισχύει από 1η Οκτωβρίου

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση (Δ30/Δ5α/73567/Β´ ΦΕΚ 1144/14-03-2022) επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών να φέρουν στο αυτοκίνητό τους αντιολισθητικές αλυσίδες με σκοπό «τη διασφάλιση της οδικής κυκλοφορίας και ασφαλείας των οχημάτων σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο», όταν και εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), σύμφωνα με το άρθρο 52 του Κώδικά Οδικής Κυκλοφορίας, που προβλέπει ότι οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι οδηγοί να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων που οδηγούν με κατάλληλα  αντιολισθητικά μέσα.
 

Κοινοποίησέ το »
Σχολίασέ το »

Έρχονται εντατικοί έλεγχοι και πρόστιμα

Η περίοδος που θα ισχύει η σχετική υπουργική απόφαση αφορά από την 1η Οκτωβρίου και μέχρι τον Απρίλιο, μόνο όταν κι εφόσον εκδοθούν αποφάσεις από τις αρμόδιες αρχές ότι είναι υποχρεωτική η χρήση των αντιολισθητικών μέσων επειδή οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες τα επιβάλλουν. Όσοι λοιπόν δεν έχουν προμηθευτεί εγκαίρως αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες και σε πιθανό  έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί ότι το όχημα δε φέρει μαζί του τα παραπάνω αντιολισθητικά μέσα, θα τιμωρούνται με πρόστιμο 80 ευρώ, όπως ορίζουν οι διατάξεις των παρ. 26 και 27 του άρθρου 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999).
 

Οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας

Επιπλέον, οι οδηγοί έιναι υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας αυτών των μέσων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ορθή τους χρήση. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες και οι χιονο-κουβέρτες, αποτελούν από τα πιο εύκολα στην  τοποθέτησή τους αντιολισθητικά μέσα.

Για αυτό και εμείς δημιουργήσαμε ένα βίντεο με αναλυτικές οδηγίες-τιπς για το πως να τοποθετήσετε στο αυτοκίνητό σας τις αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονο-κουβέρτες.