Mικρομεσαία με οικονομικό Service 5ετίας. Τοp 5

9460 Επισκέψεις στο άρθρο

Τα κόστη συντήρησης - service συμβάλουν, για πολλούς καταλυτικά, στην τελική επιλογή μεταξύ ευθέως ανταγωνιστικών μοντέλων. Στην έρευνα του μήνα ασχολούμαστε με οικογενειακά μοντέλα αυτοκινήτου. Ξεχωρίσαμε τα 5 με το χαμηλότερο κόστος συντήρησης για την πρώτη τους 5ετία. Συνυπολογίζουμε εργασία, ανταλλακτικά, φπα.

Αγοράζοντας ένα καινούριο αυτοκίνητο πέρα από την επένδυση αγοράς, αναλαμβάνετε και τα προβλεπόμενα έξοδα χρήσης (τέλη, καύσιμα, ασφάλεια), καθώς επίσης και τα έξοδα της καλής του συντήρησης. Αυτά αφορούν τα προγραμματισμένα service που πρέπει να κάνετε ώστε να παραμένει στο 100% της απόδοσης του. Ορίζονται από τον κατασκευαστή ο οποίος εγγυάται (κατόπιν της υλοποίησης τους) και την απόδοση που "υπόσχεται" προ της αγοράς σας, ενώ αναφέρονται και στο εγχειρίδιο κάθε μοντέλου.

Και πόσο κοστίζουν τα service του; Είναι ακριβά ή φθηνά; Την ερώτηση αυτή μας την κάνουν κάθε βδομάδα εκατοντάδες αναγνώστες, οι οποίοι όταν ψάχνουν για αγορά μοντέλου το εξετάζουν πολύπλευρα, από τις επιδόσεις και τους χώρους, μέχρι το κόστος που προκύπτει από την κατανάλωση ή τα service. Γιατί ναι μεν η αγορά ενός αυτοκινήτου γίνεται μία φορά, τα κόστη μετά την αγορά όμως συνεχίζουν.

Σε αυτό το άρθρο, όσοι αναζητάτε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο, θα βρείτε τα 5 οικονομικότερα μοντέλα, ως προς την συντήρησή τους σε χρονικό βάθος 5 ετών, μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία ο μέσος αγοραστής επισκέπτεται το εξουσιοδοτημένο δίκτυο της κάθε μάρκας.

Ταυτόχρονα θα σας ενημερώσουμε και για το κόστος συγκεκριμένων αναλωσίμων, ώστε να αποκτήσετε πιο σφαιρική άποψη. Το σύνολο των αναλώσιμων δεν περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος, καθώς δεν είναι απαραίτητο ούτε πως θα τα χρειαστείτε αναγκαστικά, αλλά ούτε είναι προκαθορισμένη η συχνότητα με την οποία θα τα χρειαστείτε. Άλλωστε στους ελέγχους που γίνονται σε κάθε service, οι εξουσιοδοτημένοι τεχνικοί σας ενημερώνουν για την κατάστασή όλων των μερών του οχήματος σας.

Πότε το Service σας μπορεί να είναι ακόμα πιο οικονομικό

Οι τιμές των service αφορούν τον επίσημο τιμοκατάλογο, που συγκεντρώσαμε στα πλαίσια της έρευνας μας, από τις κεντρικές αντιπροσωπείες των μοντέλων. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να υπάρξουν αποκλίσεις στις τιμές ανάμεσα στα εξουσιοδοτημένα συνεργεία του δικτύου συνεργατών κάθε εταιρείας, συνήθως χαμηλότερες, όπως μας τόνισαν στελέχη της αγοράς. Επίσης σημειώστε, πως κάθε μήνα «τρέχουν» εποχικές προσφορές και άλλα προωθητικά προγράμματα από τις εταιρείες που προσφέρουν καλύτερες τιμές σε συγκεκριμένα ανταλλακτικά ή στην εργασία. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν συμπεριλαμβάνεται στην έρευνά μας.


Νο.5 Toyota Corolla HSD

FLASH: Κόστος service 5ετίας: 762 ευρώ

Η Corolla τόσο στη βασική έκδοση με κινητήρα βενζίνης 1,2 λίτρων όσο και στην υβριδική της έκδοση συμπληρώνει το ξεχωριστό της προφίλ με χαμηλά κόστη συντήρησης. Μάλιστα η πιο εμπορική υβριδική της έκπτωση σε βάθος πενταετίας είναι ακόμα πιο οικονομική.

Όσον αφορά στην προγραμματισμένη του συντήρηση, οι οδηγίες του κατασκευαστή ορίζουν διαστήματα συντήρησης ενός έτους ή 15.000 χλμ. με το συνολικό κόστος για την πενταετία να ανέρχεται στα 762 ευρώ. Αρκετά οικονομικά αποδεικνύονται και τα βασικότερα ανταλλακτικά που θα σας κοστίσουν 533 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τα εργατικά.

