Σε τι διαφέρει το μικρό με το μεγάλο service

4234 Επισκέψεις στο άρθρο - Ημερομηνία δημοσίευσης: 27/7/2021

Οι κατασκευαστές ορίζουν συγκεκριμένα διαστήματα service στα οποία πρέπει να ελεγχθούν ή/και αντικατασταθούν ορισμένα μέρη. Ποια είναι όμως αυτά γιατί πρέπει να ακολουθούμε πιστά; Γιατί δεν πρέπει να παραμελούμε το service του αυτοκινήτου;

Η σωστή συντήρηση μπορεί να παραλείπεται για εξοικονόμηση χρημάτων, το αποτέλεσμα όμως τις περισσότερες φορές είναι η μακροπρόθεσμη αύξηση των δαπανών λόγω βλαβών που προκύπτουν από εργασίες που δεν έγιναν την κατάλληλη στιγμή. Έχετε ακούσει περιπτώσεις όπου η μη αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού με ενδεικτικό κόστος τα 300 ευρώ, προκάλεσε σοβαρή ζημιά στον κινητήρα με το κόστος πολλές φορές να καθιστά την επισκευή μη συμφέρουσα; Υπάρχει βέβαια και η ακόμα χειρότερη περίπτωση όπου παραλείπονται εργασίες που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως η συντήρηση του συστήματος πέδησης ή η αντικατάσταση των ελαστικών.

Kοινοποίησε το »


Σε αυτό το τεχνικό κείμενο θα αναλύσουμε τις απαραίτητες εργασίες που θα πρέπει να γίνονται ώστε να ταξιδεύετε με ένα ασφαλές και αξιόπιστο αυτοκίνητο. Ασφαλώς, ο τελευταίος λόγος ανήκει στο εγχειρίδιο χρήσης και στους μηχανικούς των εξουσιοδοτημένων συνεργείων που αναλαμβάνουν τη συντήρηση του οχήματός σας.
 
Το μικρό Service

Ξεκινάμε με την προγραμματισμένη ετήσια συντήρηση, γνωστή και ως «μικρό service», η οποία σύμφωνα με τους περισσότερους κατασκευαστές πρέπει να γίνεται με τη συμπλήρωση ενός έτος ή των 10.000 χιλιομέτρων. Σε αυτή την περίπτωση, πέρα από τον γενικό έλεγχο της κατάστασης του οχήματος, γίνεται αντικατάσταση λιπαντικού κινητήρα και φίλτρου λαδιού. Μπορεί να είναι μία ιδιαίτερα απλή και οικονομική διαδικασία, αλλά είναι πολύ σημαντική για την «υγεία» του και δεν πρέπει να την αναβάλουμε. Μεγάλη προσοχή δίνουμε στην απόσταση που διανύει το αυτοκίνητο, δηλαδή αν συμπληρωθεί το χιλιομετρικό όριο προχωράμε σε αντικατάσταση του λιπαντικού ανεξάρτητα αν η προηγούμενη αντικατάσταση έγινε σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Αντίστοιχα, αν διανύετε ελάχιστα χιλιόμετρα, φροντίστε να προγραμματίσετε το «μικρό service» πριν τη συμπλήρωση του χρονικού ορίου, μιας και οι ιδιότητες του λιπαντικού αλλοιώνονται τόσο με το πέρασμα του χρόνου, όσο και με τις ώρες λειτουργίας του κινητήρα. Τέλος, μεγάλη έμφαση δίνουμε στο ιξώδες του λιπαντικού που θα χρησιμοποιήσουμε, οι περισσότεροι σύγχρονοι κινητήρες λειτουργούν με το 5W-30, αλλά και στις προδιαγραφές που αναγράφονται ώστε να είναι σύμφωνες με τις ανάγκες του κατασκευαστή.

Τι περιλαμβάνει το μεγάλο service

Πάμε στο «μεγάλο service», στο οποίο το κόστος ανεβαίνει και οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες αναφέρουν ότι πρέπει να γίνεται με τη συμπλήρωση 20.000-30.000 χιλιομέτρων ή ανά δύο χρόνια. Πέρα από την αλλαγή λιπαντικού και φίλτρου λαδιού, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε αντικατάσταση των φίλτρων αέρα, καμπίνας και βενζίνης.

Επιπλέον, στα «μεγάλα service» ή ανά δύο μεγάλα συνηθίζεται να γίνεται και αντικατάσταση των μπουζί στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τύπο που εγκρίνει ο κατασκευαστής, μιας και χωρίζονται σε κατηγορίες όπως πλατίνας-ιριδίου, ψυχρά-θερμά κι ούτω καθ` εξής.

Τέλος, υπάρχει κι άλλη μία προγραμματισμένη αντικατάσταση, η οποία βέβαια δεν συμπεριλαμβάνεται σε κάθε «μεγάλο service» και είναι η αντικατάσταση του ιμάντα χρονισμού.

Δεν υπάρχει σε όλους τους κινητήρες, αφού εξίσου πιθανή είναι η χρήση καδένας, αλλά σε όσους κινητήρες τον συναντάμε το διάστημα αντικατάστασης ορίζεται στα περίπου 6 χρόνια ή 90.000 χιλιόμετρα. Ασφαλώς αυτά τα νούμερα μεταβάλλονται ανάλογα με τον κάθε κινητήρα, συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης.

Kοινοποίησε το »

Tags: AFTER SALES