Φυσικά σημαντικό ρόλο στην επιτυχία του μοντέλου παίζει και το όνομα της Toyota, που έχει καταφέρει να χτίσει ένα προφίλ αξιόπιστης φίρμας, κάτι που εν πολλοίς το οφείλει και στις after sales υπηρεσίες της. 


Νο.4 Kia Ceed 1,0 120 PS

FLASH: Κόστος service 5ετίας: 722 ευρώ

Το Kia Ceed βρισκεται στην πεντάδα των δημοφιλέστερων προτάσεων της κατηγορίας στο κόστος συντήρησης, προβάλλοντας ένα πολύ ελκυστικό και σε επίπεδο after sales πρόσωπο. Το Ceed που είναι γνωστό για το Value for money του, έχοντας μάλιστα κατακτήσει και τον αντίστοιχο τίτλο στο Best Car, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται και στην εργοστασιακή εγγύηση των 7 ετών, αποδεικνύοντας έτσι γιατί οι κάτοχοι Kia είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τις After Sales υπηρεσίες της φίρμας.

To Kia Ceed απαιτεί Service κάθε χρόνο ή κάθε 15.000 χλμ. με το συνολικό να κοστίζει 693 ευρώ, ενώ η πολύ καλή του εικόνα σε επίπεδο after sales επαληθεύεται και από τις χαμηλές τιμές των βασικών ανταλλακτικών του.

 

Νο.3 Volkswagen Golf 1,0 110 PS

FLASH: Κόστος service 5ετίας: 680 ευρώ

Στην περίπτωση του Golf η ελληνική αντιπροσωπεία της VW προσφέρει το πακέτο Long Life για την πρώτη 5ετία το οποίο κοστίζει συνολικά 690 ευρώ. Το πρόγραμμα συντήρησης του κατασκευαστή ορίζει service ανά δύο έτη. Έτσι, οι προγραμματισμένες επισκέψεις γίνονται το δεύτερο και το τέταρτο έτος μετά την αγορά και πρόκειται για ένα πακέτο που μπορείτε να το προσθέσετε από την αρχική αγορά. Φυσικά, το δίκτυο της VW παρέχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε και ενδιάμεσα εποχικούς ή ελέγχους συντήρησης του οχήματός σας. Σχετικά με το κόστος των 5 βασικών αναλωσίμων, αυτό ανέρχεται για την εν λόγω έκδοση στα 898 ευρώ.
 

Νο.2 Skoda Scala 1,0 110 PS

FLASH: Κόστος service 5ετίας: 605 ευρώ

Όπως στην περίπτωση του VW Golf, αντίστοιχα το ίδιο ισχύει και για το Skoda Scala. Άλλωστε τα δύο μοντέλα μοιράζονται κοινά μηχανικά μέρη και στην Ελλάδα εκπροσωπούνται από την ίδια αντιπροσωπεία. Στο δια ταύτα , συνολικά για την πρώτη πενταετία, μέσω του πακέτο Long Life, το κόστος για τις προγραμματισμένες εργασίες συντήρησης ανέρχεται στα 605 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, ως αναμενόταν, ο κατασκευαστής ορίζει διάστημα συντήρησης ανά δύο έτη, ενώ στο ενδιάμεσο μπορείτε να προχωρήσετε σε ελέγχους. Λίγο πιο οικονομικό είναι και το κόστος των 5 βασικών αναλωσίμων, που σε αυτήν την περίπτωση κοστίζουν 852 ευρώ.


Νο.1 Ford Focus 1,5 EcoBoost 125 PS

FLASH: Κόστος service 5ετίας: 346 ευρώ

Η Ford Motor Ελλάς έχει επενδύσει πολύ στον σχεδιασμό και στην άψογη εξυπηρέτηση του κατόχου της μέσω των after sales υπηρεσιών της, ούσα η εταιρεία με τη μεγαλύτερη εργοστασιακή εγγύηση της αγοράς με 8 έτη, κάτι που προφανώς ισχύει και για το Focus. Στην προκειμένη περίπτωση του μοντέλου με τον βραβευμένο 1.000άρη EcoBoost κινητήρα των 120 ίππων το κόστος σέρβις σε βάθος πενταετίας ανέρχεται μόλις στα 346 ευρώ, ποσό που το ανεβάζει στην κορυφή του «βάθρου». Η περιοδικότητα των προγραμματισμένων επισκέψεων είναι κάθε δύο έτη ή 30.000 χιλιόμετρα, ωστόσο κάθε χρόνο ή 10.000 χλμ. προβλέπεται ένας ενδιάμεσος έλεγχος. Τέλος το κόστος των αναλώσιμων είναι 1.202 ευρώ.

προϊόντα - υπηρεσίες αυτοκινήτου - AFTER SALES